Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

«Μπράβο Έλληνες, είστε έξυπνοι...»


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Τάδε έφη Ντομινίκ Στρος-Καν. Έκπληκτος από το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών (όπως του το μετέφεραν τουλάχιστον), ο γ.γ. του ΔΝΤ λίγο έλειψε να πετάξει τη σκούφια του και να ανοίξει σαμπάνιες μπροστά στις κάμερες. «Πρώτη φορά κερδίζει κυβέρνηση – και δη αριστερή (!) – που έχει επιβάλει τόσο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα». Είπε ο Στρος. «Δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Ποτέ. Οι Έλληνες δείχνουν να έχουν καταλάβει την πολιτική που ασκεί το ΔΝΤ».

Μπράβο μας βρε. Αφού το λέει ο Ντομινίκ, κάτι θα ξέρει. Αυτά είδε ο George και πήρε φόρα. Άρχισε να κατακεραυνώνει την Άγγελα Μέρκελ και να της χρεώνει την άνοδο των σπρεντ των ομολόγων γιατί η σκληρή πολιτική της – είπε – οδηγεί κάποιες χώρες σε χρεοκοπία. Μαζί σου, George. Με τα χίλια. Τις ίδιες κατηγορίες εξαπέλυσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Σας το λέγαμε εδώ και καιρό ότι στην Ευρώπη είναι έντονο το παρασκήνιο και ότι οι γερμανικές προθέσεις για την δημιουργία ευρωζώνης δύο ταχυτήτων σπρώχνουν την Ελλάδα προς την ελεγχόμενη πτώχευση. Για να τα βάλεις όμως με τη Μέρκελ πρέπει να διαθέτεις και το ανάλογο plan B, κοινώς μια στρατηγική η οποία θα σου φέρει αποτελέσματα. Όπως κάνουν οι Ιρλανδοί. Τα χώνουν στην Γερμανία αλλά παράλληλα διαπραγματεύονται να εισπράξουν βοήθεια άνευ... μνημονίου. Και φαίνεται πως τα καταφέρνουν.

Εμείς έχουμε κάποιο σχέδιο; Ή απλά ενισχύουμε την απομόνωσή μας στους κόλπους της Ε.Ε.; Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή ζητούμε από την ευρωζώνη επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του μνημονίου και για να γίνει αυτό πρέπει να πει το ΟΚ η Γερμανία. Οπότε ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις ΓΑΠ έχουν βάθος και δεν είναι πυροτεχνήματα.

Μ' αυτά και μ' αυτά πέρασε στα ψιλά η αναθεώρηση των ελλειμμάτων του 2006-2009 αλλά κυρίως του δημοσίου χρέους που αισίως άγγιξε το 127% του ΑΕΠ. Δηλαδή ξυπνήσαμε χθες και βρεθήκαμε να χρωστάμε επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2009. Τσακ μπαμ. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι, όπως κυλάει το πράγμα, μέχρι το 2013 (έτος λήξης του μνημονίου) το χρέος θα εκτοξευθεί στο 170%. Ποια αγορά θα μας δανείσει με τέτοια νούμερα, ένας θεός ξέρει. Μάλλον και για αυτό θα έχει σχέδιο ο George.

Ας αφήσουμε για σήμερα στην άκρη το πού θα βρεθούν τα 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του ελλείμματος.

Ας πιστέψουμε τον πρωθυπουργό ότι δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Βέβαια, θέλουμε να ησυχάσουμε και δεν μας αφήνουν. Γιατί άρχισαν πάλι οι στοχευμένες διαρροές από το υπουργείο οικονομικών. Στέλεχός του δήλωσε στην αμερικανή εφημερίδα Wall Street Journal, πάντα ανώνυμα, ότι, εάν μας ζητήσει η τρόικα να κόψουμε μισθούς και τσυντάξεις, τι θα κάνουμε (οι καημένοι), θα τους ακούσουμε. Τελείωσαν οι εκλογές βλέπετε και άρχισαν να μας σερβίρουν το κυρίως πιάτο σιγά-σιγά. Πάντα με τη δικαιολογία ότι «εμείς δεν θέλαμε, οι ξένοι φταίνε». Το ποσοστό αποχής το έχουν κάνει γαργάρα όλοι. Και δεν είναι ό,τι πιο έξυπνο.

ΥΓ.: Άντε βρε, βγείτε όλοι στα μπαλκόνια και με υπερηφάνεια φωνάξτε:

«YES WE Strauss KAHN»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου