Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Γερμανικό σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας με συμμετοχή του ΔΝΤ


Από την Deutsche Welle  (το σκίτσο του Τολιάδη βρήκα στο πολιτικοσατιρικό Διαδίχτυ)

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιγράφει στο περιοδικό Der Spiegel σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας των χωρών της Ε.Ε. Ο Σόιμπλε προσδίδει μεγάλη σημασία στον ρόλο των ιδιωτών επενδυτών και του ΔΝΤ.

Δηλώσεις του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel προδημοσιεύονται στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού με τίτλο «Ο Σόιμπλε σκιαγραφεί το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας για κράτη της Ε.Ε.». Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι:


Σε δύο φάσεις

Η ελεγχόμενη πτώχευση υποψήφιων προς χρεοκοπία κρατών της Ε.Ε. αρχίζει να παίρνει μορφή. Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει μια διαδικασία διάσωσης σε δύο φάσεις, κατά την οποία οι ιδιώτες πιστωτές για πρώτη φορά κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές περικοπές των απαιτήσεών τους.

«Αν μια χώρα έχει δυσκολίες ρευστότητας, τότε η Ε.Ε. θα θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στον Spiegel.

Το μοντέλο δύο φάσεων περιγράφεται από τον Υπουργό ως εξής: 



«Σε μια πρώτη φάση θα μπορούσε να επιμηκυνθεί η διάρκεια εκείνων των ομολόγων, των οποίων σ' αυτή την κρίσιμη φάση λήγει η προθεσμία αποπληρωμής. Αν αυτό δεν βοηθήσει, σε μια δεύτερη φάση, οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν περικοπή των απαιτήσεών τους. Σε αντάλλαγμα θα λάβουν εγγυήσεις για τις υπόλοιπες».

Να υπενθυμίσουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής τους στα τέλη Οκτωβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν επί της αρχής να αντικαταστήσουν τον ισχύοντα μέχρι τώρα δείκτη προστασίας του ευρώ με έναν μόνιμο μηχανισμό βοήθειας.


Ιδιώτες πιστωτές και ΔΝΤ

Σ' αυτή τη συνάφεια για τον Σόιμπλε έχει ιδιαίτερη σημασία η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στα μέτρα βοήθειας. «Άλλωστε η Ε.Ε. δεν ιδρύθηκε για να πλουτίσουν οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές», δήλωσε ο ίδιος. Ο νέος μηχανισμός δεν θα αφορά παλαιά χρέη, αλλά νέα δάνεια. «Εκείνο που έχω κατά νου είναι να προβλέπουν στο μέλλον όλα τα ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης ρήτρες, με τις οποίες θα ορίζεται επακριβώς τι θα συμβεί με τις απαιτήσεις των πιστωτών σε περίπτωση κρίσης», επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Τα σχέδια του Σόιμπλε προβλέπουν επίσης σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου.

«Δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο θεσμός ο οποίος να διαθέτει παρόμοιο μέγεθος εμπειρίας και τεχνογνώσίας για την αναδιάρθρωση, αλλά και παρόμοιο μέγεθος φήμης στις αγορές. Αυτή τη γνώση και την εμπειρία θα την χρειαστούμε και στον μελλοντικό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Τελικά, θα πρέπει να πείσουμε τις χρηματαγορές ότι οι νέοι κανόνες λειτουργούν», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Κατά την ελληνική οικονομική κρίση ο Σόιμπλε, σε αντίθεση με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, απέρριπτε για πολύ καιρό την ιδέα εμπλοκής του ΔΝΤ. Τώρα ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η εμπλοκή του «απεδείχθη καλή κίνηση».

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου