Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Διαπραγμάτευση «θρίλερ» για την Ελλάδα


Από το Euro2day

Ραγδαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη άτυπη συνάντηση υπουργών Οικονομικών ορισμένων χωρών – μελών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την οριστικοποίηση των όρων του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων (Wall Street Journal, New York Times) στην άτυπη συνεδρίαση παραβρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην συνάντηση παρευρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με πληροφορίες και ο Πορτογάλος ομόλογός του. Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε άλλωστε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Der Spiegel, απέφυγε όμως να κάνει το ίδιο και για την άτυπη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου. Σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαίωσε την άτυπη συνάντηση.


Η ατζέντα

Θέματα της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν η οριστικοποίηση των όρων του πακέτου βοήθειας προς την Πορτογαλία και η επέκταση του αντίστοιχου προγράμματος για την Ελλάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται και η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους.

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει τροποποίηση όρων του πακέτου βοήθειας των 110 δισ. ευρώ ώστε να εξομοιωθούν με αυτούς που θα διέπουν τη συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας.

Η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί έμμεση παραδοχή της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου και ως προς το ύψος του επιτοκίου και ως προς το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος και επομένως και της αποπληρωμής. Άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τους όρους επικαιροποίησης του Μνημονίου.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν επίσης λόγο για αίτημα της Αθήνας περί δέσμευσης εκ μέρους της ευρωζώνης για νέο δανεισμό της χώρας το 2012, εάν δεν είναι εφικτή η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.


ΥΠΟΙΚ: Δεν τέθηκε θέμα παραμονής στην ευρωζώνη

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.


Το μπαράζ φημών για έξοδο από το ευρώ

Η συνάντηση έχει προκαλέσει όργιο φημολογίας, με αποκορύφωμα δημοσίευμα του Der Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων από το ΥΠΟΙΚ, παράγοντες της Ε.Ε. και υπουργούς της ευρωζώνης.

Σε οικονομικούς κύκλους υπάρχει προσδοκία ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις - διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης.


Το «περίεργο» δημοσίευμα του Der Spiegel

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, αναφέρει το γερμανικό Der Spiegel στην online έκδοσή του προκαλώντας άμεσα σωρεία διαψεύσεων από Ε.Ε. και Ελλάδα.

Το Der Spiegel αναφέρει ότι την Παρασκευή πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και η βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση χρέους για τη χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ, που μέσω εκπροσώπου του διέψευσε συνάντηση για την Ελλάδα, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνάντηση.

Υψηλόβαθμό στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.


Η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο

Πηγή του Reuters στην ευρωζώνη τόνισε ότι υπάρχει υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο που συζητά για Πορτογαλία, Ελλάδα και το θέμα της διαδοχής της ΕΚΤ, «αλλά τίποτε παραπάνω». Ακόμη τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου στην Ε.Ε. στη συνάντηση παρίστανται υπουργοί Οικονομικών από χώρες της ευρωζώνης.

Την είδηση της συνάντησης στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι παραβρίσκεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο κρατίδιο βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.


Ελληνικές διαψεύσεις για έξοδο από ευρωζώνη και πιέσεις στο ευρώ

Το εν λόγω σενάριο, περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, διέψευσε στο Reuters και υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επίσημη διάψευση από την Ελλάδα ήλθε διά στόματος του υφυπουργού οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές προσθέτοντας ότι στοχεύει σε πίεση στο ευρώ. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις μετά το δημοσίευμα, υποχωρώντας έως 1% έναντι του δολαρίου, στα 1,438 δολάρια.

Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι αυτά τα δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ και εξυπηρετούν τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ερωτηθείς από το Reuters, ρεπόρτερ του Der Spiegel σημείωσε ότι εμμένει στο ρεπορτάζ περί συνάντησης υπουργών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα και πιθανή έξοδο από το ευρώ τονίζοντας ότι πρόκειται περί «μυστικής συνάντησης».


ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, «το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».


1 σχόλιο:

  1. Ζηταμε διαφάνεια!

    Συναρπαστικό online παιχνίδι:
    http://www.erepublik.com/en/referrer/Titormos+of+Aetolia

    ΑπάντησηΔιαγραφή