Όπως προκύπτει από απάντηση του Ντράγκι στον Ν. Χουντή
Από Το Βήμα
Με το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, «ως μέρος μιας πολύ δυναμικής διαδικασίας, η οποία περιπλέκεται με μια πληθώρα άλλων θεμάτων που αφορούν τη λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας», ο Μάριο Ντράγκι, αρνείται να απαντήσει τώρα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ σε ύψος τουλάχιστον ανάλογο των ιδιωτών επενδυτών.
Για ασυνήθιστη για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντηση, μιλά ο κ. Χουντής που τονίζει ότι η στάση αυτή της ΕΚΤ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην υλοποίηση του PSI.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφερόταν στο γεγονός ότι «αρκετά hedge funds που έχουν επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, απειλούν ότι θα προσφύγουν σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, σε περίπτωση που η Ελλάδα εισάγει Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses - CAC). Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι η εξαίρεση από το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» επισήμαινε και συνέχιζε:
«Είναι πράγματι οξύμωρο να ζητείται σήμερα ένα κούρεμα 50% από τους ιδιώτες επενδυτές και να εξαιρείται η ΕΚΤ, η οποία μάλιστα αν εισπράξει το 100% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε τιμές μάλιστα πολύ χαμηλές, θα αποκομίσει υπεραξίες σκανδαλώδους ύψους».
Αντί όμως απάντησης, όπως συνηθίζεται, τονίζει ο κ. Χουντής στην ανακοίνωσή του, η Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, απέστειλαν επιστολή τονίζοντας:
«Η ΕΚΤ μας ενημέρωσε ότι δεν θα καταφέρει να απαντήσει σε σας εντός του χρονικού ορίου, επιχειρηματολογώντας ότι μια τέτοια απάντηση θα απαιτούσε μια λεπτομερή αξιολόγηση του νόμου, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.
Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θέμα ως ένα μέρος μιας πολύ δυναμικής διαδικασίας, η οποία περιπλέκεται με μια πληθώρα άλλων θεμάτων που αφορούν τη λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Επομένως, η ΕΚΤ ζητά την κατανόησή σας για το γεγονός ότι η απάντηση θα καθυστερήσει. Ωστόσο, υπόσχεται ότι θα παράσχει την απάντηση στην ερώτησή σας, το συντομότερο δυνατό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου