Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο αν κριθεί απαραίτητο



Σκληρά μέτρα αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν ικανοποιήσουν τις αγορές στη Σύνοδο

Από την Καθημερινή

Του Βασίλη Zήρα

Εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ελλάδα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, γιατί από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθεί εν μέρει η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει κατά γράμμα το Μνημόνιο. Ενδεχομένως μάλιστα να πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικές κινήσεις, εάν η Ευρωζώνη συμφωνήσει σε ένα μη ικανοποιητικό για τις αγορές πακέτο μέτρων.

Ελλάδα: Ήρθε η ώρα του «Plan B»



Από τους Financial Times via Euro2day

Την αγωνία τους για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα εκφράζουν οι Financial Times με δύο άρθρα τους, ένα στη γνωστή στήλη LEX και ένα στο editorial της εφημερίδας. Οι F.T. κάνουν λόγο για το «μαρτύριο του Σίσυφου» της Ελλάδας. Αναφέρουν το ενδεχόμενο για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών της χώρας αλλά και για πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως, σχολιάζουν, αξίζει να κερδίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, καλούν την Ε.Ε. να γίνει «πιο γενναιόδωρη» στις συμφωνίες στήριξης των χωρών - μελών.

Απομονωμένος κομπάρσος


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί μια φοβερής έντασης πλύση εγκεφάλου προκειμένου να πειστεί πως η κυβέρνηση Παπανδρέου διαπραγματεύεται ώστε να επιτύχει, ανάμεσα σε άλλα, τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που με κεφάλαια 440 δισ. ευρώ αποτελεί τη βάση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ με περισσότερα από 250 δισ. ευρώ.

Δείτε αυτό το βίντεο...


Το βίντεο αυτό του CNN βρήκα στο ιστολόγιο Αντ-Επίθεση και έχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για το πώς παίχτηκε η είδηση στα κανάλια... 



Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ξεπούλημα, προμήθειες και προσυμφωνημένα κόλπα


Πρόσω ολοταχώς για... αξιοποίηση

Από Το Ποντίκι 23.2.2011

Απρόσκοπτα και συντονισμένα προχωρά η εκποίηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας, παρά τον επικοινωνιακό σάλο που έχει ξεσπάσει. Τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα. Μπορεί το νούμερο των 50 δισ. ευρώ να φαντάζει τεράστιο, όμως τις ενδιαφερόμενες πλευρές απασχολούν συγκεκριμένα φιλέτα, επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, για την οποία έχουν ήδη γίνει κρούσεις.

Γιώργος - Στρος Καν: Πικρές αλήθειες και μαύρα ψέμα‏τα


Από την Αιχμή

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούσαν το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές δεν είναι καινούργια. Ήταν γνωστό από το τέλος του 2009 ότι ο κ. Παπανδρέου άρχισε «να δοκιμάζει τα νερά», αν και ένας αξιωματούχος τον οποίο εμπιστευόμαστε οι δημοσιογράφοι στην Ουάσιγκτον μας έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν συνομίλησε με τον Γιώργο Παπανδρέου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πριν και αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Σχεδίασαν τη χρεοκοπία...


Από Το Ποντίκι 23.2.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή


Με τον πρωθυπουργό στη γύρα για μια ακόμη φορά, προκειμένου να ξεπουλήσει όσο - όσο ό,τι έχει απομείνει από την κυριαρχία και την περιουσία της χώρας, συνεχίζονται σε επίπεδο Ε.Ε. οι παρασκηνιακές κινήσεις, τα ποικίλα πάρε - δώσε για την «τελική λύση» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Ωστόσο, όποια κι αν είναι αυτή η «τελική λύση», σίγουρα θα είναι η απαρχή ενός νέου γύρου βαθέματος της κρίσης της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Το οικοδόμημα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και η «αρχιτεκτονική» του ευρώ πάσχουν εκ θεμελίων και επομένως δεν σώζονται με καμιά αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού και της εσωτερικής διαρρύθμισης.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τα 13 «καυτά» σημεία στην έκθεση της τρόικας


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δραστικές ιδιωτικοποιήσεις και σε πρόγραμμα αξιοποίησης γης (privatizationand real estate development program) και ο στόχος είναι να εισπράξει 50 δισ. από τώρα μέχρι το 2015» αναφέρει η τρόικα στην αναλυτική έκθεση προόδου που δημοσιεύτηκε χθες. Με αυτό το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται ότι το χρέος θα μειωθεί πάνω από 20 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα αυξήσει την οικονομική επάρκεια, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, προσθέτει.

Το EFSF έχει πρόβλεψη να μην δώσει δάνεια στην Ελλάδα!


Από το XrimaNews

Ενώ εδώ και μήνες η Ελλάδα αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης υποτίθεται πως ψάχνουν να βρουν τη σωστότερη χρήση ενός πιθανού δανείου της χώρας από το EFSF το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – η Γερμανία έχει φροντίσει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Ταμείου να υπάρχει η πρόβλεψη πως ειδικά και μόνο η Ελλάδα «δεν χρειάζεται να αντλήσει χρήματα από το Ταμείο» και επομένως δεν μπορεί να το πράξει.

Το Ελσίνκι δεν θέλει, το Βερολίνο δεν μπορεί


Από Το Ποντίκι 23.2.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Η νέα απόπειρα του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει ουσιαστική στήριξη ώστε να προχωρήσει το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα φαίνεται πως σκαλώνει ακόμα μια φορά. Η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Γερμανία ήρθε την πλέον ακατάλληλη στιγμή, λόγω της ήττας του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου.

Οι εξελίξεις είχαν αποτέλεσμα να σκληρύνει κι άλλο η στάση της καγκελαρίου προς τη χώρα μας, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του Μαρτίου, στην οποία – κανονικά – πρέπει να επικυρωθεί η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του υπάρχοντος δανείου.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Τσουνάμι» ΔΝΤ στη Μεσόγειο!


Από τον Ριζοσπάστη

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Χτες ο υπουργός Οικονομικών, ο «σοσιαλιστής» και διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης των... «αντιεξουσιαστών», ο κ. Παπακωνσταντίνου, έδωσε συνέντευξη με θέμα την «επικαιροποίηση» του μνημονίου.

Θυμίζουμε ότι το μνημόνιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ προωθείται με εφόδιο την «τεχνική βοήθεια» του ΔΝΤ.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η τρίτη κατά σειρά επικαιροποίηση του μνημονίου προέκυψε κατά τη νέα επίσκεψη της εκλεκτής αντιπροσωπείας των «τεχνογνωστών» του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Το έθνος στην παγίδα του τεχνητού οφσάιντ


Από την Oikoniki Pragmatikotita

Διαβάζω τη συνέντευξη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου στο Tvxs, στην Κρυσταλία Πατούλη, με αφορμή την πολύκροτη σειρά επεισοδίων που στην αρχή εμφανίστηκε υπό τον τίτλο «1821 - Η γέννηση ενός Έθνους» αλλά στη συνέχεια αναδιπλώθηκε και περιορίστηκε στο απλό «1821»... Υπενθυμίζω ότι στην ανάρτηση της 23.1.2011 υπό τον τίτλο «Γέννηση ή αναγέννηση;» είχα σημειώσει τα ακόλουθα:

Τρία συν μισό βέτο για βοήθεια προς την Ελλάδα



Από το Euro2day (το φωτογραφικό από Το Ποντίκι)

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Δεν κατάφερε τελικά ο πρωθυπουργός να αποσπάσει τη συναίνεση της Άγγελα Μέρκελ ώστε να αποσυνδεθεί η επικύρωση της απόφασης για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, από το συνολικό πακέτο της ευρωλύσης.

Έτσι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να αγωνιά για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι 27 δεν καταλήξουν σε αποφάσεις στην σύνοδο του Μαρτίου. Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία χαρακτηρίστηκε «σκληρή» λόγω των θεμάτων που συζητήθηκαν, η κ. Μέρκελ δεν έχασε χρόνο και έθεσε όρους ώστε να πει το ναι στην επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ για 7+4 χρόνια, πιθανότατα με ευνοϊκότερο επιτόκιο.

Η φόνισσα



Από το Ecobubble της Βάλιας Μπαζού

Μπορεί ένας ελέφαντας που εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι χορτοφάγος να σκοτώσει άνθρωπο και να φάει τη σάρκα του; Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα απαντούσαν όχι. Η ζωή απαντά ναι... Και η ζωή γράφει την ιστορία... Ας την πάρουμε από την αρχή...

Το κατοχικό δάνειο και η θεία από το Σικάγο


Από την Αυγή

Tου Στάθη Στασινού

Η ελληνική κοινωνία δείχνει να περνάει σιγά - σιγά από όλα τα στάδια της θλίψης. Πρώτα από την άρνηση (δεν υπάρχει κρίση, η κρίση δεν θα μας αγγίξει), ύστερα από την οργή, και τώρα έχει αρχίσει τα παζαρέματα. Συγκεκριμένα ψάχνει να βρει έναν μαγικό τρόπο να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση. Κι αυτό η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Είτε με μεμονωμένες ομάδες που ελπίζουν «να τη γλιτώσουν» από τη σφαγή είτε με την κοινωνία ως σύνολο.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σφαλιάρες από μέσα, χαστούκια από έξω


Από Το Ποντίκι 23.2.2011

Πριν από κάποιες εβδομάδες λίγοι θα προέβλεπαν πως η κυβέρνηση, παρά την αντοχή που έδειχνε ξεπερνώντας χωρίς μεγάλες απώλειες την επιδείνωση όλων των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα δεχόταν τη μια σφαλιά­ρα μετά την άλλη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της με το εξωτερικό – και κυρίως τους επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, παρ' ότι διατηρεί το προβάδισμα, μια μικρή μειονότητα πια εμπιστεύεται την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση και τη χώρα, ενώ η ίδια η κυβέρνηση, παρά τη μικρής εμβέλειας αντιπολίτευση που της ασκείται, εμφανίζεται διαλυμένη και ανίκανη να διαχειριστεί στοιχειώδεις υποθέσεις, προκαλώντας η ίδια τε­ράστια ζημιά στην αξιοπιστία της.

Χρεοκοπημένοι τζογαδόροι



Της Μαρίας Πολυκάρπου

Η ώρα της «τελικής λύσης» πλησιάζει ταχύτατα. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση. Η πίεση των «αγορών» για άμεση εξασφάλιση των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει στο ευρωπαϊκό χρέος είναι ασφυκτική και η ηγεσία της Ευρώπης, η Γερμανία, πρέπει να εγκαταλείψει τις προηγούμενες θέσεις «άμυνας».

«Ήταν απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω στη Δημοκρατία μας»



Η πιο κυνική ομολογία πρωθυπουργού της Ελλάδας

Από τον Μ. Τσαμαλίκο*

Συνάδελφοι, γράφω αυτό το μήνυμα συγκλονισμένος. Πριν λίγο επέστρεψα από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, όπου μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Είμαι συγκλονισμένος από την βιαιότητα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, την υποκρισία του προέδρου του και την παραπληροφόρηση των ελληνικών ΜΜΕ. [Όπως καταλαβαίνετε, το μήνυμα θα είναι πολιτικό, οπότε ισχύουν τα γνωστά. Όποιος δεν ενδιαφέρεται, ας προσπεράσει].

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Το βρώμικο 2009


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Σε λίγο καιρό θα μιλούμε για το βρώμικο 2009, όπως τόσα χρόνια γινόταν λόγος για το «βρώμικο 1989». Το 2009 θα καταγραφεί ως η χρονιά που η τότε αντιπολίτευση του ΓΑΠ (ο ίδιος προσωπικά) αποφάσισε παρασκηνιακά να δώσει την χώρα στο ΔΝΤ άνευ σχεδίου. Και όταν ανέλαβε την εξουσία, όπερ και εγένετο. Το ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Στρος Καν από τότε δεν είναι καινούργιο φρούτο. Μάλιστα Το Ποντίκι είχε αποκαλύψει ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2009 και όχι τον Δεκέμβριο όπως (ξανα)διέρρευσε τώρα.

Η οικονομική κρίση και η λαϊκή διέξοδος


Αναγκαία η δημιουργία λαϊκού μετώπου

Από την Iskra

Του Ν.Α. Σούμπλη*

Η οικονομική κρίση, που πλήττει την ευρωζώνη αλλά και όλες τις χώρες και τους λαούς του πλανήτη, είναι προϊόν της δομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι κρίση υπερσυσσώρευσης και δυνατοτήτων εξυπηρέτησης του μεγάλου χρηματιστηριακού - παρασιτικού κεφαλαίου, καθόσον αυτό μαζί με τα παράγωγα και τα διάφορα χρεόγραφα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 700 τρισ. δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν κατ' έτος μόλις ανέρχεται στα 55 τρισ. δολάρια.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Συσσίτια: το ανώτερο στάδιο της φτώχειας


Από την Ελευθεροτυπία

Του Γιώργου Κιούση (Φωτό: Φωτεινή Μοίρα)

Για τα μέτρα της κοψιάς του, χωρούσαν άλλοι τρεις στο μπαλωμένο παντελόνι του. Σαν αλλοπαρμένος με σοφιστικέ στρογγυλά γυαλιά, αχτένιστα μαλλιά, κατάλευκα. Από μακριά ξεχώριζε, βεραμάν πουκάμισο με μεγάλους γιακάδες, έξω από την κόκκινη ζακέτα με τα σπασμένα κουμπιά. Το υπόλοιπο της ζώνης που φορούσε στη μέση έφτανε μέχρι την πλάτη.

Το Μνημόνιο ρίχνει στα βράχια την ελληνική οικονομία



Από την Αυγή

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η οικονομική πολιτική που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου οδηγεί την ελληνική οικονομία, μέσω της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού, με μαθηματική ακρίβεια «στα βράχια», υποστηρίζει μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης.

Σύντομο ανέκδοτο: «Ελληνικό ποδόσφαιρο»


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Δεν ήταν απαραίτητο ούτε να έρθει το ΔΝΤ ούτε να δούμε το παιχνίδι Ολυμπιακού - ΠΑΟ την περασμένη Κυριακή για να αντιληφθούμε τα αυτονόητα: Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ισχύει ό,τι και για την οικονομία της χώρας: «ψυχορραγούν» εδώ και χρόνια και κρατιούνται στη ζωή με υψηλότοκες... ψευδαισθήσεις. Η οικονομία με τα τοκογλυφικά δάνεια των λαμόγιων των διεθνών αγορών. Το ποδόσφαιρο με τον φανατισμό και τη βία.

Ας αφήσουμε (σήμερα) την οικονομία σε «δεύτερο πλάνο» και ας ρίξουμε μια ματιά «στο σημαντικότερο – τουλάχιστον για όσους έχουν παίξει και το αγαπούν – από τα ασήμαντα πράγματα της ύπαρξης»: το ποδόσφαιρο.

Απογείωσε τα ελληνικά CDS η Bundesbank


Από το XrimaNews

Πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης εκτινάχτηκε το CDS ενός έτους της Ελλάδας, ενώ πάνω από τις 900 μονάδες βάσεις αναρριχήθηκε το CDS πέντε ετών υποδεικνύοντας μεγάλη αύξηση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου και επαναφορά του φόβου των επενδυτών για επιδείνωση και όχι αποκλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. Η άνοδος ήρθε στον απόηχο της έκθεσης της Bundesbank, η οποία επιβεβαίωσε την αντιευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία και την έλλειψη διάθεσης για την επίλυση της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Ε.Ε.

Οι συζητήσεις Εθνικής και Alpha και η... τρόικα


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Το κύριο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, σχολιάζουν αξιωματούχοι της τρόικας με αφορμή την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο βγήκε προς τα έξω αυτή η πρόταση και θυμίζουν την παρόμοια ενέργεια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «ακόμα περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης για την πρόταση εξαγοράς του Τ.Τ. και της ΑΤΕ».

Με πολλά «nein» περιμένει τον Παπανδρέου η Μέρκελ


Από το XrimaNews

Με μειωμένες – αν όχι μηδαμινές – προσδοκίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στη Γερμανία σύμφωνα με πληροφορίες του XrimaNews.gr. Ο κύριος Παπανδρέου θα εκθέσει την πρόοδο της χώρας και θα εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της Γερμανίας για την εύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης. Θα ζητήσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από την Ε.Ε., τη μείωση του επιτοκίου του, ενώ θα συζητήσει τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Μπερλουσκόνι και Piasokolarium


Από την Oikoniki Pragmatikotita

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν όψει της δίκης του από τριμελές ιταλικό γυναικοδικείο στις 4 Απριλίου, περί του ότι ουδέποτε απόλαυσε σεξουαλικές υπηρεσίες με πληρωμή. Μια τέτοιου είδους ομολογία θα σώριαζε το ιδεώδες του «Λατίνου Εραστή» από το υψηλότατο βάθρο, στο οποίο είχε τοποθετηθεί από την εποχή του Καζανόβα και εντεύθεν.

Επανεκκινήσεις, μέτωπα, βήματα, σπίθες, αλλά φλόγες πουθενά


Από την Αυγή

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Υπάρχει κάτι παράδοξο στην κατάσταση. Ενώ τα ερεθίσματα είναι πολλά, το κοινωνικό σώμα μοιάζει να βρίσκεται σε κατατονία. Δεν λείπουν οι ανακλαστικές κινήσεις – σπασμοί στα άκρα, κράμπες στο στομάχι, ταχυκαρδίες, συσπάσεις στο πρόσωπο – αλλά συνολικά το σώμα βρίσκεται σε ακινησία. Σαν να βαριέται ή φοβάται να σηκωθεί από το κρεβάτι της εντατικής, να πετάξει σωληνάκια και καθετήρες, να πιστοποιήσει ότι είναι ζωντανό.

Οι δολοφόνοι στον τόπο του εγκλήματος


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, παρότι δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για πολλούς ήταν κεραυνός εν αιθρία.


Οι άρρητες επιδιώξεις του γερμανικού σχεδίου


Από την Καθημερινή (το σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου πήρα από το ιστολόγιό του)

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Οι λεονταρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα παραπέμπουν στον ήρωα του Μπρεχτ, ο οποίος, αν και έχει βουτηχτεί μέχρι τον λαιμό στον βούρκο, πασχίζει να κρατήσει τη χωρίστρα του στη θέση της. Είναι πασιφανές ότι η διαφωνία δεν αφορούσε την ουσία του ζητήματος, αλλά αποκλειστικά το ποιος όφειλε να ανακοινώσει την προαποφασισμένη εκποίηση – κατ' ευφημισμόν «αξιοποίηση» – της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου σήμερα, του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών πηγών της χώρας αύριο.

Το Law & Order μετακόμισε στο Mega

Law & Order (Νόμος και Τάξη) κύκλος 2011


Από τον AntistaChef

Υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία εγκλημάτων, που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση: είναι τα εγκλήματα κοινωνικής ανυπακοής. Τι είναι αυτό που μετατρέπει έναν άνθρωπο από υπάκουο τηλεθεατή σε εγκληματία απεργό; Ποια εμπειρία ματώνει την ψυχή και οπλίζει το χέρι; Και πάνω απ’ όλα: Τι κάνει η αστυνομία;

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος


Του Στάθη από την Ελευθεροτυπία

Είναι τραγικό όταν ο υπ' αριθμόν 1 πολίτης μιας χώρας συνιστά ταυτοχρόνως τον υπ' αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο για αυτήν τη χώρα.

Μιλώ για τον Πρωθυπουργό. Τον Γιώργο τον Β' Παπανδρέου τον Γ' – κυβερνά ήδη κοντά 16 μήνες και εξακολουθεί να κυβερνά χάριν του ονόματός του. Ένας οποιοσδήποτε άλλος, ένας Σωτηρόπουλος φέρ' ειπείν, στη θέση του «θα είχε δαγκώσει το μαύρο χώμα», που έλεγε και ο Όμηρος.

Έχουμε υπογράψει το ξεπούλημα


Από Το Ποντίκι 23.2.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Σε επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής κατα­νάλωσης αποδίδουν Βρυξέλλες και Ουάσι­γκτον τις «αντιδράσεις» της κυβέρνησης για το ύψος των αποκρατικοποιήσεων. Υψηλά ιστάμε­νος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μετείχε στη διαδι­κασία και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα από την πρώτη στιγμή, αναφέρει ότι οι όροι είναι ξεκάθαροι ως προς την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και πλου­τοπαραγωγικών πόρων.

Η γεωπολιτική του χρέους


Το Βήμα Πληροφόρησης και Διαλόγου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Σεισάχθεια, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Τοσίτσα 11, Εξάρχεια, διοργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα «Η γεωπολιτική του χρέους - Δημόσιο χρέος και εθνικά ζητήματα», με εισηγητή τον Γιώργο Καραμπελιά, συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού Άρδην



Χρεοκοπία επ' αόριστον



Από Το Ποντίκι 27.2.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε να εκτυλίσσεται μια θεατρική παράσταση απείρου κάλλους. Η παράσταση αυτή άρχισε με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ελεγκτές της τρόικας και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεκαθάρισαν το νέο πλαίσιο πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο μεσοδιάστημα, έως το 2015.

Ο Παπανδρέου ζητούσε ΔΝΤ από τον Δεκέμβριο του 2009!


«Βόμβα» Στρος - Καν για την Ελλάδα

Από την Καθημερινή

Της Κατερίνας Σώκου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.

Never mind!

Galileo
Great mind

Einstein
Genius mind
Newton
Extraordinary mind

Bill Gates
Brilliant mind
Never mind!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κινδυνεύουν πρεσβείες μας λόγω περικοπών!


Διεθνές ρεζιλίκι... για το ΥΠΕΞ

Από Το Ποντίκι 27.2.2011

Την εικόνα μιας «αφρι­κανικής χώρας της αισχίστης υποστάθμης», η οποία αδυνατεί να πληρώ­σει ακόμη και τα δημοτικά τέ­λη για τις πρεσβείες της, περιγράφει σε έγγραφο προς το ΥΠΕΞ (που δημοσιεύει το «Π») ο πρέσβης της Ελλάδας στην Πρετόρια. Την ίδια στιγμή οι παρεούλες στο ΥΠΕΞ περνούν μια χαρά, καθώς, όπως γράψαμε στο περασμένο φύλλο, διπλασιάστηκαν τα μυστικά κονδύλια, από τα οποία κάποιοι τρώνε και πίνουν χωρίς να δίνουν λογαρια­σμό σε κανέναν!!!

«Μας εξαπάτησε»...



Το βίντεο βρήκα στο ιστολόγιο Πολύ Λιτοί Καιροί

Taktakala Danger Zone


Από το ιστολόγιο του Σάββα Παύλου

Νήπιοι ἀγροιῶται, ἐφημέρια φρονέοντες
= Χωριάτες που απ’ τη μύτη σας δεν πάει πιο πέρα ο νους σας

Ομήρου, Οδύσσεια φ85 [μετ. Ζ. Σίδερης]

Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.
Όμως για το πρώτο δεν είμαι εντελώς σίγουρος.

Α. Αϊνστάιν

Με τη γερμανική κατάληψη της Γαλλίας, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γερμανός αξιωματούχος του κατοχικού στρατού προχώρησε και για την επιβολή πλήρους ελέγχου και στην κακόφημη συνοικία του Παρισιού. Οι άνθρωποι του παρισινού υποκόσμου πληροφορήθηκαν με θυμηδία τα σχέδια του γερμανικού στρατού.

Θα μας αγοράσουν κοψοχρονιά


Από Το Ποντίκι 27.2.2011

Το «σάλπισμα» για το γενικότερο ξεπούλημα και της τελευταίας... μετοχής δημόσιας περιουσίας ήταν η προβολή της «απαίτησης» των δανειστών μας να μαζέψουμε 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές, που έχουν πίσω τους τις μεγάλες πολυεθνικές των χωρών τους, βάζουν πλέον από την πίσω πόρτα στην Ελλάδα τις εταιρείες που διεκδικούσαν τα «ασημικά μας» (δηλαδή τις ΔΕΚΟ) για να πάρουν πλέον κοψοχρονιά ό,τι έχει απομείνει. Γιατί θα γίνει αυτό:

Τάδε έφη ΓΑΠ


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός μας είπε στους επίλεκτούς του τα εξής: «Είχαμε θετική αξιολόγηση από την τρόικα παρά τον ορυμαγδό απαισιοδοξίας από κόμματα και τα τσιτάτα από τα μέσα ενημέρωσης ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα και πως θα πάρουμε νέα μέτρα και ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτός ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας και η καταστροφολογία δυστυχώς συνεχίζονται. Η χώρα δεν καταρρέει, απέκτησε πρόσωπο, αξιοπιστία και οι διεθνείς παράγοντες κάνουν αισιόδοξα σενάρια για την Ελλάδα».

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Economist: Ευρώ και Σένγκεν κινδυνεύουν στην Ελλάδα


Από το Euro2day

«Οι δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί, το ευρώ και η Συνθήκη Σένγκεν, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα» αναφέρει άρθρο του περιοδικού The Economist όπου γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην ελληνική κρίση χρέους όσο κυρίως στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Στο άρθρο περιλαμβάνονται αναφορές από τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών «που είναι τόσο άθλιες ώστε να συνιστούν παραβίαση της απαγόρευσης βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Εφιάλτης η ανεργία


Από το XrimaNews (το σκίτσο του Πάνου δημοσιεύθηκε στο Ποντίκι)

Του Πάνου Παναγιώτου*

Η μελέτη δεδομένων μέσα από τα διαγράμματά τους είναι ένας σύντομος και πρακτικός τρόπος για την αναγνώριση της κατεύθυνσης μίας αγοράς. Ένα διάγραμμα μπορεί με την ίδια ευκολία να αποτυπώσει την τάση του δείκτη της αγοράς μετοχών μίας χώρας ή την τάση του δείκτη της αγοράς εργασίας της.

Μελετώντας το διάγραμμα του δείκτη ανεργίας στην Ελλάδα, αυτό που ευχόμαστε δεν είναι άλλο από το να δούμε μία πτωτική τάση. Δυστυχώς, η εικόνα είναι η ακριβώς αντίθετη. Η μελέτη του διαγράμματος του δείκτη της φανερώνει πως η ταχύτητα της αύξησης της ανεργίας στα τελευταία 2 χρόνια είναι από τις μεγαλύτερες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πως από τα χαμηλά δεκαπενταετίας που καταγράφηκαν στα τέλη του 2008 η ανεργία έχει διπλασιαστεί.

Στοχασμοί Γ.Α.Π. στο «Διά Βίου Μάθηση»


Από τις Ροΐδη Εμμονές

«Ίσως να ήταν πιο εύκολο, όταν ο Αδάμ και η Εύα έπρεπε να διαχειριστούν τη γνώση που θα αποκτούσαν, τρώγοντας τον απαγορευμένο καρπό, ή όταν ο Προμηθέας έφερε τη φωτιά, αλλά τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο πολύπλοκα, όταν ξεκίνησε η ανθρωπότητα να χρησιμοποιεί πια το κάρβουνο, το πετρέλαιο, για την ενέργεια και την παραγωγή μας, αλλάζοντας το κλίμα. Ή όταν ο Αϊνστάιν ανακάλυψε την πυρηνική ενέργεια, δίνοντας μια τεράστια εξουσία στον άνθρωπο, που μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Ή όταν ο Mark Zuckerberg ίδρυσε το Facebook, δίνοντας νέες εξουσίες συμμετοχής στους πολίτες, όπως είδαμε πρόσφατα στην Αίγυπτο και όχι μόνο».

(Απόσπασμα από την αναρτημένη ομιλία του πρωθυπουργού μας στο επίσημο σάιτ της Πρωθυπουργίας: ΠράιμΜίνιστα(τελεία)γκοβ)


Η Αίγυπτος, το ΔΝΤ και η Ελλάδα


Το επόμενο βήμα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το σκεπτικό των «ευαγγελιστων» της αγοράς, είναι ο «εξορθολογισμός» της οικονομίας. Πριν ακόμη ο Μουμπάρακ αποτελέσει παρελθόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει στη σύλληψη ενός μοντέλου οικονομικής πολιτικής που μπορεί να εφαρμοστεί» δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος - Καν από τη Σιγκαπούρη εν μέσω των διαδηλώσεων των Αιγυπτίων, ενώ είχε ήδη διαφανεί η απώλεια της αμερικανικής στήριξης προς τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Η νέα «ζαρντινιέρα» των ΜΑΤ




Από topontiki.gr

Της Βάλιας Μπαζού

Άλλοι καιροί, άλλοι υπουργοί... τα ίδια όμως ήθη! Και το ίδιο ερώτημα. Για αυτόν τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού από άνδρες των ΜΑΤ δεν θα λογοδοτήσει κανείς; Για τη νέα υπόθεση «ζαρντινιέρας» δεν θα ιδρώσει κανενός το αυτί;

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

H ουτοπία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης


Από το Hellenic Nexus, Φεβρουάριος 2011

Του Δημήτρη Καζάκη

H E.E. και κυρίως η ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σε ιστορική καμπή. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κρίση που συνταράσσει την οικονομία και την πολιτική της ευρωζώνης θα είναι από κάθε άποψη καταληκτική. Με άλλα λόγια είναι πλέον διάχυτη η εκτίμηση ότι το ευρώ, τουλάχιστον με την μορφή και την αρχιτεκτονική που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δεν θα επιβιώσει αυτής της κρίσης. 


Ιδιωτικοποιήσεις μηδενικού οφέλους


Τι θα αλλάξει αν πουληθεί όλη η συμμετοχή του δημοσίου σε εισηγμένες;

Από το XrimaNews

Μερικές προτάσεις της Τρόικας είναι προφανείς, μερικές δραματικές, μερικές περίεργες και μερικές... ύποπτες. Μία από αυτές που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία είναι η πώληση της συμμετοχής του κράτους σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες για την εξοικονόμηση κεφαλαίων με στόχο τη μείωση του χρέους.

Έξοδος από την Ε.Ε. η μόνη λύση στο αδιέξοδο



Από το Euro2day (το σκίτσο του Τολιάδη πήρα από το Διαδίχτυ)

Του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα*

Οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις διά στόματος τρόικας εξαγγελίες για ένα κολοσσιαίο πακέτο εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι μία ακόμη ένδειξη του αδιεξόδου της στρατηγικής με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι ιθύνοντες κύκλοι του συστήματος δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση στη χώρα μας.

Διεθνής ξεφτίλα!


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πλήρης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου ομολογείται πια από όλους. Αψευδής μάρτυρας η τρομακτική ύφεση, η οποία, κατά την ομολογία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, θα συνεχιστεί και το 2011. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του θα κυμανθεί άνω του 3%, αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι καταφανώς επισφαλής. Ήδη άλλωστε το 2010 η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε σε 4,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία σώφρον θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι.