Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ευεργετικό δίκαιο για τους δανειστές και τεράστιες εξουσίες στο ΔΝΤ από τον ESM


Από το XrimaNews

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα υποχρεώνει την έκδοση των νέων ομολόγων με δίκαιο αντίστοιχο του αγγλικού καταργώντας τα εθνικά δίκαια που ίσχυαν μέχρι στιγμής και λύνοντας έτσι ένα πρόβλημα που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της ευρωπαϊκής κρίσης.


Γιατί το νέο Σύμφωνο είναι... παλαβομάρα!


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Munchau

Πρόσφατα συμμετείχα σε μια συζήτηση στην οποία όλοι έδειχναν να συμφωνούν ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης είναι παλαβό. Τη συζήτηση παρακολουθούσε κι ένας πρώην κρατικός αξιωματούχος, που στράφηκε στην παρέα μου και είπε ότι συμφωνεί καταρχήν – αλλά πρόσθεσε ότι, αν η συμφωνία ενθαρρύνει την ΕΚΤ να γίνει πιο ελαστική, θα έχει κάποια αξία.

Αργότερα μίλησα με έναν κεντρικό τραπεζίτη, που επίσης ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία είναι άσχετη, αλλά είναι ευνοϊκός απέναντί της για θα λειτουργήσει σαν σινιάλο για τις αγορές. Όταν μίλησα με τις επαφές μου στις αγορές, μου είπαν ότι το σύμφωνο είναι παλαβό.


«Πέταξε» στο 19,2% η ανεργία τον Οκτώβριο στην Ελλάδα


Σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σύμφωνα με την Eurostat

Από Το Βήμα

Στο 19,2% ανήλθε ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη χώρα της Ε.Ε. με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%).

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.


«Βελούδινη» επιστροφή στη δραχμή προτείνουν οι Times!


Από το Πρώτο Θέμα

Αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου, υποβάλλοντας συμμετοχή στο διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο λόρδος Γούλφσον.

Η βασική πρόταση, την οποία έχει συντάξει ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας Όλιβερ Καμ, είναι η υιοθέτηση της... «νέας δραχμής» σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο.


Στη γραμμή Μέρκελ ο Παπαδήμος


Η Ελλάδα δεν ζητά κούρεμα ΕΚΤ και πρώτου Μνημονίου. Θα πάρει πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα

Από τη SofokleousIn

Τη γερμανική γραμμή φαίνεται ότι υιοθετεί στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο Λουκάς Παπαδήμος, καθώς, όπως δήλωσε τα ξημερώματα, στόχος είναι να αποφευχθεί περαιτέρω εμπλοκή του Δημοσίου τομέα (δηλαδή των κρατών της Ευρωζώνης) στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Υπ’ αυτό το πρίσμα η Ελλάδα θα αρκεστεί στο όφελος που θα προκύψει από τη συμμετοχή των ιδιωτών και θα λάβει σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.


Η ευθύνη της ρήξης



Από Τα Νέα

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Όταν φορτώνεις συνεχώς ένα καράβι, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν.

Είτε να βουλιάξει το καράβι.

Είτε να εξεγερθεί το πλήρωμα.

Πολύ φοβούμαι ότι σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα. Στο όνομα της σωτηρίας, τη φορτώνουν όλο και περισσότερο με βάρη. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βουλιάξει ή να εξεγερθεί.


Διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο για την Ελλάδα


Από το Euro2day

Βρυξέλλες. Ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Τελικά νίκησε ο... Σόιμπλε. Αν και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν ήταν παρών στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, κατάφερε να περάσει τη γραμμή του και να αποφύγει συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης – μετά τους 27 – με αντικείμενο την Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες τόσο της Κομισιόν όσο και του προέδρου του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Γερμανία έθεσε βέτο σε μια τέτοια συνεδρίαση.

Επισήμως, ο λόγος ήταν η έκθεση της τρόικας που δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί οποιεσδήποτε πρώτες συζητήσεις, ειδικά για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, να γίνονται σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και όχι αρχηγούς κρατών, όπου επικρατεί το πολιτικό κριτήριο.

Τα «κοκκινάδια» των όψιμων αντιστασιακών


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η «αντιστασιακή» ρητορεία των μετόχων της συγκυβέρνησης και των... συνοδοιπόρων τους, από τον πρωθυπουργό μέχρι τα κανάλια, με αφορμή τη γερμανική επιθυμία περί ξένου επιτρόπου για τον προϋπολογισμό, ήταν μοιραίο να κρατήσει μόνο λίγες ώρες. Το ίδιο και οι «κόκκινες γραμμές», με τις οποίες οι συγκυβερνώντες «εξόπλισαν», υποτίθεται, τον Παπαδήμο για να διαπραγματευτεί και με την τρόικα και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.


Κίνδυνος για την Ευρωζώνη το αναγκαστικό haircut



Από τον ANT1 online

«Εάν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους δεν διαγραφεί εθελοντικά από τους ιδιώτες πιστωτές, η Αθήνα θα το κάνει με τη βία. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος για ένα μακρύ πόλεμο ενώπιον των δικαστηρίων με καταστροφικές συνέπειες για όλη την ευρωζώνη» υποστηρίζει αρθρογράφος στο δευτεριάτικο φύλλο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

Στο άρθρο, με τίτλο «Ελλάδα: Το επικίνδυνο στοίχημα των κερδοσκόπων» αναλύονται οι νομικές πτυχές του PSI και υποστηρίζεται ότι «μειώνονται οι ελπίδες μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας».


Η πορτογαλική πυρκαγιά


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Η πυρόσβεση είναι μια δουλειά που τρελαίνει. Ενώ οι ηγέτες της ευρωζώνης επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη φλόγα της περιφέρειας, την Ελλάδα, η πυρκαγιά που καίει στην Πορτογαλία απειλεί να φύγει εκτός ελέγχου.

Το yield στο 10ετές πορτογαλικό επιτόκιο έχει εκτιναχθεί πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες μετά την υποβάθμιση της χώρας σε junk πριν δύο εβδομάδες. Κινείται πάνω από το 14% και ποτέ δεν ήταν τόσο μακρινή η απόσταση για την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές το 2013.


Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Gib uns die Schlüssel*


Από topontiki.gr

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Από την Παρασκευή έχει αρχίσει να ψήνεται αυτή η ιστορία που θέλει τους Γερμανούς, να ζητούν από την Ελλάδα, να παραδώσει και επίσημα «τα κλειδιά» της. Σήμερα, όμως γίνεται και επίσημη αφού ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ το δηλώνει ορθά κοφτά και χωρίς καμία περιστροφή στην «Μπιλντ».

Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, για την οποία, πρώτος αν θυμάστε είχε μιλήσει ο ΓΑΠ (για όλα μας είχε προετοιμάσει, ο άνθρωπος, μην τον κατηγορείτε συνέχεια...) θα είναι βέβαια το τελευταίο στάδιο στο σερί της ταπείνωσης που έφερε η κρίση για τους Έλληνες. Εβδομήντα χρόνια μετά την κατάληψη της Ελλάδας και την κατοχή, οι Γερμανοί ξανάρχονται και παίρνουν το μαγαζί μας, χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσουν, και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.


Κερδοσκοπικό πάρτι με την Ελλάδα στο χρηματιστήριο ομολόγων της Στουτγκάρδης


Από το XrimaNews

Το χρηματιστήριο της Στουτγκάρδης έχει πάρει φωτιά από τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων, ο όγκος των οποίων έχει ξεπεράσει αυτόν για κάθε άλλη χώρα του κόσμου εκτός από τη Γερμανία, καθώς δισεκατομμύρια ευρώ τζιράρονται καθημερινά από τον Δεκέμβριο, με τους κερδοσκόπους να προσπαθούν να πιάσουν την καλή στην πλάτη των Ελλήνων, αγοράζοντας ομόλογα φθηνά και περιμένοντας να τα πληρωθούν με μεγάλα κέρδη.


Μαριονέτες με καπέλο


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Από ό,τι φαίνεται, στους δανειστές δεν αρκεί ότι τοποθέτησαν κάποιον Παπαδήμο πρωθυπουργό, παραμερίζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη λαϊκή βούληση. Θέλουν να φορέσουν και καπέλο στη μαριονέτα...

Έτσι, λοιπόν, μέσω μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων καλλιεργήθηκε το περασμένο διήμερο – και πριν τη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην Ε.Ε. και να δεσμευτεί επίσης νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδα πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της.


Ο ευρωπαίος αρμοστής


Από Το Βήμα

Του Νίκου Χειλά

Η ιστορία, ως γνωστό, δεν επαναλαμβάνεται. Και αν όντως αυτό συμβεί, τότε, όπως είπε ο Καρλ Μαρξ, «την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα». Μια τέτοια επανάληψη ζούμε αυτές τις μέρες ύστερα από την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ να σταλεί ένας ευρωπαίος αρμοστής επί των οικονομικών στην Αθήνα.


Η ανατολική Ευρώπη στο έλεος της απομόχλευσης


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Neil Buckley

Αποκαλείται Βιέννη 2.0 και η αποστολή της είναι να αποτρέψει την αποκοπή της πίστωσης των ανατολικών τραπεζών εξαιτίας της αποκατάστασης των τραπεζικών ισολογισμών των δυτικών τραπεζών. Αυτή η πίστωση αποτελεί το «αίμα που ρέει στις φλέβες της ανατολικής Ευρώπης», αφού οι δυτικές τράπεζες απαρτίζουν τα τρία τέταρτα του ανατολικού τραπεζικού κλάδου.

Το εν λόγω σχέδιο έθεσαν σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις και οικονομικοί αξιωματούχοι στην αυστριακή πρωτεύουσα με βάση την αποκαλούμενη Πρωτοβουλία της Βιέννης, ήτοι της συμφωνίας του 2009 για την αποτροπή της τραπεζικής εξόδου από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη στο κορύφωμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.


«Plan Β» για το ομόλογο των 14,5 δισ.


Σχέδιο να μετατεθεί η πληρωμή του με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή

Από Το Βήμα

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Σχέδιο Β για τον διακανονισμό του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου αναζητεί η κυβέρνηση καθώς στενεύουν τα περιθώρια για το PSI.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ξένα και ελληνικά δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του Δημοσίου τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» εξετάζουν ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συναίνεση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς στην αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν με νέα.


Απόλυτη κηδεμονία σχεδιάζει το Βερολίνο




Από το Έθνος

Σχέδιο πλήρους εκχώρησης της ελληνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ευρωπαίο Επίτροπο, ο οποίος θα διαθέτει υπερεξουσίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και δικαίωμα βέτο επί αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξυφαίνει το Βερολίνο. Απέκλεισε κάθε σχετικό ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το γερμανικό έγγραφο που αποκάλυψαν οι Financial Times, και δημοσιοποίησε πρώτη η ηλεκτρονική έκδοση του «Εθνους», το απόγευμα του Σαββάτου, προκάλεσε μεν θύελλα αντιδράσεων, ουσιαστικά όμως επιβεβαίωσε, δια της σχετικής τοποθέτησης της Κομισιόν, ότι ακόμη και αν το σχέδιο του «Υπερ-Επιτρόπου» δεν υλοποιηθεί κατά τις γερμανικές επιταγές, μία εποπτεία ηυξημένης ισχύος και δικαιοδοσίας, βρίσκεται προ των πυλών και ενδέχεται να αποτελέσει έναν από τους πιο πιεστικούς όρους για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Επτά κινήσεις για να σωθεί το σύστημα


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Martin Wolf

Τρία χρόνια πριν, όταν η χειρότερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση από το 1930 έζωνε την παγκόσμια οικονομία, οι Financial Times δημοσίευαν ένα αφιέρωμα με τίτλο «το μέλλον του καπιταλισμού». Σήμερα, εξαιτίας της αναιμικής ανάκαμψης στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τρέχει ένα αφιέρωμα με τίτλο «κρίση στον καπιταλισμό». Τα πράγματα δείχνουν ότι χειροτέρεψαν. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό;


Μέτωπο γερμανών βουλευτών κατά νέας βοήθειας για την Ελλάδα


Η κατάσταση στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο δραματική, γράφει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό

Από το Spiegel (via Το Βήμα)

Είναι σαν βαρέλι χωρίς πάτο: Τα σχεδιαζόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης ανάγκης της Ελλάδας δεν επαρκούν, για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση: Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιβαρυνθούν περισσότερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικας της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον περίπου 15 δις. ευρώ. Αντί των 130 δις., όπως είχε αποφασιστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, θα χρειαστούν περίπου 145 δις. ευρώ, λέει – σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel – η τρόικα, που ξανάρχισε πρόσφατα τους ελέγχους της στην Αθήνα.


Η Ναόμι Κλάιν για την κυβέρνηση Παπαδήμου




«Είναι από τις στιγμές που η μάσκα πέφτει τελείως»

Από topontiki.gr

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ειπωθεί η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού, μια από αυτές είναι και η ιστορία του πώς να δεθούν τα χέρια της δημοκρατίας...». Με τον τρόπο αυτό, η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας, Naomi Klein, επιχειρεί μια περιγραφή της απόπειρας αλλαγής των «κανόνων» της πολιτικής σκακιέρας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Η συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «το Δόγμα του Σοκ» σχολιάζει τις επιταγές της τρόικας, προχωρά σε συγκρίσεις και παρουσιάζει μια διαφορετική ερμηνεία των όσων συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, βασισμένη σε ιστορικά αντίστοιχα παραδείγματα.

Παρακολουθείστε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε η Naomi Klein, στους Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη για το νέο ντοκιμαντέρ που προετοιμάζουν, με τον τίτλο «Catastroika».


Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο κύβος ερρίφθη!


Από Το Ποντίκι 26.1.2012 (απ’ όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Σκληρό παζάρι για την τύχη της Ελλάδας εξελίσσεται αυτές τις μέρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα μαντάτα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, παρά τις επίσημες δηλώσεις για στήριξη της χώρας μας. Όπως είναι σε θέση να αποκαλύψει το «Π», η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν ήδη λάβει την απόφαση να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τα άκρα τόσο στο θέμα του PSI όσο και στο νέο δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίστηκε ότι η γραμμή κατά της χώρας μας πρέπει να είναι σκληρότερη, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι η κατάληξη αυτού του πολύ σκληρού παζαριού θα είναι η πλήρης ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Ευρωπαίος επίτροπος για την Ελλάδα


Από το Euro2day

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραδώσει τις αποφάσεις για τους φόρους και τις δαπάνες σε έναν «επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης υποστηρίζουν οι FT επικαλούμενοι αντίγραφο της πρότασης που έχουν στην κατοχή τους, με στόχο να «εξασφαλιστεί» η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό αν αυτές δεν είναι στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές. Θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα σημαντικά σκέλη των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πλούσιοι εναντίον φτωχών


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Ούτε οι φυλετικές διακρίσεις εις βάρος των μαύρων ούτε ο ρατσισμός εις βάρος των μεταναστών. Η μεγαλύτερη πηγή έντασης στην αμερικανική κοινωνία δεν βρίσκεται πια σε αυτά, αλλά στη σύγκρουση πλούσιων και φτωχών.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί (δύο στους τρεις, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που έκανε το ερευνητικό κέντρο Pew) πιστεύουν ότι υπάρχει μια έντονη σύγκρουση πλουσίων και φτωχών. Και είναι αυτό μια ένδειξη πως το μήνυμα κατά των εισοδηματικών ανισοτήτων που στέλνουν κοινωνικά κινήματα όπως αυτό των καταλήψεων της Γουόλ Στριτ αρχίζει να πιάνει τόπο στην κοινωνική συνείδηση.


Προκάτ συγκυβερνήσεις


Από Το Ποντίκι 26.1.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Η εικόνα διάλυσης που εμφάνισε η κυβέρνηση Παπαδήμου την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για το «μεταρρυθμιστικό» πολυνομοσχέδιο, πρέπει να έχει εκθέσει πολύ άσχημα όσους εσχάτως – όπως π.χ. υπουργοί, ο ΛΑΟΣ και άλλοι πολλοί – έχουν βάλει στην ατζέντα τους μια κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου» και για μετά τις επόμενες εκλογές.

Πολύ περισσότερο εκθέτει ως κουτοπόνηρες τις αναφορές περί «κυβέρνησης αρίστων», ιδιαιτέρως όταν αυτοί που τις διατυπώνουν – παρότι ανήκουν στο πολιτικό συνονθύλευμα που διέλυσε και πτωχεύει τη χώρα – περιλαμβάνουν αρρήτως αλλά σαφώς τους... εαυτούς τους μεταξύ των υποτιθέμενων «αρίστων».


«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ»


Ο οικονομολόγος M. Άιχενγκριν συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με την εξωτερική βοήθεια

Από Το Βήμα

Του Νίκου Χειλά

Οι εξαγγελίες των Ευρωπαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα έχουν μείνει στα χαρτιά, ανέφερε ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος, Μπάρι Άιχενγκριν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel Online.


Οι δραχμοφονιάδες


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου


Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Ο Παπανδρέου είναι τουρίστας. Οι δελφίνοι του ψυχαγωγούν τον σαλταρισμένο κόσμο λέγοντας βλακείες. Η συγκυβέρνηση δείχνει εικόνα χάους. Τα κόμματα που τη στηρίζουν μοιάζουν με διαλυμένη διαδήλωση. Ο Σαμαράς ξαναβάφει ροζ τις κόκκινες γραμμές. Ο ΛΑΟΣ κάνει μόκο για τις φωτογραφίες με τους εκβιαστές. Ο Παπαδήμος απειλεί με παραίτηση. Και το PSI προχωρεί, με τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ να απειλούν με χρεοκοπία. Όλα ανθηρά...

Ο κόσμος διψά για κοινωνικά αγαθά


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Martin Wolf

Τα δημόσια αγαθά είναι τα τούβλα με τα οποία χτίζεται ο πολιτισμός. Η οικονομική σταθερότητα είναι δημόσιο αγαθό. Το ίδιο και η ασφάλεια, οι επιστήμες, το καθαρό περιβάλλον, η εμπιστοσύνη, η τίμια διακυβέρνηση και η ελευθερία του λόγου. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί επαρκής προσφορά.

Όσο παγκοσμιοποιούνται τα κοινωνικά αγαθά, τόσο δυσκολότερο είναι να εξασφαλιστούν. Ειρωνικά, όσο καλύτεροι γινόμαστε στην παροχή δημοσίων αγαθών, τόσο πλουσιότεροι γινόμαστε και τόσο πιο περίπλοκα αγαθά μας χρειάζονται. Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση, θα μπορούσε να γίνει η υπόθεση που θα καθορίσει τον αιώνα.


Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Κυβέρνηση αχρήστων


Nomura: Το PSI είναι... στον αέρα


Από το Euro2day

Του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η Nomura προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το PSI έχουν προεξοφληθεί πολύ θετικά και μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αντιστροφή του ράλι στις περιφερειακές αγορές.

Όπως αναφέρει, τον Οκτώβριο του 2011, όταν διαμορφώθηκε το πλαίσιο για το ελληνικό PSI, ο βασικός μακροπρόθεσμος στόχος που τέθηκε ήταν το χρέος ως προς το ΑΕΠ το 2020 να είναι στο 120%, με σκοπό τη διατηρησιμότητά του.

Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο (σύμφωνα με την οποία σχεδιάστηκε το τρέχον PSI) είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρειαζόταν σχεδόν καθολική συμμετοχή – πλην της ΕΚΤ – προκειμένου η δυναμική του να έχει διατηρήσιμη πορεία.


Η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι «μετανοούσες Μαγδαληνές»...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Μια υπέροχη ημέρα ήταν και η χθεσινή. Όχι...για όλους εσάς (και για μένα) που υποφέρουμε από τις συνέπειες του Μνημονίου. Ξεκίνησε με τις «μετανοούσες Μαγδαληνές» που αυξάνονται και πληθύνονται... και τελείωνε με τις φήμες ότι «πέφτει» η κυβέρνηση Παπανδρέου που τυγχάνει να έχει πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο. Τέτοιος ξεπεσμός...

Αν δεν αλλάξουμε τα θεμελιώδη, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ. Αυτή η ελληνική κρίση που γέννησε το Μνημόνιο έχει επικίνδυνα συμπτώματα. Δυστυχώς, η διαπίστωση της στήλης επαληθεύεται με τον πιο πικρό και επώδυνο τρόπο...


Hedge funds: Η Ελλάδα θυμίζει Αργεντινή


Από το Euro2day

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα της άτακτης χρεοκοπίας της Αργεντινής το 2002, σύμφωνα με μέλος της επιτροπής ομολογιούχων που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg Link, ο Hans Humes, chief investment officer του hedge fund Greylock Capital Management, δήλωσε πως η απόφαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να απορρίψουν την προσφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι policymakers δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια μέση λύση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ναυαγίου των διαπραγματεύσεων.


Κοινό «ταμείο» για EFSF και ESM ζητεί η Λαγκάρντ


Υποστηρίζει ότι η ένωσή τους θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό δυναμικού 750 δισ. ευρώ

Από Το Βήμα

Ένα κοινό ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔιΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ακόμη κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ και θα διαλυθεί τον Ιούλιο 2013, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ θα κληθεί να το αντικαταστήσει από τον Ιούλιο. Η ένωσή τους θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό συνολικού δυναμικού 750 δισ. ευρώ.


Ο μύθος του Σίσυφου και ο διαλυμένος θίασος


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Στα σκουπίδια έστειλε τελικά το Eurogroup το κατ' αρχήν σχέδιο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ζητούν πλέον μείωση 70% της αξίας των ελληνικών ομολόγων και ο Όλι Ρεν απειλεί με ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης – με τη Standard and Poor's να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα, με τη λήξη του PSI, θα καταταγεί στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Φαίνεται πως, εκτός του Χρυσοχοΐδη και της Κατσέλη, ούτε το Eurogroup είχε... διαβάσει το «μνημόνιο».


Σοκαριστικά στοιχεία για τους «νεοάστεγους» της Αθήνας


Από τη Ναυτεμπορική

Σοκαριστικά στοιχεία για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το φαινόμενο των «νεοαστέγων» στην Αθήνα κατέθεσαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Η μη διάσωση της Ελλάδας δεν θα επηρεάσει την Ε.Ε.»


Από το XrimaNews

Γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου υποστηρίζουν ότι, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, δεν ισχύει η θεωρία του ντόμινο στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, που έχει διατυπωθεί πολλές φορές στις διαβουλεύσεις για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε παρόμοια προβλήματα σε άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου οδηγώντας σε γενικευμένη κρίση.


700 εκατ. ευρώ πήραν τα κόμματα τα τελευταία δέκα χρόνια!


Από το Πρώτο Θέμα

Συνεχίζουν να προκαλούν τα στοιχεία για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο 2000-2011 τα κόμματα έλαβαν συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το protothema.gr είχα αποκαλύψει ότι παρά τα δυσβάσταχτα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίζονται στην βουλή, τα κόμματα φρόντισαν να αυξήσουν το δημόσιο χρήμα που εισρέει στο ταμείο τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ΠΑΣΟΚ από το 2000 έως και το 2011 έλαβε 254.601.870 ευρώ ενώ η Ν.Δ. 271.146.297 ευρώ.


Συνελήφθη ο Σεραφείμ Φυντανίδης για χρέη προς το Δημόσιο


Από τo in.gr

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης ο οποίος συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους περίπου 135.989,14 ευρώ. Η σύλληψη έγινε το πρωί της Τρίτης από την Ασφάλεια Αττικής έπειτα από έλεγχο της ΔΟΥ Ψυχικού. Του είχε γίνει σύσταση για να ρυθμίσει τις οφειλές του, αλλά ουδέποτε προσήλθε, οπότε η ΔΟΥ προχώρησε σε έλεγχο των βιβλίων της εταιρείας «Επιχειρήσεις ΜΜΕ Σεραφείμ Φυντανίδης και ΣΙΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται και η σύζυγός του, επιχειρηματίας Βιργινία Βεντουράκη.

Η S&P «ετοιμάζει» υποβάθμιση της Ελλάδας μετά το PSI


Για «επιλεκτική χρεοκοπία» έκανε λόγο αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης

Από την Καθημερινή

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's μελετά την πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του οίκου. Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο ότι αυτή η εξέλιξη «δεν θα καταστρέψει απαραιτήτως την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας σε συνέδριο του Blooomberg, ο Τζον Τσέιμπερς, που είναι επικεφαλής της επιτροπής αξιολογήσεων της Standard and Poor's, τόνισε πως «δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί ντόμινο στην Ευρωζώνη».

Eurogroup: Συνεχή γυμνάσια για την Ελλάδα


Από το Euro2day

Βρυξέλλες. Ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Το γερμανικό πείσμα δείχνει να έχει τις πλάτες του ΔΝΤ και έτσι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έβαλαν την Ελλάδα στη γωνία μέχρι να δουν αποτελέσματα για μια σειρά θέματα.

Συνέδεσαν και επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το PSI με τη νέα δανειακή σύμβαση και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Τι σημαίνει αυτό: ότι οι δανειστές δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από την απαίτηση να μειωθεί το μέσο βασικό επιτόκιο κάτω του 3,5% έως το 2020, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 120% μέχρι το 2020, όπως ήταν η αρχική απόφαση.


Η μεγάλη μπίζνα και το «μακελειό»



Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει τελικά η Ελλάδα να έχει υποβάλει την τελική πρόταση για το «κούρεμα» των ομολόγων της που κατέχουν ιδιώτες (PSI). Μέχρι τότε – παρότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί – θα έχει γίνει και η επόμενη σύνοδος κορυφής (30.1). Και εν τω μεταξύ αρχίζει το «μακελειό». Όχι αυτό με το οποίο απείλησε ο Λοβέρδος τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά αυτό εναντίον της ελληνικής κοινωνίας.


Η πόρτα προς στην κόλαση παραμένει ανοιχτή


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

«Ο ήλιος έβγαινε πίσω από το πούσι εκείνο το πρωινό της 20ής Δεκεμβρίου 2001. Πίσω μας αντηχούσαν πυροβολισμοί. Το οργισμένο πλήθος οπισθοχωρούσε. Τότε τον είδα: τον άνδρα με το μπλε πανταλόνι και το χαβανέζικο πουκάμισο να πέφτει στα σκαλοπάτια του Κοινοβουλίου. Κατάλαβα πως ήταν νεκρός.

Αρχίσαμε να οπισθοχωρούμε, κυνηγημένοι από την Πολιτοφυλακή. Θα μπορούσαμε να είχαμε και εμείς το ίδιο τέλος, με μια σφαίρα στο κεφάλι. Όμως επιστρέψαμε, αψηφώντας τον στρατιωτικό νόμο, τα δακρυγόνα, τις σφαίρες, ώσπου το απόγευμα ο πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο άνθρωπος που είχε διατάξει την καταστολή, το έσκασε με ένα ελικόπτερο».


«Το δίκαιο των ομολόγων κάνει την Ελλάδα νομικά παντοδύναμη»


Από το XrimaNews

Η Ελλάδα έχει πράγματι ένα κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί για το χρέος της, επιβεβαιώνει ο Γερμανός καθηγητής πτωχευτικού δικαίου Κρίστοφ Πάουλους και αυτό δεν είναι άλλο από το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων, το οποίο της επιτρέπει να επιβάλει απώλειες στους δανειστές με μία απλή νομοθετική παρέμβαση, ενώ την προστατεύει απέναντι σε οποιαδήποτε αγωγή κερδοσκοπικών hedge funds, ακόμη και αν αυτή φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ευρωζώνη μπορεί χωρίς άλλο ΔΝΤ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Munchau

Το 91% των υποχρεώσεων για παροχή οικονομικής ενίσχυσης που έχει αναλάβει το ΔΝΤ αφορά την Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ήδη προτάσεις για σημαντική αύξηση των πόρων αυτών, καθώς δεν κρίνονται επαρκείς.

Θα ήταν, όμως, δικαιολογημένη μια τέτοια αύξηση των κεφαλαίων που διαθέτει το ΔΝΤ για νέα στήριξη της ευρωζώνης; Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι: Θα πρέπει χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη να μετέχουν στην εκ νέου συγκέντρωση τέτοιου είδους κεφαλαίων; Νομίζω πως όχι.


WSJ: Υπόγεια συμφέροντα οδήγησαν τις συζητήσεις για το PSI σε ύφαλο


«Αινιγματική η σιωπή των ελληνικών αρχών» αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

Από Το Βήμα

Στο σκόπελο της εμμονής των τραπεζιτών για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες έχουν προσκρούσει οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές, επισημαίνουν σήμερα στα κύρια άρθρα τους οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες καλούνται (για μια ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες) να ορθώσουν ένα τοίχος προστασίας της ευρωζώνης από το πρόβλημα της Ελλάδας που παραμένει άλυτο επί μήνες.

«Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο», αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, «αφήνοντας την Ελλάδα σε μια κατάσταση αβεβαιότητας με το χρονόμετρο να χτυπάει δυνατά».


Ναι για συμβολή της ΕΚΤ στο PSI, αλλά με μονοψήφια συμμετοχή


Από το XrimaNews

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό PSI Plus μέχρι του ύψους των 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του XrimaNews.gr.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είπαν σε μυστικές συζητήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι αν προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI Plus το ποσό που θα απαιτείται μετά τη συμμετοχή των ομολογιούχων είναι μικρότερο των 10 δισ. ευρώ, τότε διατίθεται να το καλύψει η ίδια.


Ψάχνουν τώρα νέο ντιλ για την Ελλάδα


Από το Euro2day

Του Χρίστου Κίτσιου

Νέα εφ' όλης της ύλης συμφωνία για την κάλυψη της χρηματοδότησης της Ελλάδας ως το 2015 και την επίτευξη βιώσιμου χρέους συζητούν πλέον η Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων μετά τη διαπίστωση ότι οι παραδοχές της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου βρίσκονται στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, μετά την άτυπη ενημέρωση από τους Ζανιά και Χριστοδούλου, την περασμένη Τετάρτη, εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5,3% το 2011, φέτος θα είναι μεγαλύτερη της επίσημης πρόβλεψης 2,8% και θα συνεχιστεί και το 2013, διαμορφούμενη σε επίπεδα έως 0,5%.


Ερωτηματικά από την «τορπίλη» Τόμσεν στο PSI


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε μεγαλύτερο κούρεμα και μέτρα - σοκ για μισθούς και απολύσεις

Από Το Βήμα

Του Αργύρη Παπαστάθη

Σε νέα φάση που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εισέρχεται η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά την αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ. Η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup και οι επόμενες δέκα ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τη λύση του «γόρδιου δεσμού». Κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις θα έχει για άλλη μια φορά η πλευρά της Γερμανίας.


«Η Ευρώπη θα χάσει τα ΑΑΑ αν...»


Από τη SofokleousIn

Διατήρησε την αξιολόγηση AAA/A-1+ για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Standard and Poor's παρά την υποβάθμιση της Γαλλίας, της Αυστρίας και του EFSF. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για υποβάθμιση εντός του επόμενου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους αναλυτές όλα εξαρτώνται από την επίλυση της κρίσης χρέους και τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν για την προστασία της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.


Ο αδελφός του (πρώην) Καίσαρα


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Αυτό που ισχύει για τη σύζυγο ισχύει και για τον αδελφό του Καίσαρα: Πρέπει δηλαδή όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται πως είναι τίμιος. Στην προκειμένη περίπτωση, για τον Νίκο Παπανδρέου τα παραπάνω ισχύουν «εις διπλούν» γιατί ως αδελφός του πρωθυπουργού δεν κάθισε στην άκρη, αλλά με πολλούς και διάφορους τρόπους επέλεξε να βρεθεί στο επίκεντρο. Ταξίδια για επενδύσεις, συστηματική αρθρογραφία, συνεντεύξεις, συμβουλές, κριτικές. Με ποια ιδιότητα; Μα με αυτή του αδελφού.


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μετά τις υποβαθμίσεις, οι διολισθήσεις



Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Münchau

Σε μεγάλο βαθμό, οι δύο πιο δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν αναμενόμενες: η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας ήταν προεξοφλημένη, όπως εξάλλου και η κατάρρευση των συνομιλιών για το ελληνικό PSI.

Όμως, και τα δύο αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί δείχνουν τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα. Η ευρωζώνη έχει διολισθήσει σε ένα σπιράλ υποβαθμίσεων, μείωσης της οικονομικής παραγωγής, αύξησης του χρέους και νέων υποβαθμίσεων. Η ύφεση μόλις άρχισε.


Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - το ερώτημα είναι πώς



Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές φαίνεται πως δεν οδηγούν πουθενά. Και οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του ύψους του χρέους που έχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 50%, στα 100 δισ. ευρώ περίπου. Μέσα στην ευρύτερη κρίση της ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δευτερεύον θέμα. Παρά ταύτα, υπάρχει ισχυρός ηθικός κίνδυνος και γι' αυτό η επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντική.