Από την Αυγή
Του Γιώργου Δαράτου
Ενόχλησε πολύ την Κομισιόν και τους κοινοτικούς εταίρους της Ισπανίας η απόφαση που πήρε ο πρωθυπουργός της Μαριάνο Ραχόι, χωρίς να τους πει τίποτε σχετικά με αυτή στο Συμβούλιο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα είναι φέτος της τάξης του 5,8% του ΑΕΠ της και όχι, όπως είχε δεσμευθεί, στο 4,4%. Και τούτο διότι το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε στο 8,5% του ΑΕΠ αντί του 6% που ήταν ο – συμφωνημένος μεταξύ Ισπανίας και Κομισιόν - Ευρωζώνης – στόχος.
Πρόκειται για δημοσιονομική απόκλιση 44 δισ. ευρώ, για την οποία χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα για να διορθωθεί και να φθάσει στο τέλος του τρέχοντος έτους στο 4,4% για να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.
Η ισπανική κυβέρνηση πήρε πρόσθετα μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία δεν είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου του 4,4%, αλλά, λόγω της έκρηξης της ανεργίας (20% και πλέον του ενεργού πληθυσμού) έκανε «πίσω» αποφασίζοντας μονομερώς μείωση των ελλειμμάτων για φέτος στο 5,8%, δηλαδή 1,5 περίπου ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τον συμφωνημένο στόχο της.
Αυτός ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» τις Ισπανίας είναι «σοβαρός, πάρα πολύ σοβαρός» είπε χθες στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν.
Κι αυτό που έχει εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τους κοινοτικούς είναι ότι ο Μ. Ραχόι υπέγραψε στο Συμβούλιο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής και τη νέα κοινοτική συμφωνία που «σκληραίνει» το Σύμφωνο Σταθερότητας κάνοντας πιο αυστηρούς τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας που προβλέπει, χωρίς να τους πει ούτε μια λέξη για τις προθέσεις του.
«Δεν ενημέρωσα τους ομολόγους μου», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, «γιατί δεν είχα καμία υποχρέωση να το κάνω. Πρόκειται για απόφαση εντός των πλαισίων άσκησης της εθνικής κυριαρχίας των Ισπανών»...
Όπως εξήγησε χθες ο Α. Αλταφάζ, η Κομισιόν δεν έχει σήμερα σαφή εικόνα ούτε για το ύψος του πραγματικού ελλείμματος της Ισπανίας το 2011, ούτε όμως και για τα αίτια που οδήγησαν σ' αυτόν τον εκτροχιασμό, αν, δηλαδή, αυτά είναι διαρθρωτικής η συγκυριακής φύσης.
Ο Α. Αλταφάζ έθεσε και θέμα αξιοπιστίας της Μαδρίτης λέγοντας πως αυτή τους έλεγε τον Νοέμβριο πως η απόκλιση για το 2011 θα είναι πολύ μικρή, στις 30 Δεκεμβρίου ανήγγειλε απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων και τώρα μιλάει για απόκλιση κοντά στις 2,5 μονάδες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει μέσα στο 2012 για να διορθώσει την κατάσταση.
Ο ίδιος θύμισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής στα οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα κράτη - μέλη που τελούν υπό την πίεση των αγορών θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αν χρειαστεί».
Όπως είπε ο Α. Αλταφάζ, με τη διατύπωση αυτή συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή όλοι οι κοινοτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Μ. Ραχόι. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι τώρα η Ισπανία κατάφερνε να τηρεί τους στόχους διότι επεδείκνυε μεγάλη αποφασιστικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν δεν συνεχίσει την ίδια περιοριστική πολιτική της, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις πιέσεις των αγορών.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι το ισπανικό πρόβλημα θα κυριαρχήσει στην προσεχή Σύνοδο του Eurogroup στις 12 Μαρτίου, καθώς και ότι η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα, αφού μελετήσει τα στοιχεία που αναγκαστικά θα της δώσει η Μαδρίτη, να εισηγηθεί στους ΥΠΟΙΚ της Ένωσης (Ecofin) τον Απρίλιο – όταν θα έχει και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) για το ισπανικό έλλειμμα – την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ισπανία (άρθρο 126 της Συνθήκης) που προβλέπονται στο πλαίσιο της (κοινοτικής) διαδικασίας για υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, η οποία προβλέπει την επιβολή οικονομικών προστίμων - κυρώσεων που αντιστοιχούν, των οποίων το ύψος μπορεί να κυμανθεί από το 0,2% μέχρι το 0,5% του ΑΕΠ της Ισπανίας, δηλαδή μίνιμουμ 2 δισ. ευρώ, ποσό που δύσκολα θα μπορούσε να καταβάλει, μέσα στην κρίση που βρίσκεται, η Ισπανία, όταν η ίδια προβλέπει ότι η ανεργία στο τέλος του 2012 θα έχει ανέβει στο 24,3%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου