Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σχέσεις του Θάτσι με τη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα


Από τον Guardian (via Καθημερινή)

Ένας «μεγαλοκαρχαρίας» του οργανωμένου εγκλήματος είναι ο Χακίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσόβου, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα των δυτικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Τόσο η αμερικανική όσο και οι υπόλοιπες δυτικές κυβερνήσεις, που τον στήριξαν, είχαν πλήρη γνώση των παράνομων δραστηριοτήτων του. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τη μελέτη απόρρητου φακέλου. Το περιεχόμενό του ήρθε σε γνώση των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Στα ίδια έγγραφα, επίσης, αναφέρεται ότι κι άλλος κορυφαίος κυβερνητικός πολιτικός, ο οποίος φέρεται να ασκεί σημαντική επιρροή στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, διατηρούσε στενές σχέσεις με την αλβανική μαφία.

Τα απόρρητα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «USA KFOR» (Αμερικανική Δύναμη Κοσόβου) και περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση και τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο, τη γεωγραφική κατανομή των συμμοριών, αλλά και τις διασυνδέσεις τους με επιχειρηματίες.

Ο Θάτσι είχε κατηγορηθεί πρόσφατα και για τη διακίνηση οργάνων δραστηριότητα που περιγράφεται στην έκθεση Μάρτι, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από μερικές εβδομάδες.

Εκεί αναφέρεται ότι ο Θάτσι και άλλα άτομα που δρούσαν στον Ουτσεκά (Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου) διατηρούσαν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και ότι ο σημερινός πρωθυπουργός του Κοσόβου έλεγχε το εμπόριο ηρωίνης, ενώ άτομα του στενού του περιβάλλοντος ευθύνονται για τις δολοφονίες Σέρβων αιχμαλώτων με σκοπό την αφαίρεση και εμπορία των νεφρών τους στη μαύρη αγορά.

Από το τέλος του πολέμου έως και το 2008, το Κόσοβο ήταν προτεκτοράτο του ΟΗΕ και ο Θάτσι, ο οποίος πριν από ένα μήνα επανεξελέγη στο πρωθυπουργικό αξίωμα, τύγχανε της αμέριστης υποστήριξης των νατοϊκών δυνάμεων. Η κυβέρνησή του, πάντως, κατήγγειλε την έκθεση Μάρτι ως «κατασκεύασμα» της σερβορωσικής συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου.

Ωστόσο, τα τελευταία έγγραφα που ήρθαν στο φως συντάχθηκαν από την KFOR, τη νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη του Κοσόβου, που έφερε την ευθύνη για την ασφάλεια στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να διεξαγάγει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων, τα οποία μάλιστα φαίνεται να συντάχθηκαν το 2004, λίγο προτού αρχίσουν οι ταραχές με τη σερβική μειονότητα της περιοχής.

Εκτός από τον Θάτσι, οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως «μεγαλοκαρχαρία» του υποκόσμου τον Ξαβίτ Χαλίτι, πρώην υπεύθυνο της επιμελητείας του Ουτσεκά, και νυν σύμμαχο του πρωθυπουργού. Ο Χαλίτι είναι εξ αυτών που προσπάθησαν να πείσουν ότι η έκθεση Μάρτι είναι μύθευμα.

Και πάλι στις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι ο Χαλίτι είναι μαφιόζος, κυκλοφορεί πάντα οπλισμένος, όπως και ότι ασκεί σημαντική επιρροή στον πρωθυπουργό Θάτσι. Ο Χαλίτι είχε δεσμούς με την αλβανική μαφία και τις μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου. Ηταν αναμεμειγμένος σε διακίνηση γυναικών, όπλων και ναρκωτικών.

Στην έκθεση Μάρτι ο Χαλίτι φέρεται να επιβλέπει δολοφονίες, κρατήσεις, ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας του πολέμου. Ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε την τελευταία εβδομάδα, κατήγγειλε την έκθεση Μάρτι ως προσπάθεια σπίλωσης του Ουτσεκά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου