Από το euro2day
Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Με ανακούφιση υποδέχτηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφαση του πρωθυπουργού να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρά την πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Όλη την εβδομάδα που πέρασε, ο κ. Παπανδρέου λάμβανε πανταχόθεν μηνύματα ότι η προοπτική πρόωρων εκλογών θα είχε δυσμενή αποτελέσματα για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, ενώ κάποιες χώρες όπως η Γερμανία άφηναν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο «θα εκμηδένιζε την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην αποπληρωμή του δανείου».
Σύμφωνα με κοινοτικό παράγοντα, μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ, ο ίδιος επικοινώνησε με στελέχη της Ε.Ε. «για ανταλλαγή απόψεων». Οι απόψεις συνέκλιναν στο ότι οποιαδήποτε προεκλογική περίοδος θα έφερνε πίσω τις ήδη καθυστερημένες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Θα άνοιγε επίσης νέο κύκλο αναταραχής στην αγορά ομολόγων, που, όπως υποστηρίζουν οι κοινοτικοί, θα συμπαρέσυρε και άλλες περιφερειακές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ήδη η άνοδος των ελληνικών 10ετών ομολόγων στις 927 μονάδες βάσης,48 ώρες πριν από τις κάλπες, έδειξε τις προθέσεις. Σήμερα το spread του δεκαετούς υποχώρησε στις 889 μονάδες.
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., ερμηνεύοντας με δικό τους τρόπο τα αποτελέσματα, θεωρούν πως οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα φέρουν παρατεταμένη ακυβερνησία, καθώς προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας, κυβερνήσεις συνασπισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δεν έχουν βιωσιμότητα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπαίνει σε φαύλο κύκλο συνεχών εκλογών» σημείωσε κοινοτικός παράγοντας.
Παρ' όλα αυτά οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το χθεσινό (σ.σ.: προχθεσινό) διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν ήταν αρκετά σαφές όσον αφορά τις προθέσεις του για πρόωρες εκλογές και ζητούν «να περάσει πιο ξεκάθαρα η πρόθεση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των δύσκολων αποφάσεων που έρχονται».
Μία πρώτη νύξη για το θέμα αναμένεται να γίνει στο Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο (σ.σ.: σήμερα), ενώ οι συζητήσεις για την εξέλιξη του προϋπολογισμού του 2010 και για το σχέδιο του 2011 θα είναι αντικείμενο επαφών του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους της τρόικας από αυτήν την εβδομάδα.
Η στάση των Γερμανών
Από τη σύνοδο κορυφής, στις 29 Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι σταμάτησαν οι επίσημες δηλώσεις υποστήριξης των εταίρων προς τη χώρα μας. Ο λόγος έγκειται κυρίως στη δυσφορία πολλών κρατών για τις πιέσεις και τις δηλώσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και εκπροσώπων της κυβέρνησης σχετικά με την επιμήκυνση της δανειακής συμφωνίας.
Η Ε.Ε. δηλώνει ανέτοιμη να συζητήσει τώρα οποιοδήποτε ενδεχόμενο παράτασης γιατί θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το 2010 και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011.
Όπως δήλωσε κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης στο euro2day, πίσω από τις κλειστές πόρτες εξετάζονται τρία εναλλακτικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχει παραδοχή ότι «χρειάζονται αλλαγές».
Το Βερολίνο, από την πλευρά του, επιμένει να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί παράταση στην αποπληρωμή του δανείου, όμως θα συζητούσε μια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Στο θέμα επανήλθε χθες (σ.σ.: προχθές - ημέρα των δημοτικών εκλογών) και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι επιλογή που πρέπει να υπερψηφιστεί από την Ε.Ε. και στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και το ΔΝΤ με την τεχνογνωσία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου