Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

«Αναπτυσσόμενα» τα νέα ελληνικά ομόλογα


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του James Mackintosh (short view)

Στις επενδύσεις δεν χωράει εκδίκηση. Όμως οι Έλληνες ομολογιούχοι πιθανόν να νιώσουν μια μικρή ικανοποίηση που οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως αναπτυσσόμενη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων της.

Η «γκρίζα αγορά» των ομολόγων, που λειτούργησε ήδη ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής, δουλεύει υπό τους κανόνες της ένωσης χρηματιστών αναδυόμενων αγορών Emerging Markets Traders Association, που έχουν μπόλικη εμπειρία σε «μισοπεθαμένους» δανειολήπτες.


Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η τιμή. Ακόμη και μετά τη μεγαλύτερη εθνική στάση πληρωμών στην ιστορία, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτιμάται με προεξόφληση του επόμενου χρεοστασίου. Τα yields περί το 17% - 19%, αν και συχνά με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε προσφορά / ζήτηση, αντιστοιχούν σε εκείνα των παλαιών ομολόγων το φθινόπωρο. Από την πλευρά των αγορών η Ελλάδα το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει τον χρόνο έξι μήνες πίσω.


Όχι ότι προκαλεί έκπληξη. Η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρύξει νέα στάση πληρωμών. Το πακέτο βοήθειας 130 δισ. ευρώ θα την αφήσει χωρίς χρήματα σε τρία χρόνια.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα κλείσει αυτή η τρύπα και οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν όπως έχει προγραμματιστεί (πολύ φιλόδοξη εκτίμηση με δεδομένες τις αποτυχίες των δύο τελευταίων χρόνων), η Ελλάδα και πάλι θα έχει χρέος 120,5% επί του ΑΕΠ το 2020. Η συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών και της αρτηριοσκληρωτικής οικονομίας υποδεικνύουν ότι ο συντελεστής είναι πολύ υψηλός.

Σε κάθε περίπτωση η τιμή των νέων ομολόγων αφήνει πολλά περιθώρια για νέα στάση πληρωμών.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι των επιφυλάξεων.

Πρώτον, εκείνοι που θα λάβουν τα ομόλογα μπορεί να τα ξεφορτωθούν μαζικά. Κι αυτό θα οδηγούσε τις τιμές χαμηλά.

Δεύτερον, υπάρχει ακόμη εύλογη πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ σε κάποια στιγμή. Και τότε οι επενδυτές θα δοκιμάσουν πόσο αξίζουν στην πραγματικότητα οι προβλέψεις του βρετανικού δικαίου των νέων ομολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου