Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μητσοτάκης: Συνταγματική παρέκκλιση



Από την Oikoniki Pragmatikotita

Το πολιτικό κατεστημένο της χώρας διυλίζει τον κώνωπα της «άρνησης διοδίων» και καταπίνει διάφορες καμήλους, όπως αυτήν της αλλαγής του Συντάγματος κατά παρέκκλιση των θεσμισμένων διαδικασιών. Αυτό σκέπτεται κανείς όταν διαβάζει την συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη, στην Καθημερινή της 30.1.2011. Εκεί ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. διαδηλώνει τις καλές του προθέσεις για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής και μιλάει για την – κατά παρέκκλιση του Συντάγματος – κήρυξη της επόμενης βουλής ως αναθεωρητικής, με στόχο την ψήφιση νέου νόμου περί ευθύνης των υπουργών.

Ο Κώστας Μητσοτάκης επικαλείται ως υπέρτατο νόμο την σωτηρία του τόπου, θυμίζοντας κάτι λίγο από το λατινικό γνωμικό «Salus populi est suprema lex» και κάτι περισσότερο από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, που είχε πατήσει στο ίδιο επιχείρημα – αντικαθιστώντας όμως το «λαός» από την πιο «ευχειραγώγητη» λέξη «Πατρίδα»...

Ο κύριος επίτιμος προτείνει μια συναινετική παραβίαση του Συντάγματος, ουσιαστικά δηλαδή τη συστράτευση των δυνάμεων του δικομματισμού (τουλάχιστον...) για την αντιμετώπιση των σκανδάλων του μέλλοντος…

Αποσιωπώντας βέβαια το ότι αυτή η παραβίαση μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την πραγματοποίηση και άλλων παρεκκλίσεων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουν γίνει γνωστές από τον τύπο οι κινήσεις της Τρόικας για την προώθηση συνταγματική αλλαγής στη χώρα μας με στόχο την ενσωμάτωση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην ελληνική έννομη τάξη...

Να πιθανολογήσουμε ότι ο κύριος επίτιμος ανοίγει το δρόμο για την απόλυτη πολιτικο-νομικο-οικονομική υποτέλεια της χώρας; Ανεξάρτητα από την απάντηση στο ερώτημα, το σίγουρο είναι ότι στην ίδια συνέντευξη δεν χάνει την ευκαιρία να συνηγορήσει υπέρ της σχετικής αθωότητας του πολιτικού κατεστημένου για την διαφθορά και υπέρ της απόλυτης ευθύνης του δημόσιου τομέα.

Ερωτά ο δημοσιογράφος Παναγής Γαλιατσάτος: «Στη μεταπολίτευση άλλαξε κάτι στο φαινόμενο της διαφθοράς; Εξαπλώθηκε; Και γιατί;».

Απαντάει ο Κώστας Μητσοτάκης: «Σίγουρα το φαινόμενο της διαφθοράς εξαπλώθηκε. Η εξήγησις είναι απλή. Εξαπλώθηκε γιατί μεγάλωσε το κράτος...».

Οι νεοφιλελεύθερες βολές εναντίον του δημόσιου τομέα είθισται να παρακάμπτουν το μεγάλο «σκάνδαλο των σκανδάλων» και τη διαφθορά που αυτό σημαίνει:

Ότι δηλαδή η κυβέρνηση, ως εργοδότης και προϊστάμενος των δημοσίων υπαλλήλων και ως διαχειριστής της δημόσιας περιουσίας, αποποιείται αυτές τις εξουσίες και τις παραχωρεί στους διάφορους χρυσοδάκτυλους!

Ότι η κυβέρνηση αρνείται το ανατεθειμένο σε αυτήν έργο από τη λαϊκή βούληση – δηλαδή την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα – και το μεταφέρει στις πλάτες (ή για την ακρίβεια στις τσέπες...) διαφόρων ιδιωτικών συμφερόντων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου