Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τα ελληνικά ομόλογα προεξοφλούν νέες υποβαθμίσεις


Από το XrimaNews

Στον απόηχο της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody's την Τετάρτη και της νέας υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών το πρωί της Παρασκευής, θα περίμενε κανείς οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να τα ξεπουλήσουν. Και όμως, αντί γι' αυτό καταγράφονται μικρές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα τα επιτόκια τους να έχουν μπει σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;


Ο Kristian Weber, credit strategist της UniCredit Μονάχου, μιλώντας στο XrimaNews.gr υποστήριξε πως οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει τις νέες υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων ήδη από την τελευταία υποβάθμιση της S&P και πως έχουν προβεί στις αντισταθμιστικές κινήσεις που επιθυμούσαν.

Μάλιστα, σημείωσε πως οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και το ύψος των επιτοκίων τους οδηγούν με βάση τις φόρμουλες υπολογισμού της πιστοληπτικής βαθμολογίας σε ακόμη χαμηλότερη βαθμολογία από αυτήν που έδωσε η Moody's στην Ελλάδα και πολύ χαμηλότερη από αυτήν των δύο άλλων οίκων. Αυτό σημαίνει πως η υποβάθμιση και από τους S&P και Fitch στην κατηγορία των βαθμίδων C μάλλον είναι κοντά.

Παρ' όλα αυτά, αν οι επενδυτές ανησυχούσαν για ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας, κάτι που θα επέφερε την πτώχευσή της, τότε θα συνέχιζαν να πουλούν ελληνικά ομόλογα, κάτι που, όμως, δεν κάνουν. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές προβλέπουν απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης τουλάχιστον για τώρα. Επιπλέον, καθώς οι τιμές των CDS 1 έτους αποκλιμακώνονται, το πιθανότερο είναι πως οι επενδυτές θεωρούν ότι το ρίσκο πτώχευσης στους επόμενους 12 μήνες μειώνεται.

Πέρα από τα παραπάνω, μία σειρά στοιχεία δείχνουν πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και την τρόικα ώστε να πειστούν να τα επιμηκύνουν αγοράζοντας νέα όταν αυτά λήξουν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα λάβουν ως αντάλλαγμα προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο τύπου Βιέννης και εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν μεταξύ άλλων καλυμμένα ομόλογα, υψηλότερο επιτόκιο και μετατροπή τους σε προτιμώμενους δανειστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου