Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Τα πρόσωπα της χρονιάς


Από topontiki.gr

Γελοίος Γράφων

Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί, την υπογράφουν όμως οι ηγέτες. Οι 300 υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες, κι όμως μνημονεύουμε μοναχά τον Λεωνίδα. Το πνεύμα των καιρών ενσαρκώνεται κάθε φορά στον Έναν, αυτόν που ξεχώρισε...». (Πω πω εισαγωγή... Έγραψα! ). Αυτό είναι το τοπ τεν του δυο χιλιάδες τεν!

Το έπος της Ψωρογιώργαινας


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Ναύπλιο, 1824. Μόνη, άγνωστη και άνεργη, η Πανώρια Αϊβαλιώτη βγάζει το ψωμί της πότε κάνοντας τον αχθοφόρο και πότε τη ζητιάνα. Παρά τα προβλήματά της, ζητά και παίρνει υπό την προστασία της δεκάδες ορφανά παιδιά που άφηνε στο πέρασμά του ο Ιμπραήμ. Για να τα θρέψει περνούσε από σπίτι σε σπίτι και ζητιάνευε. Είχε παραμελήσει σε τέτοιο βαθμό τον εαυτό της, που τα αλητάκια της παραλίας την πείραζαν και τη φώναζαν Ψωροκώσταινα.

Πέθανε σχετικά νέα. Και όμως, σχεδόν 170 χρόνια μετά, εξακολουθεί να συμβολίζει τη φτώχεια και την αθλιότητα και ποτέ τον ηρωισμό και τον αλτρουισμό που την διέκρινε. Χλευάστηκε όσο κανένας η Πανώρια Αϊβαλιώτη, η οποία έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως Ψωροκώσταινα. Οι Βαυαροί του Όθωνα, όταν δεν είχαν χρήματα, έλεγαν "τι περιμένεις από την Ψωροκώσταινα". Οι δε αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, όταν ήθελαν να μειώσουν τη μισητή αντιβασιλεία, την αποκαλούσαν με τη σειρά τους Ψωροκώσταινα».

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η καλύτερη γιορτινή ευχή...

Μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο


Από το ιστολόγιο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στις 27.11 δημοσιεύσαμε, από κοινού με τον Σταύρο Λυγερό, ένα άρθρο για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις στον Κόσμο του Επενδυτή. Το άρθρο προκάλεσε την οργίλη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, δύο μέρες αργότερα, και την ανταπάντησή μας, στην οποία το υπουργείο είχε την ευφυΐα να μην ξαναπαντήσει. Αναρτούμε στη συνέχεια τα δύο άρθρα και την ανακοίνωση του υπουργείου.

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Η ιδιωτική περιουσία στο στόχαστρο


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Τον φόβο της εκφράζει, δημοσίως, η ΕΚΠΟΙΖΩ για την απειλή χιλιάδων κατασχέσεων ακινήτων την επόμενη χρονιά υπό το βάρος της αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, της μικρής ανταπόκρισης των τραπεζών για εξωδικαστικό διακανονισμό, αλλά και του δεδομένου ότι λήγει τον Φεβρουάριο το πάγωμα των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Από το «δεν έχουμε πετρέλαιο» στο «κολυμπάμε στο πετρέλαιο»


Από την Αυγή

Του Δημήτρη Μπαμπασίκα*

Πολλά ακούγονται και γράφονται τελευταία για την πετρελαιοπιθανότητα περιοχών της χώρας μας. Αν γυρίσουμε όμως λίγο πίσω, θα δούμε ότι είχε προηγηθεί μια πλήρης απαξίωση της έρευνας υδρογονανθράκων για πάνω από 15 χρόνια. Το θέμα είχε επίσης υποβαθμιστεί και από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ.

Η ελληνική κρίση είναι και τραπεζική


Από το analitis.com

Στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους βρίσκονται τα ελληνικά CDS πενταετίας λίγο πριν από το κλείσιμο του 2010, αφού ξεπέρασαν τις 1.017 μονάδες βάσης, γεγονός που συνεπάγεται πως οι αγορές δίνουν πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% η Ελλάδα να έχει πτωχεύσει ή να έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Τρισέ: «Θα καταστρέψετε το ευρώ»



Από το Euro2day

Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο του κρίσιμου Ecofin της 18ης Οκτωβρίου αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal βάσει του οποίου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ φώναζε εξοργισμένος στην γαλλική αντιπροσωπεία «Θα καταστρέψετε το ευρώ», ενώ αποκαλύπτεται πως και η Πορτογαλία δέχθηκε πιέσεις ένταξης στον μηχανισμό στήριξης.

Νόμος είναι το δίκιο του... εργοδότη




Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ
Προφανώς οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο υπουργείο Εργασίας περιγράφουν το μοντέλο εφαρμογής των νέων (μεσαιωνικών) εργασιακών σχέσεων που έφερε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» την ελληνική οικονομία. Ας ρίξουμε μια ματιά σ' αυτόν τον... εφαρμοσμένο «εκσυγχρονισμό».

Απώλεια του δικαιώματος αυτοκτονίας



Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Του Νίκου Κοτζιά*

Ο χρόνος που κυλάει είναι χρόνος προς όφελος των δανειστών της χώρας. Αντίθετα, η Ελλάδα βυθίζεται σε μια όλο και πιο βαθιά ύφεση και το εξωτερικό χρέος της αυξάνει. Στους μήνες που πέρασαν μετά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, η Γερμανία και οι γερμανικές τράπεζες απαλλάχθηκαν από το 15% των ομολόγων και άλλων επενδύσεων χαρτοφυλακίου που είχαν από κράτη του ευρωπαϊκού νότου και της Ιρλανδίας.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μία κατηγορία... μόνη της κινδυνεύει να γίνει η Ελλάδα


Από το analitis.com

Ανοδικά κινούνται τα ομόλογα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Τρίτη ενώ αντίθετα αυτά της Ελλάδας καταγράφουν πτώση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο απομόνωσης της Ελλάδας ακόμη και εντός των Ε4, δηλαδή της ομάδας των προβληματικών κρατών.

Τράπεζες «ζόμπι»


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Μήπως θα πρέπει να φοβόμαστε τους νεκρούς που περπατούν ανάμεσά μας; Χρόνια μετά την κατάρρευση της φούσκας στο real estate και στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της χώρας απλώς αρνούνται να διαγράψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Σε μεγάλο βαθμό το έκανε το χρηματιστήριο για εκείνους, αν και συχνά είχε απαγορευτεί σε θεσμικούς επενδυτές η αγορά ιαπωνικών τραπεζικών μετοχών.

Πλήρης ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων


Χρυσοφόρες επενδύσεις προσδοκούν επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιμένει ο ΕΣΔΚΝΑ για τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής

Από τον Ριζοσπάστη

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά χθες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) όπου επρόκειτο να συζητηθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται πλήρως στους ιδιώτες.

Βρώμικη πολιτική για τα σκουπίδια


Από την Αυγή

Ταφόπλακα στην ανακύκλωση, ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από «σύμμεικτα» σκουπίδια, παράδοση της καθαριότητας σε διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι τα σχέδια που προωθούν βιαστικά κυβέρνηση και αιρετοί του δικομματισμού.

Σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με την ανακύκλωση να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και να επιλέγεται σύστημα καύσης, που στο όνομα της ενέργειας μεγαλώνει την περιβαλλοντική ρύπανση, προωθείται από την κυβέρνηση, την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής με συνοπτικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας ακόμη κι αυτόν τον «Καλλικράτη».

Τα WikiLeaks για Τουρκία, Ιράν και Νεοθωμανισμό



Από τη Ρήξη

Του Θανάση Μπουνταλή

[Το παρόν κείμενο αποτελεί μια πιο εκτεταμένη μορφή του κειμένου που δημοσιεύεται στο φύλλο 69 της Ρήξης, αφενός λόγω περιορισμών χώρου στο έντυπο, αφετέρου λόγω πιο τρέχουσας ενημέρωσης από ανάγνωση των WikiLeaks].

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

«Επιμήκυνση» για χρέη προς την... Τουρκία!


Από το analitis.com

«Η Ελλάδα ζήτησε να καθυστερήσουμε πληρωμή 190 εκατ. δολαρίων εξαιτίας της κρίσης στη χώρα και εμείς κάναμε αυτήν την παραχώρηση». Αυτά δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Taner Yildiz σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία εξηγώντας ότι το χρέος έχει να κάνει με την παροχή φυσικού αερίου προερχόμενου από το Αζερμπαϊτζάν. «Η Ελλάδα υποσχέθηκε να πληρώσει το χρέος μέσα στο ερχόμενο έτος» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου.

«Ζητείται ελπίς». Υπάρχει;


Από topontiki.gr (απ' όπου και το φωτογραφικό)

Του Δημήτρη Μυ

Ο προϋπολογισμός του ΔΝΤ ψηφίστηκε. Οι εργασιακές σχέσεις «κινεζοποιούνται». Τα «δεδομένα» ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα τινάχτηκαν στον αέρα. Η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο. Παρ' όλα αυτά υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Σοφία Σακοράφα: «Άρνηση του απεχθούς χρέους»!


(Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ομιλία της ανεξάρτητης βουλευτή Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 22.12.2010. Τα όποια δικά μου σχόλια θα την αδικήσουν. Περιορίζομαι επομένως στους τίτλους και τους μεσότιτλους, τους οποίους τοποθετώ στο κείμενο όπως το αντέγραψα από τα πρακτικά της Βουλής...)

Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την επιμήκυνση


Από την Καθημερινή

Συνέντευξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη στον Αθανάσιο Έλλις

* Την περασμένη άνοιξη ποια ήταν η εικόνα για την Ελλάδα στο ΔΝΤ;

Μας έβλεπαν με μεγάλη καχυποψία διότι αποκρύψαμε ή διαστρεβλώσαμε στατιστικά στοιχεία, και δεν υλοποιήσαμε τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει για εξυγίανση του δημοσίου τομέα και τη μείωση των ελλειμμάτων.

* Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει λάθος το Μνημόνιο.

- Εκεί που είχε φθάσει η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια άλλης εναλλακτικής λύσης διότι αυτή θα οδηγούσε σε πτώχευση. Δεν θα μπορούσε να καλύψει μισθούς, συντάξεις και δαπάνες νοσοκομείων. Η αναστάτωση στους καταθέτες θα οδηγούσε σε σοβαρότατη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δεσμεύσει τις καταθέσεις, ενώ θα ασκούντο αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη.

Ανήγγειλαν... πτώχευση!


Από Το Ποντίκι 23.12.2010 (απ’ όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή


«Η Ελλάδα έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής, κάτι που κατορθώσαμε με σκληρή και συστηματική δουλειά. Ξέραμε ότι η κρίση στη χώρα μας είχε βασικά αίτια και ρίζες σε αντιλήψεις και πρακτικές που χρειάζονταν να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Καλώς τους κι ας αργήσανε...


Από Το Βήμα

Του Γιάννη Πρετεντέρη

Μπορεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να μην έκρυβε ούτε ειδήσεις ούτε ιδέες. Κατέγραψε όμως μια σοβαρή εξέλιξη – έστω κι αν την κατέγραψε σε νηπιακό στάδιο... Για πρώτη φορά μέσα από την ίδια την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ετέθη ένα ερώτημα όχι για την αναγκαιότητα του μνημονίου και των μέτρων που επιβάλλει ούτε για τη δικαιοσύνη τους ούτε για το κόστος τους ούτε για τις διαδικασίες τους αλλά για την αποτελεσματικότητά τους. Για πρώτη φορά, δηλαδή, αμφισβητήθηκε η κυβερνητική πολιτική όχι στον χαρακτήρα της ή στις επιπτώσεις της αλλά στον πυρήνα της: Είναι ή δεν είναι σωστή;

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Και καλά, Χριστούγεννα!..


Από topontiki.gr (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Γελοίος Γράφων

Άγ(ρ)ιες μέρες με δώρο άδωρο... Τα μαγαζιά στολισμένα με όμορφα λουκέτα και οι δρόμοι σκέτη μαγεία, φωτισμένοι από αυτοπυρπολούμενους εμποράκους! Ο παππούς έκλεψε το τρίγωνο της μικρής για να βγει για κάλαντα και η μαμά ετοιμάζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Μακαρονάδα και άφθονες περιπτερόμπυρες.

Ο έλεγχος του χρήματος ως προϋπόθεση ελευθερίας των λαών


Από τη Σεισάχθεια

Του Ηλία Σταμπολιάδη*

Αρχικά μία ποσότητα ενός αγαθού ανταλλάσσετο με μία αντίστοιχη ποσότητα ενός άλλου αγαθού, που υπό συνθήκες ελεύθερης ανταλλαγής και οι δύο συναλλασσόμενοι θεωρούσαν ίσης αξίας. Στη συνέχεια τα μέταλλα, κυρίως ο χρυσός και ο άργυρος, που ονομάσθηκαν και πολύτιμα, χρησιμοποιήθηκαν σαν εμπράγματη αξία κοινής αποδοχής, ανταλλάξιμη με όλα τα αγαθά, πράγμα που διευκόλυνε τις συναλλαγές και δημιούργησε την έννοια του Χρήματος.

Για την αποφυγή νόθευσης της καθαρότητας των μετάλλων και επομένως και της αξίας των νομισμάτων η εκάστοτε εξουσία εξέδιδε νομίσματα φέροντα τη σφραγίδα της σαν ένδειξη κυρίως της αντιπροσωπευομένης αξίας τους και όχι της καθαρότητάς τους.

Και τα ελληνοτουρκικά έχουν το νόμισμά τους


Από το Inprecor

Της kassandra

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το Αιγαίο και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Τούρκου υπουργού επικρατείας, αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, δημοσίευσε πρόσφατα η κυπριακή εφημερίδα Σημερινή.

Ο κ. Μπαγίς, που δεν μασάει τα λόγια του, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, δείχνει ξεκάθαρα πόσο λάθος είναι η πολιτική που ακολουθείται επί χρόνια, κυρίως από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την χώρα.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αλήτες, ρουφιάνοι, «δημοσιογράφοι»



Από τον Σκακιστή

Αναμφίβολα απλό, περιεκτικό και ακριβές το παραπάνω σύνθημα, υπό μια προϋπόθεση: Αφορά «δημοσιογράφους». Γιατί υπάρχουν και δημοσιογράφοι, εκτός εισαγωγικών. Χρειάζεται ωστόσο προσπάθεια για να έρθει κανείς σε επαφή μαζί τους. Προσπάθεια κατ' αρχήν δική τους, για να αποφύγουν τα «εισαγωγικά» σε ένα σύστημα εξουσίας. Προσπάθεια, κατά δεύτερο λόγο, των αναγνωστών, ακροατών, τηλεθεατών για να αποτιμήσει τον λόγο τους, να πειστεί για την εγκυρότητα και την εντιμότητά τους.

Τι λέει ο Γάλλος...


Από Τα Νέα 22.12.2010

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, θα προτιμήσω να παραχωρήσω λίγο από τον χώρο μου στον Φιλίπ Ασκεναζί, οικονομολόγο, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας και βασικό οικονομικό αρθρογράφο της Le Monde – με άλλα λόγια σε κάποιον που δεν είναι ούτε καμία δεξιάντζα του Σαμαρά ούτε κανένας ψηφοφόρος του Τσίπρα...

Το ΔΝΤ... βιάζεται να μας πτωχεύσει!


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Τη Δευτέρα 20.12, στο σημείωμά μας με τίτλο Ταχύτερα, σκληρότερα, περισσότερα, αναδημοσιεύαμε αποσπάσματα από μια συνέντευξη του επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο IMF Survey online (17.12), στην οποία ο... πραγματικός πρωθυπουργός της χώρας έκανε μια τουλάχιστον περίεργη «ανακοίνωση».

Ο μονόδρομος... βρήκε τοίχο





Βρε μανία αυτός ο Τόμσεν. Δώστε του κανένα ξεροκόμματο καταριανό να το βουλώσει.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αγωγή του Bloomberg κατά της ΕΚΤ για τα greek statistics



Από το Euro2day

Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε το πρακτορείο Bloomberg διεκδικώντας την αποκάλυψη των εγγράφων σχετικά με τα greek statistics. Το διεθνές πρακτορείο ζητά από την ΕΚΤ να αποκαλύψει όλα τα έγγραφα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα για να αποκρύψει το πραγματικό της έλλειμμα και συνέβαλε τελικά στην κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το κείμενο της Εκκλησίας «Προς τον Λαό»



Το κείμενο που ακολουθεί εγκρίθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μοιράστηκε στις εκκλησίες την περασμένη Κυριακή. Ε, αφού κατηγορήθηκε ως ανίερο από την κυβέρνηση, ευκαιρία να το διαβάσουμε για να δούμε τι ακριβώς ενόχλησε τους... ορθόδοξους του κυβερνητικού ιερατείου. Μάλλον εκείνη η αναφορά περί «χώρας υπό κατοχή» και η ατάκα περί επιδίωξης «να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει ένα πιάτο φαγητό» δεν τους καλάρεσαν. Ακριβώς επειδή οι ίδιοι είναι ανίκανοι να προστατεύσουν ακόμη και τα στοιχειώδη μιας κοινωνίας την οποία σπρώχνουν στον γκρεμό... Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Οι μίζες της νέας γενιάς



Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο παλιός ο τρόπος που τρωγόντουσαν οι μίζες σε αυτή τη χώρα. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες έφαγαν ό,τι έφαγαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με ό,τι μάζεψαν (μην ανησυχείτε, είναι εξασφαλισμένοι για 10 γενιές).

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νέος Ερμής ο Λόγιος



Ελληνική Αναγέννηση και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός

Η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού νέος Ερμής ο Λόγιος. Πρόκειται για μια τετραμηνιαία έκδοση με αντικείμενο την ιστορία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την τέχνη. Το πρώτο τεύχος ανοίγει με ένα εισαγωγικό κείμενο της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού, όπου δηλώνονται οι ιδεολογικές κατευθύνσεις της και ο χαρακτήρας του περιοδικού.

Το ευρώ, η δραχμή και η απάτη



Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η είδηση, όπως τη διαβάσατε στην ιστοσελίδα μας χθες, είναι ότι κορυφαίο στέλεχος της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, είπε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt: «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν χωρίς την έξοδό τους από την Ευρωζώνη ή χωρίς μεγάλες μεταβιβάσεις κεφαλαίων».


Ελλάδα 2011: Χρεοκοπία οικονομική ή αξιακή;


Η «εκτέλεση» του Τρικούπη από τη Βουλή και την κοινή γνώμη

Του Μανόλη Καλαμπόκα*

Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα από μια φράση του Χατζιδάκι που πολλοί Έλληνες και ξένοι ηγέτες έχουν επαναλάβει κατά κόρον: «H Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα». Τα θαύματα, όμως, δεν ήταν ποτέ μόνο οικονομικά: από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια μέχρι και σήμερα, η χώρα μας έχει ζήσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέντε φορές τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το εθνικό τραύμα


Από το Βλέμμα

Tου Νίκου Γ. Ξυδάκη

Η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τραυματίζει την εθνική υπερηφάνεια των Ιρλανδών, αναφέρει η International Herald Tribune σε πρόσφατη εκτενή ανάλυση. Ο συντάκτης ανατρέχει στην ιστορία της χώρας τον 20ό αιώνα, από τους εκτελεσθέντες ηγέτες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, το 1916, και την ανακήρυξη του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους το 1922, έως την ευφορία των χρηματαγορών για τον Κελτικό Τίγρη την περασμένη δεκαετία και την έκρηξη της τραπεζικής και στεγαστικής φούσκας.

Ταχύτερα, σκληρότερα, περισσότερα


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος αν αυτή η κυβέρνηση – με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό – μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους ή, απλώς, αισθάνονται πως ό,τι κι αν μας πουν θα παραμείνουμε ως κοινωνία αδρανείς και «μοιραίοι». Δεν εξηγούνται αλλιώς οι τελευταίες εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φροντίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα σχεδόν με κάθε παρέμβασή του.

Συζήτηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ


Το Βήμα Πληροφόρησης και Διαλόγου διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στην οδό Τοσίτσα 11, Εξάρχεια, ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Δανειακή Σύμβαση: το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας – Η περίπτωση της ΔΕΗ».

Εισηγητές θα είναι οι συνδικαλιστές Μαρία Σουάνη και Γιώργος Γιωργής.

Πρωτοβουλία Συγκρότησης Μετώπου για τη σωτηρία του λαού και την αναγέννηση της χώρας – «Σεισάχθεια»

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 64.57.744, 6982 257.916, 210 57.78.180, 6977 048.014

«Αυτός είναι ο ήχος της πείνας»


O Eduardo Rosenzvaig, Αργεντινός συγγραφέας βραβευμένος με το κουβανέζικο βραβείο Casa de las Americas, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τουκουμάν, είναι μια από τις πιο γνωστές φιγούρες της μαχόμενης, μαζί με τους «αποκάτω», λατινοαμερικάνικης διανόησης. Στο μικρό αυτό κείμενο, που έγραψε για τα «Αντιτετράδια», περιγράφει, με εκείνη τη χαρακτηριστική για τη λογοτεχνική γραφή ελλειπτικότητα, πλευρές της διαδικασίας με την οποία, τη δεκαετία του 1990, ο οδοστρωτήρας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σάρωσε στην Αργεντινή τη δημόσια εκπαίδευση και τα ζωντανά υποκείμενά της.
Β.Α.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μοντέλο εκπόρνευσης


Από Το Ποντίκι 15.12.2010 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή

Ο κομισάριος Όλι Ρεν συνεχίζει να λέει ότι «(εσείς οι Έλληνες) ζούσατε πέραν των δυνατοτήτων σας» («Καθημερινή», 12.12), λες και ο υπερδανεισμός, ιδιωτικός και δημόσιος, είναι προϊόν καλοπέρασης και όχι τεράστιων παραγωγικών, εισοδηματικών και αναπτυξιακών ελλειμμάτων της οικονομίας και της κοινωνίας. Παίζει το γνωστό παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών, της ενοχοποίησης του λαού και της χώρας, κατά τα γνωστά ολοκληρωτικά πρότυπα της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής που ο ίδιος υπηρετεί.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΜΜΕ: μια μεγάλη σιωπηλή «σφαγή» εργαζομένων


Από το Inprecor

Της Mafalda και του Αλέξη Γιέρμα

Μια καταιγίδα που σοβούσε εδώ και πολύ καιρό, σαρώνει τους τελευταίους μήνες με εντυπωσιακούς ρυθμούς, τον χώρο των ΜΜΕ. Μια καταιγίδα που περνά «στα σιωπηλά». Μια καταιγίδα για την οποία το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης δεν έχει ενημερωθεί, αλλά, και όταν αυτό έχει συμβεί, δεν έχει φανεί να συγκινείται.

Ο Αυνάν και το ΔΝΤ...


Από την Oikoniki Pragmatikotita

Ο Αυνάν ήταν εγγονός του Ιακώβ και δευτερότοκος υιός του Ιούδα – γενάρχη μιας από τις φυλές του Ισραήλ – που έμεινε στην ιστορία γιατί προτιμούσε να εκσπερματώνει στο έδαφος αντί στον κόλπο της γυναίκας του πεθαμένου αδελφού του... Το «κόλπο» αυτό δεν άρεσε στον θεό, ο οποίος, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση, έθεσε τον Αυνάνα υπό την άμεση δικαιοδοσία του στον άλλο κόσμο (κοινώς, τον σκότωσε...), χωρίς όμως και να εξαλείψει τη χρήση του ονόματός του για τη σήμανση της ερωτικής αυτοϊκανοποίησης...

Η «κασέτα» της υποδούλωσης (Παπακωνσταντίνου σπίκινγκ)


Από topontiki.gr (Το σκίτσο του Πάνου δημοσιεύθηκε στο Ποντίκι 15.12.2010)

Από το Μαρικάκι

Τι μας είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την εξπρές διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του «κατεπείγοντος» πολυνομοσχεδίου για «τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας» στη Βουλή; Με τα πολλά κιλά ύφος που διαθέτει, και όπως αρμόζει άλλωστε σε έναν επιτηρούμενο υπάλληλο της τρόικας, που νομοθετεί μεταφράζοντας από το μάνιουαλ, μας είπε:

● Ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «με τη νομιμοποίηση που της δίνει η ψήφος στις τελευταίες εκλογές, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει λάβει από την ελληνική Βουλή». Από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στ’ αυλάκι, κι αρχίζει και μοιάζει με αίμα...

● Ότι η κυβέρνηση «κρίνεται προφανώς στις επόμενες εκλογές με βάση το τι παρέλαβε και τι παρέδωσε». Ενάμιση χρόνο μετά, με τη χώρα διαλυμένη, η κασέτα ξαναπαίζει το «παραλάβαμε χάος». Και θα παραδώσουμε κόλαση. Γιατί το χάος δεν μαζεύεται κι εύκολα...

● Μας διαφώτισε για το «Πρώτα ο Πολίτης». Πρώτος απ' το τέλος: η κυβέρνηση, είπε, κρίνεται καθημερινά «από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τους ίδιους τους βουλευτές της, κρίνεται προφανώς από τους πολίτες». Με αυτή τη σειρά.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

«Κάνουμε ήδη μπίζνες στο Αιγαίο»


Δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου

Από την Ελευθεροτυπία

Του Θανάση Τσίτσα

Διττής ερμηνείας απάντηση έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει ήδη μπίζνες στο Αιγαίο.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Μέρκελ


Από το Euro2day

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο δίλημμα «ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανική Ευρώπη» καλείται να απαντήσει το Βερολίνο, καθώς η κρίση χρέους βυθίζει όλο και βαθύτερα χώρες - μέλη της «ευρωπαϊκής περιφέρειας». Ιστορικό ερώτημα, που είχε τεθεί από τους Φρανσουά Μιτεράν και Ζακ Ντελόρ την περίοδο που διαπιστωνόταν η αυτάρκεια της γερμανικής οικονομίας και η Βόννη (τότε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας)... λοξοκοίταζε προς ανατολάς και προς τη Μόσχα. Λογική η οποία αργότερα απασχόλησε και τον οικονομικό σύμβουλο του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Οι πέντε αρχές της δημοσιονομικής σύγκλισης


[Το κείμενο που ακολουθεί, το οποίο βρήκα μεταφρασμένο στην ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής, είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια σαφέστατη όσο και κυνική περιγραφή της Ευρώπης που ονειρεύονται οι θιασώτες του ευρώ.

● Ξεχάστε κάθε έννοια εθνικής δημοσιονομικής – και... γενικότερης – εθνικής κυριαρχίας.

● Αποδεχθείτε ότι για το καλό της ευρωζώνης μπορείτε (και ίσως... πρέπει) να πτωχεύσετε.

● Αποδεχθείτε πλήρη εποπτεία σε κάθε τομέα άσκησης οικονομικής πολιτικής και παραχωρήστε κάθε δικαίωμα διαμόρφωσης π.χ. της φορολογικής, εκπαιδευτικής και αμυντικής πολιτικής.

● Αποδεχθείτε εκ των προτέρων την επιβολή αυστηρότερων πολιτικών ώστε να μην... «αναγκάζονται» από τις αγορές να το κάνουν.

● Επειδή η σημερινή Κομισιόν «στελεχώνεται από αποτυχημένους πολιτικούς και διοικείται από έναν ανίσχυρο πρόεδρο», καλά θα κάνετε να έχετε έναν «Τσάρο» επί των οικονομικών, ο οποίος δεν θα υπόκειται καν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!

Το κείμενο αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ήδη από χθες οι ηγέτες στη σύλοδο κορυφής συμφώνησαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού «μηχανισμού πτωχεύσεων» από το 2013!]

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η Κομισιόν στην υπηρεσία της Goldman Sachs



Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σοβαρές επιφυλάξεις, αν όχι θυμηδία, προκάλεσε η «γνωμάτευση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της αγοράς ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) και της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών την περασμένη άνοιξη.

Με άλλα λόγια ήρθε η Κομισιόν και μας είπε ότι, αίφνης, η Goldman Sachs, που μαγείρευε τα ελληνικά στοιχεία και ήταν ένας από τους κύριους συμβούλους της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν ήξερε τι γινόταν στην Ελλάδα, το κατάλαβε ξαφνικά και τίναξε, μαζί με τις συναδέλφους της, τα επιτόκια στον ουρανό.

Όταν ο Γιώργος «συγκλίνει» με τον... Σόρος!



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Το πολυνομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, τις περικοπές των μισθών στις ΔΕΚΟ και τις φορολογικές αλλαγές υποτίθεται πως θα ήταν η «προίκα» με την οποία θα πήγαινε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. σήμερα και αύριο. Υπό μάλης θα είχε επίσης την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, αλλά και την έγκριση, από το υπουργικό συμβούλιο, του νομοσχεδίου για τις περικοπές στην Υγεία.

Του Μνημουνιού ο γάμος



Μια διασκευή του Ερωτόκριτου από A.N.D. ALFONSO

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τζορτζ Σόρος: Σώστε τις τράπεζες πριν από τα κράτη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Τζορτζ Σόρος*

Οι αρχιτέκτονες του ευρώ γνώριζαν ότι είναι ημιτελές όταν το σχεδίασαν. Το νόμισμα είχε μια κοινή κεντρική τράπεζα, αλλά όχι κοινό υπουργείο – κάτι αναπόφευκτο, δεδομένου ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ σχεδιάστηκε να φέρει τη νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση. Οι αρχές πίστευαν όμως ότι, αν και όταν το ευρώ αντιμετώπιζε μια κρίση, θα μπορούσαν να την ξεπεράσουν. Στο κάτω - κάτω έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα βήμα τη φορά, με πλήρη επίγνωση ότι θα χρειάζονταν κι άλλα βήματα.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να πεις όχι



Από την Αυγή

Συνέντευξη του Καναδού ακαδημαϊκού, μαρξιστή οικονομολόγου, συμβούλου της κυβέρνησης Τσάβες στη Βενεζουέλα Μάικλ Λίμποβιτς στον Μιχάλη Τρίκκα

* Πιστεύετε ότι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα παραμένει στη σφαίρα των ιδεών ή έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα στη Βενεζουέλα;

Είναι κάτι που ξεκίνησε από μια ιδέα, μια ιδέα που αποκρυσταλλώνεται στην τελευταία συνταγματική μεταρρύθμιση. Κεντρικό θέμα της είναι η ανθρώπινη ανάπτυξη, η απελευθέρωση και πραγμάτωση του δυναμικού που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Το σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της συμμετοχής, της ενεργού συμμετοχής των ανθρώπων ως κοινωνικών υποκειμένων. Είναι κάτι που πραγματικά με εντυπωσίασε όταν το πρωτοσυνάντησα, γιατί είναι κάτι που ανατρέχει κατευθείαν στον Μαρξ και εκείνο που προσδιορίζει ως επαναστατική πρακτική, την ταυτόχρονη δηλαδή αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Συναίνεση ή συνενόχους στην εκτροπή;


Από topontiki.gr (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Δημήτρη Μυ

Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση συνοψίζεται ως εξής: Είναι σε θέση να εκπληρώσει τις συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο έναντι των πιστωτών κινούμενη εντός των πλαισίων της συνταγματικής νομιμότητας;

Το γεγονός ότι σήμερα ο πρωθυπουργός αναζητά συναίνεση στις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποδηλώνει την αμφιβολία του γι' αυτήν τη δυνατότητα. Υποδηλώνει επίσης και το αδιέξοδό του, καθώς η μη εξασφάλιση συναίνεσης τον οδηγεί είτε σε αντιδημοκρατικές επιλογές – διά της πυγμής επιβολή των πολιτικών του ΔΝΤ – είτε στην παραίτηση...