Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Δικά μας λεφτά το ένα τρίτο της νέας «βοήθειας»


Στο τραπέζι το νέο πακέτο βοήθειας

Από το Euro2day

Νέο τριετές πακέτο για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014, που ανέρχονται σε περίπου 85 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν θα δοθεί εξ ολοκλήρου από την τρόικα, αλλά φαίνεται ότι τελικά θα συμμετάσχουν τόσο οι ιδιώτες όσο και η ίδια η Ελλάδα. Από τη μία πλευρά, οι ιδιώτες θα κληθούν να «ανανεώσουν» κάποια από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, ενώ η κυβέρνηση θα κληθεί να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να έχει έσοδα που θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους.


Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, από τα 85 δισ. ευρώ η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δύσκολα θα καλύψουν πάνω από 30-40 δισ. ευρώ. Επίσης, βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει για τις αποκρατικοποιήσεις, μέχρι τα μέσα του 2014 θα πρέπει να έχουν εισρεύσει έσοδα της τάξης των 25-30 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Τα υπόλοιπα περίπου 10-20 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από τους ιδιώτες ομολογιούχους. Αυτήν τη στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο είναι να προχωρήσει ένα μοντέλο ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Δηλαδή οι τράπεζες θα κληθούν να συμφωνήσουν εθελοντικά στην «ανανέωση» των ομολόγων τους με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Ωστόσο οι αστάθμητοι παράγοντες, έως το τέλος του μηνός, οπότε αναμένεται η εκταμίευση της δόσης, παραμένουν.

Η επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν αναλυτική συζήτηση και ψήφιση κατ' άρθρο για το μεσοπρόθεσμο (αλλά και «απολογισμό» για την αποτυχία του μνημονίου το 2010-11), πιέζει ασφυκτικά τις προθεσμίες κι έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως και ευρύτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού των εξελίξεων.

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τη Βουλή (με ανοικτό ακόμη θέμα το πόσοι τελικά θα το υποστηρίξουν από την αντιπολίτευση αλλά και από το... κυβερνών κόμμα), πριν τεθούν σε κίνηση οι οριστικές διεργασίες από την πλευρά των Ευρωπαίων. Εν τω μεταξύ, για να γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις:

1. Ότι θα προωθήσει μέτρα ύψους 28 δισ. ευρώ από σήμερα έως το 2015. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί σύντομα.

2. Ότι θα επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φετινό πρόγραμμα θα ενταχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ, «Ελ. Βενιζέλος» και ΟΠΑΠ.

3. Ότι θα είναι σαφές πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα εκτελεστεί από έναν ανεξάρτητο φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν – έστω και με συμβουλευτικό ρόλο – εκπρόσωποι της τρόικας.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση που έχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Έκτακτο Eurogroup δεν θα γίνει. Στο προγραμματισμένο στις 20 Ιουνίου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες και στις 24 Ιουνίου θα ληφθούν οι αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στα τέλη Ιουνίου θα υπάρχει ένα νέο μνημόνιο, που θα έχει ως βάση τα νέα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, αλλά και νέο πλάνο χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη του σχεδίου αυτού εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο η τρόικα θέλει πάση θυσία τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα.

Με δεδομένο ότι οι επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές είναι τον Οκτώβριο του 2013, η κυβέρνηση που θα προκύψει τότε θα είναι δεσμευμένη για τουλάχιστον 8 μήνες να εφαρμόσει το «μνημόνιο 2».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου