Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ζητούνται υπογραφές για 3+1 εκκρεμότητες


Από το Euro2day

Τρία ζητήματα, που προκαλούν όμως σειρά από καραμπόλες σε μισθούς και συντάξεις, παραμένουν ανοικτά στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Τρόικας προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία για την υπογραφή του προμνημονίου.

Μετά τη συμφωνία επί ενός περιγράμματος συμφωνίας, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί οικονομικών και Εργασίας κ. κ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης επιχειρούν από το βράδυ της Κυριακής να βρουν προσφορότερη χρυσή τομή με την Τρόικα, στο θέμα του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και των επικουρικών συντάξεων.


Στο θέμα των Επικουρικών κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική συμφωνία καθώς εκκρεμεί το πώς θα επιμερισθεί στην τριετία η περικοπή των συντάξεων.


Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης η κυβέρνηση πέτυχε να καθορισθεί η ελάχιστη εγγυημένη επικουρική σύνταξη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 150 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ν. Δ είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην θιγούν από τις περικοπές επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ, που καλύπτει 7 στους 10 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μείωση των συντάξεων κατά 15% σε πρώτη φάση, με ταυτόχρονη όμως προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων και μειώσεις της τάξης του 5% ετησίως την επόμενη διετία.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, σε επίπεδα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ επιδιώκει να αποφύγει την κατάργηση της μετενέργειας ή τουλάχιστον να περιορίσει τις επιπτώσεις της.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τρόικας να καταργηθεί η μετενέργεια τότε με την λήξη των εν ισχύ κλαδικών συμβάσεων θα εκλαμβάνεται, ως βάση διαπραγμάτευσης, αυτόματα, ο νέος μειωμένος κατώτατος μισθός. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επίπτωση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και ακολούθως στο ύψος της σύνταξης.

Επιπρόσθετα, η μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά τουλάχιστον 90 ευρώ το μήνα από τα 461 ευρώ σε λιγότερα από 370 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές.

Από το πως θα κλείσει η παραπάνω διαπραγμάτευση θα κριθεί και το τελικό πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που εκ τούτου παραμένει ανοικτό παρ ότι έχουν συμφωνηθεί κατ αρχήν νέες περικοπές δαπανών άνω των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μπορεί να κληθεί να λάβει και νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα το βράδυ νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας και στην αυριανή νέα σύσκεψη με τους τρεις αρχηγούς, θα επανεξετασθεί η πρόοδος, η οποία έχει συντελεσθεί στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα παραπάνω ζητήματα και θα ζητηθεί η υπογραφή του προμνημονίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την διενέργεια Eurogroup την Τετάρτη και την τελική συμφωνία για το PSI.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα στo εξής περίγραμμα μέτρων:

● Σώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, έμμεσο «μαχαίρι» στον κατώτατο

Ο δέκατος τρίτος και ο δέκατος τέταρτος μισθός διατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η τρόικα φαίνεται να πείσθηκε για τις επιπτώσεις στην ύφεση αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη άλλωστε οι νεότερες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας συγκλίνουν σε συρρίκνωση μεγαλύτερη του 3,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για συρρίκνωση κατά 2,8%.

● Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Συμφωνήθηκε να υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5% με δέσμευση όμως των επιχειρήσεων για χρήση «εργαλείων» που εξασφαλίζουν την συνεπή απόδοση των εισφορών από την πλευρά τους.

● Πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών 3 δισ. ευρώ για το 2012

Το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κλείδωσε στο 1,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών και οι περικοπές θα εστιάσουν στις αμυντικές δαπάνες, στις δαπάνες υγείας και στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, έννοια η οποία περιλαμβάνει και απολύσεις.

Ήδη συμφωνήθηκαν οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, με περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων, δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

● Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, η τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μετά από καταργήσεις φορέων. Από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή του αριθμού των εκπαιδευτικών για φέτος. Από την επόμενη χρονιά το έκτακτο προσωπικό θα περιοριστεί έως και 15%. Παράλληλα θα συγχωνευθούν τα ερευνητικά κέντρα από 60 σε 32.

● Όχι στην αύξηση των αντικειμενικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ η κυβέρνηση πέτυχε να αποφύγει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% φέτος την οποία αξίωνε η Τρόικα. Οι τιμές των αντικειμενικών θα παραμείνουν σταθερές τουλάχιστον για το 2012.

● Παραμένουν ιδιωτικές οι τράπεζες

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να αποφευχθεί η... κρατικοποίηση, ευθυγραμμιζόμενη με την απαίτηση της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει ότι συμφωνήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Με βάση πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί κρατική βοήθεια στις τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω του κουρέματος του χρέους. Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες. Ανοιχτό είναι και το θέμα να λάβει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως... αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ως πενταετία.

Το τελευταίο σενάριο επιτρέπει στον Γ. Παπανδρέου να εμφανιστεί ότι υποχωρεί ευπρόσωπα, θα είναι όμως επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ταμείο θα στερηθεί την ετήσια σταθερή απόδοση που προσφέρουν άλλες λύσεις, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια ή οι προνομιούχες μετοχές.

● Πλήρης εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου

Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου