Από Το Ποντίκι 23.2.2011
Πριν από κάποιες εβδομάδες λίγοι θα προέβλεπαν πως η κυβέρνηση, παρά την αντοχή που έδειχνε ξεπερνώντας χωρίς μεγάλες απώλειες την επιδείνωση όλων των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα δεχόταν τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της με το εξωτερικό – και κυρίως τους επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, παρ' ότι διατηρεί το προβάδισμα, μια μικρή μειονότητα πια εμπιστεύεται την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση και τη χώρα, ενώ η ίδια η κυβέρνηση, παρά τη μικρής εμβέλειας αντιπολίτευση που της ασκείται, εμφανίζεται διαλυμένη και ανίκανη να διαχειριστεί στοιχειώδεις υποθέσεις, προκαλώντας η ίδια τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία της.
Καθώς όμως εξελίσσεται η κυβερνητική φαρσοκωμωδία, η οικονομική πραγματικότητα επιδεινώνεται ραγδαία και η επικαιρότητα πλημμυρίζει από δυσάρεστες διαπιστώσεις και καταλυτικά στοιχεία για τη βαθιά ύφεση, την οικονομική κατάρρευση και το βαρύτατο κοινωνικό κόστος της κυβερνητικής πολιτικής.
Προσχήματα
Κανείς δεν ξέρει αν η σημερινή γενική απεργία θα μπορέσει να αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση, αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι η κυβέρνηση καταφέρνει, εν μέσω της χειρότερης αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών και του σχεδιασμού περί γενικού ξεπουλήματος, να έχει διαταράξει τις σχέσεις της ακόμη και με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Δείγματα αυτού αποτελούν:
♦ Ο δημόσιος «καβγάς» με την τρόικα για την προέλευση και τον σχεδιασμό του προγράμματος πώλησης δημόσιας περιουσίας αντί 50 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αν και προσχηματικός ως προς την ουσία, έχει επιφέρει αλλεπάλληλες δηλητηριώδεις δηλώσεις εις βάρος της κυβέρνησης όχι μόνο από τους εδώ εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
♦ Η εσκεμμένη διαρροή δηλώσεων του Ντομινίκ Στρος - Καν σε γαλλικό κανάλι, σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου ήταν αυτός που του έθεσε θέμα παρέμβασης του Ταμείου στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μόλις μήνες μετά την ανάρρησή του στην πρωθυπουργία – ενώ στην Ελλάδα ο ίδιος έδινε μια εντελώς διαφορετική εικόνα...
♦ Η εκ των προτέρων υπονόμευση της χθεσινής επίσκεψης Παπανδρέου στη Μέρκελ από την Bundesbank, η οποία τάχθηκε κατά της επαναγοράς ομολόγων με δάνεια από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μαζί με την πάγια θέση της Γερμανίας κατά του ευρωομολόγου και τη συνεχή αναβολή της συζήτησης περί επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό «στήριξης», είναι προφανές ότι το κλίμα στη Γερμανία παραμένει παγωμένο έναντι της κυβέρνησης.
♦ Το αμέσως επόμενο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου είναι στη Φινλανδία, η οποία όμως (μαζί με την Ολλανδία – ρεπορτάζ στις σελ. 4-5) περιλαμβάνεται στις χώρες που βάζουν βέτο και στην επιμήκυνση και σε νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς νέα επιπλέον μέτρα.
Μπάχαλο
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, τα πράγματα πηγαίνουν γι' αυτήν από το κακό στο χειρότερο. Το ένα μεγάλο πρόβλημά της είναι η έλλειψη συντονισμού, η οποία αποτυπώνεται, εντελώς δειγματοληπτικά, λόγω πλήθους, στα εξής λίγα παραδείγματα:
1. Στην εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου περί αναδρομικής επιβολής δημοτικών τελών για όσους «τακτοποιούν» τους ημιυπαίθριους. Χρειάστηκαν μια πρωθυπουργική παρέμβαση, μια συγγνώμη του υφυπουργού και μια αναδιατύπωση της εγκυκλίου για να λάβει τέλος μια απίστευτη περιπέτεια που δημιουργήθηκε εκ του μη όντος.
2. Στο θέμα των διοδίων, όπου με την ποινικοποίηση της μη πληρωμής των τελών (πλημμέλημα) χαρακτηρίστηκε δικαιολογημένα εισπράκτορας και εισαγγελέας των εργολάβων. Τελικά το αδίκημα έγινε πταίσμα, αλλά το κόστος παρέμεινε, μαζί με την ποινικοποίηση.
3. Στην Κερατέα, που παραμένει υπό πολιορκία αστυνομικών δυνάμεων και οι συγκρούσεις κατοίκων και ΜΑΤ είναι καθημερινές. Η σαθρότητα των κυβερνητικών επιχειρημάτων και η συνέχιση της βίας την εκθέτουν ακόμη μια φορά ως εταίρο και στήριγμα των εργολάβων και όχι ως εκφράζουσα το κοινωνικό συμφέρον.
4. Στο θέμα της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha για συγχώνευση, όπου αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η βιασύνη του υπουργού Οικονομικών να τοποθετηθεί και στη συνέχεια, υπό το φως της απόρριψης, να αναδιπλωθεί.
Παράλληλα τρέχει μια πλειάδα περιστατικών που δείχνουν εσωτερική ασυνεννοησία και φαινόμενα διάλυσης και για τα οποία θα αποκτήσετε μια λεπτομερέστερη εικόνα στις σελίδες 10-11.
ΔΝΤ και εκδότες
Καιρό τώρα οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι παγωμένες. Τώρα το κλίμα ψυχραίνει και με το ΔΝΤ, το οποίο αποτελούσε, μέχρι πρότινος, το εργαλείο εκβιασμού των ευρωπαϊκών χωρών εκ μέρους της κυβέρνησης. Με την κοινωνία να δείχνει όλο και λιγότερη αντοχή και ανοχή έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός βλέπει και τα διεθνή ερείσματά του να χάνονται και την κυβέρνησή του να δίνει πολλά δικαιώματα στην αντιπολίτευση.
Βλέπει όμως ακόμη ΜΜΕ, τα οποία, αν και κατά κανόνα τον στηρίζουν αναφανδόν, την περασμένη Κυριακή τον έθεσαν προ διλημμάτων ή του άσκησαν ισχυρή πίεση ώστε να ανακτήσει τον κυβερνητικό έλεγχο και να επιταχύνει σε ό,τι ο Διεθνής Έλεγχος αποκαλεί «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
♦ Το άρθρο του Στ. Ψυχάρη στο «Βήμα της Κυριακής» τον καλούσε να «πετάξει από το τρένο» συνεργάτες του «γκαφατζήδες» και επιδιδόμενους σε προσωπική πολιτική. Χρησιμοποίησε δε ως επιχείρημα μια πολιτικά «ευαίσθητη» για τον πρωθυπουργό σύγκριση της τακτικής του πατέρα του με τη δική του, εκφράζοντας έμμεση αμφιβολία για το αν ο Γ. Παπανδρέου σήμερα... κυβερνά!
♦ Στην ίδια εφημερίδα ο διευθυντής της Π. Καψής κάνει λόγο για την «απίστευτη ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων», για έλλειψη «ωριμότητας», αλλά και για φόβο του πρωθυπουργού να πει «τα πράγματα με το όνομά τους».
♦ Ακόμη πιο σκληρό, το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» την ίδια μέρα σχεδόν τον κατηγορεί ότι «έδωσε το σύνθημα, με τον χειρισμό στην υπόθεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στο βαθύ ΠΑΣΟΚ και τις συντεχνίες να σηκώσουν παντιέρα και να καταστήσουν αδύνατη την υλοποίηση του μνημονίου».
Πάει όμως ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας τον ότι: «Αν ο κ. Παπανδρέου το καταλάβει αυτό σήμερα, όχι αύριο, και δράσει αναλόγως, έχει ακόμη λίγες ελπίδες να είναι ο πολιτικός που θα μας βγάλει από την κρίση. Αν όχι...».
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, χάνοντας συνεχώς την εσωτερική της συνοχή και την ανοχή της κοινωνίας και επισύροντας την μήνιν των κατ’ εξοχήν συμμάχων και προστατών της, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αν η κρίση που διανύει σήμερα επιδεινωθεί, τότε ίσως θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου