Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Mα είναι ο Θόδωρος κερδοσκόπος;


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Εάν πιστέψουμε τα όσα μας είπε ο πρωθυπουργός, ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρέπει να έχει επενδύσει όλο του το κομπόδεμα στα κεφάλαια που στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Το ίδιο θα πρέπει να έχει κάνει και η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν εξηγείται η παραδοχή πλέον (έστω και μακριά από τα μικρόφωνα) ότι «δεν πάμε καλά». Τουλάχιστον ο Theodore το είπε on camera και σε δύο διαφορετικά μέσα ώστε να εμπεδώσουμε ότι δεν του ξέφυγε.

Δεν πρόκειται για κρυφή ατζέντα, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά για τη συνειδητοποίηση ότι το αισιόδοξο σενάριο, που πλάσαρε τόσους μήνες με άνεση το οικονομικό επιτελείο, δεν βγαίνει. Τα πρώτα στοιχεία από την υπερτιμημένη περαίωση και από τη ρύθμιση χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, που ήρθαν στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δείχνουν αυτό που όλοι έλεγαν, αλλά η κυβέρνηση πεισματικά (και ηθελημένα;) αγνοούσε τόσους μήνες: τα νοικοκυριά δεν έχουν ρευστό.

Οι περισσότεροι δεν εντάχθηκαν στην περαίωση και τις λοιπές ρυθμίσεις όχι επειδή θέλουν να φοροδιαφύγουν, αλλά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα γενικώς. Και οι όποιες οικονομίες υπάρχουν παραμένουν κρυμμένες για τους χαλεπούς καιρούς που έρχονται, αφού ο ίδιος ο αρχηγός της χώρας δεν δίστασε να σπείρει τον τρόμο «για τα χειρότερα» προκειμένου να γλυτώσει μεγάλη ήττα στις εκλογές της Κυριακής.

Τώρα πώς θα το μαζέψει το οικονομικό επιτελείο; Δεν έχει να δώσει λόγο μόνο στην τρόικα αλλά και στους ξένους επενδυτές, με τους οποίους συναντήθηκε στα διάφορα road shows ανά τον κόσμο και τους οποίους διαβεβαίωσε ότι «το μνημόνιο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία». Τα νούμερα του 2010, για να βγουν, πρέπει τα μέτρα που θα παρθούν το 2011 να είναι δρακόντεια και φορο-εισπρακτικά.

Αλλά, όπως το (ξανα)είπε ο φίλος του George, οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, «δεν είναι το αν, αλλά το πότε θα πτωχεύσει η Ελλάδα»... Και εξηγεί ότι, ακόμα και να παρθούν τα σκληρά μέτρα και να τηρήσουμε το μνημόνιο κατά γράμμα, «τα νούμερα του χρέους δεν βγαίνουν». Και βεβαίως προτείνει την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το ερώτημα είναι γιατί, αφού τα νούμερα για το χρέος δεν έβγαιναν από την αρχή, πριν από την υπογραφή του μνημονίου, δεν προχωρήσαμε τον Μάιο εξαρχής στην αναδιάρθρωση, αφού διαφορετικά (μας λένε) θα «πνιγόμασταν». Ή (λέμε εμείς οι κακεντρεχείς) να διαπραγματευόμασταν καλύτερους όρους αποπληρωμής, ώστε να μην τρέχουμε τώρα για νέα μνημόνια.

ΥΓ.: Είδατε τι fit πρωθυπουργό έχουμε; Έτρεξε στον Μαραθώνιο. Μέτρησα τα χιλιόμετρα που διένυσε και αντιστοιχούν στην απόσταση μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. Προπονείται ο George. Εμ, πώς να μην προπονείται με τους «αχάριστους» που έχει μπλέξει. Μετά τον Θόδωρο, ήταν η σειρά του Χρυσοχοΐδη να τον αδειάσει. Μιλώντας στο δελτίο του Alter χθες βράδυ, ξεστόμισε ότι «η χώρα βρίσκεται υπό πτώχευση». Όχι, ούτε αυτού του ξέφυγε.

ΥΓ. 1: Να πιστέψω ότι οι φερόμενοι ως τρομοκράτες ήξεραν τη διεύθυνση του Νικολά Σαρκοζί; Έτσι άκουσα να λένε οι συνάδελφοι στα κανάλια. Δηλαδή, εάν στείλω ένα ραβασάκι που θέλω και βάλω «προς Άγγελα Μέρκελ, Βερολίνο, Γερμανία», θα πάει;

ΥΓ. 2: Πέστε μου, φανταζόσασταν ποτέ ότι θα έφτανε η ημέρα που θα ακούγατε το σλόγκαν «Σγουρός ή πτώχευση»; Αν μη τι άλλο, έχουμε χιούμορ ως λαός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου