Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, αποφάσισε η ISDA


Λόγω της «ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης από την ελληνική κυβέρνηση»

Από Το Βήμα

Ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε την Παρασκευή ότι στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο μόνος λόγος που άργησε τόσο πολύ η ανακοίνωση ήταν το γεγονός ότι η ISDA περίμενε την επίσημη δημοσίευση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενεργοποίηση των CAC. Από τη στιγμή που έγινε αυτό, αμέσως μετά δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Ένωσης.


«Όλα πήγαν ομαλά, όπως τα περιμέναμε, χωρίς εκπλήξεις», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η EMEA Determinations Committee αποφάσισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πιστωτικό γεγονός μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα το δικαίωμα στις πληρωμές όλων των κατόχων των ομολόγων, που επηρεάζονται, να μειώνεται.

Η EMEA DC αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου.

Όπως εξηγεί η ISDA, όταν αρχικά ανακοινώθηκε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από λίγους μήνες, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για τη χρήση των CAC και το σχέδιο ήταν σε εθελοντική βάση. Με βάση αυτά τα δεδομένα η ISDA είχε αποφασίσει παλαιότερα ότι δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει πριν από δύο εβδομάδες, καθώς η Ελλάδα δεν είχε επικαλεσθεί τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Μετά το πιστωτικό γεγονός, επισημαίνει η ISDA, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα διενεργήσουν μία δημοπρασία ώστε να καθοριστεί η τιμή ανάκτησης της αρχικής αξίας (recovery value) των ελληνικών ομολόγων. Αυτή η τιμή καθορίζει τα ποσά που θα πληρωθούν για τα CDS.

Σύμφωνα με τον οίκο εκκαθάρισης των πιστωτικών παραγώγων, Depository Trust and Clearing Corporation, η καθαρή αξία των CDS επί ελληνικού κρατικού χρέους είναι 3,2 δισ. ευρώ (στις 2 Μαρτίου).

Το καθαρό ποσό που πληρώνει ένα CDS όταν συμβαίνει ένα πιστωτικό γεγονός είναι η ονομαστική αξία του συμβολαίου μείον το recovery value. Αν για παράδειγμα η recovery value είναι 25%, τότε το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί θα είναι 75% επί 3,2 δισ. = 2,4 δισ. δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου