Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η Ευρωζώνη εξετάζει βοήθεια στην Ιρλανδία


Από το euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, σε παρόμοιο πλαίσιο με το ελληνικό πακέτο, δήλωσε πριν από λίγο ανώτατη κυβερνητική πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε εκπροσώπους των μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει ακόμα υποβάλει επισήμως το αίτημα, «είναι κάτι όμως που θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη». Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με την έκθεση του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν, που ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψη του στην Ιρλανδία, «τα πράγματα οδεύουν προς την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης»

«Η άνοδος των ιρλανδικών spread είναι πηγή ανησυχίας και γι' αυτό οι ηγέτες της ευρωζώνης τώρα εξετάζουν κατά πόσο η χώρα χρειάζεται ρευστότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια σχεδόν άμεσα» δήλωσε ο αξιωματούχος

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Πάτρικ Χόνοχαν προειδοποίησε χθες ότι το σημερινό κρατικό δανειακό κόστος είναι «μη διατηρήσιμο» και ότι το ύψος των spread είναι «πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι κάποιος θα ήθελε όταν δανείζεται από τις αγορές».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάει υψηλότερα. Δεν γίνεται» πρόσθεσε. Μέχρι τώρα η ιρλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι είχε τη δυνατότητα να εξέλθει της κρίσης χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν τόσο η Κομισιόν όσο και το προεδρείο του Eurogroup και η ΕΚΤ, καθώς δεν ήθελαν στην ουσία να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Στήριξης και να προχωρήσει η Επιτροπή σε δανεισμό εκ μέρους του Ταμείου. Πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέο κύκλο κερδοσκοπικών κινήσεων εις βάρος του ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι συνομιλίες που είχε ο Όλι Ρεν με όλα τα κόμματα της Ιρλανδίας «έδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την υποστήριξή της και ότι ενισχύεται η πίεση της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές».

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση ήδη κινείται στο πλαίσιο μη εφαρμογής των αυστηρών δημοσιογραφικών κανόνων που επέβαλε η Ε.Ε., τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η βοήθεια πρέπει να είναι άμεση, ώστε να διατηρηθεί η πορεία δραστικής μείωσης του ελλείμματος.

«Με την ένταξη στον μηχανισμό ίσως αποκλιμακωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση που αποδυναμώνει την κυβέρνηση» σχολίασε ο Γερμανός αξιωματούχος

Νωρίτερα σήμερα τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα κινήθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σε σχέση με τα γερμανικά, με τα spread να αγγίζουν τις 680 μονάδες βάσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου