Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Καταργήστε τις εκλογές με... εκλογές



Από τον Γιώργο στον Αλέκο Παπαδόπουλο...

Πώς ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα προετοιμάζει την κατάλυση της δημοκρατίας

Από το Inprecor

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή


Η πολιτική και το καθεστώς εκποίησης των πάντων υπέρ των δανειστών της χώρας και των διεθνών αγορών δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα στο πλαίσιο ακόμη κι αυτού του σαθρού κοινοβουλευτισμού που υπάρχει σήμερα.

Η επικείμενη επίσημη πτώχευση της χώρας έχει ως πολιτική προϋπόθεση την μετάβαση σ' ένα καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας και περιορισμένου κοινοβουλευτισμού, όπου οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού θα βρίσκονται υπό την αίρεση ανώτερων, «εθνικών» και άλλων σκοπιμοτήτων, που θα καθορίζουν αποκλειστικά οι κυβερνώντες και οι διεθνείς επιτηρητές της Ελλάδας.

Τ. Σκιόπα: Το πιο δύσκολο κομμάτι αρχίζει τώρα



Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου


Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, που αφορά και την ίδια την Ε.Ε., καθώς και η αναδιάρθρωση, είναι θέμα ετών και όχι μηνών, δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάζο Παντόα Σκιόπα. Ο Ιταλός αξιωματούχος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι για την ελληνική οικονομία τώρα αρχίζει καθώς οι τελευταίοι 9 μήνες «δεν ήταν δραματικοί» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει.

Στο 100% η πιθανότητα «γεγονότος αναδιάρθρωσης» για την Ελλάδα


Από το analitis.com

Του Πάνου Παναγιώτου*

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με τρόπο που μοιάζει με αυτόν τον μετοχών και έτσι, ξεκινώντας από μία ονομαστική τιμή 100 μονάδων βάσης, μπορούν να την ξεπεράσουν ανοδικά, αν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση γι' αυτά, ή πτωτικά αν υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά.

Στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων η προσφορά υπερβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη ζήτηση, που τα έχει καταστήσει τη χειρότερη επενδυτική επιλογή μεταξύ των κρατικών ομολόγων το 2010 βουλιάζοντάς τα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία, με αποτέλεσμα όσοι επενδυτές τα κράτησαν στα χαρτοφυλάκιά τους ή τα αγόρασαν στις αρχές του έτους να έχουν βρεθεί να καταγράφουν πολύ μεγάλες απώλειες.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Καραγκιόζης»



Ζωγραφικός πίνακας από τον Παναγιώτη Χαλούλο

Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Τα «μούτρα», όταν «στήνουν» το παιχνίδι για να μαζέψουν τα ρέστα από τα «κορόιδα» στο μπαρμπούτι, χρησιμοποιούν τον «καραγκιόζη», που στην καθομιλουμένη σημαίνει λιμαρισμένα - πειραγμένα ζάρια... Πειραγμένους μηχανισμούς (επιμήκυνση) μαζί με αβανταδόρους καραγκιόζηδες - φερέφωνα (που δουλειά τους είναι το παραμύθιασμά μας) χρησιμοποιούν και οι εντιμότατοι πιστωτές μας...

Όταν θα πας κυρά μου στο παζάρι


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Έπεσαν κορμιά χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή την Ιρλανδία. Το κάθε μπλοκ κατέβηκε με τους δικούς του όρους και συμφέροντα και ως συνήθως όλοι βγήκαν κερδισμένοι.

● Η Γερμανία πέτυχε την ένταξη των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης έστω και υπό όρους.

● Το ΔΝΤ κατάφερε να συμμετάσχει και στον νέο μόνιμο μηχανισμό της Ε.Ε.

● Ακόμα και η Ιρλανδία πάλεψε μέχρις εσχάτων προκειμένου να διασφαλίσει χαμηλό επιτόκιο.

Τον γείρανε τον πύργο τα κωλόπαιδα


Από την Αυγή

Των Γιώργου Κυρίτση και Άγγελου Τσέκερη

Με στόχο να απαλλάξει την Ελλάδα από χρόνιες αγκυλώσεις, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, τα δημόσια σχολεία και η δωρεάν παραμονή ασθενών στα ράντζα, ιδρύθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Έμβλημα του κόμματος είναι τα τρία κεφάλια των Κιλτίδη, Καλού και Μαρκογιαννάκη.

Η διακήρυξη του κόμματος παρουσιάστηκε στο γήπεδο Μπάντμιντον, που είχε κατακλυστεί από 5.000 βαφτιστήρια του Μητσοτάκη.

Με σημαίες του Μνημονίου.

Είχε και μερικές της Siemens.

Βυθίζοντας την Ιρλανδία


Από τον Guardian (σε μετάφραση της Αυγής)

Του Ντιν Μπέικερ

Όταν ένας πυροσβέστης ή μια ιατρική ομάδα σώζουν κάποιον, το εν λόγω άτομο ωφελείται συνήθως από την ενέργειά τους. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει όταν ο διασώστης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή το ΔΝΤ.

Η πτώχευση τριών χωρών θα ήταν μια καταστροφή


Από την Καθημερινή

Του Matthew Lynn*

Στη γνωστή κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ με τίτλο «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός», η λαίδη Μπράκνελ παρατηρεί ότι «να χάσεις έναν γονιό θεωρείται συμφορά - να χάσεις δύο μοιάζει αμέλεια». Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τη 16μελή Ευρωζώνη. Γιατί η πτώχευση μιας χώρας θα μπορούσε να θεωρηθεί συμφορά. Δύο χωρών, αμέλεια. Τριών χωρών, καταστροφή.

Νεοθωμανισμός και ελληνική Θράκη



Σήμερα 29 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Άρδην και της Ρήξης με θέμα «Νεοθωμανισμός και ελληνική Θράκη». Ομιλητές:

Κώστας Καραϊσκος, εκδότης «Αντιφωνητή».

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας - εκδότης.

Χαρά Νικοπούλου, δασκάλα.

Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην πρόεδρος της Βουλής

Συντονιστής: Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος, επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

«Πρεμιέρα» για το Βήμα Πληροφόρησης και Διαλόγου


Η Πρωτοβουλία Συγκρότησης Μετώπου για τη σωτηρία του λαού και την αναγέννηση της χώρας - «Σεισάχθεια» οργανώνει ελεύθερο Βήμα Πληροφόρησης και Διαλόγου κάθε Δευτέρα, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Τοσίτσα 11, στα Εξάρχεια.

Στο Βήμα θα αναπτύσσονται ομιλίες και συζητήσεις για το Μνημόνιο, τη Δανειακή Σύμβαση, τη νέα Κατοχή και την απειλή εις βάρος του λαού και της πατρίδας. Θα προσκαλούνται και θα λαμβάνουν μέρος διανοητές, επιστήμονες, νομικοί, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές, συνδικαλιστές κ.ά.

Η αρχή γίνεται σήμερα 29 Νοεμβρίου με ομιλία του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη, με θέμα «Η επικείμενη πτώχευση της χώρας και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Μας έχουν για βλάκες


Από Το Ποντίκι 25.11.2010

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή

«Οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν την Τρίτη (23.11) σχετικά με την πορεία υλοποίησης του μνημονίου από την Ελλάδα. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στον σωστό δρόμο.

«Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεσθεί όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή» αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η κρίση χρέους έγινε κρίση εθνικής κυριαρχίας


Από Το Ποντίκι 25.11.2010

Eξοργισμένη είναι η ιρλανδική κοινή γνώ­μη με την απόφαση της κυβερνητικής πα­ράταξης του κεντροδεξιού Fianna Fàil να ζητήσει την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ύστερα από δύο εβδομάδες υψωμένων τόνων και αντεγκλήσεων στην ιρλανδική Βουλή, με την αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Αναδιάρθρωση του χρέους σε τέσσερις φάσεις


Η γερμανική πρόταση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας

Από την Καθημερινή

Του Κώστα Kαρκαγιάννη

Απώλειες και για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, το οποίο θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, προτείνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Στόχος του Βερολίνου είναι να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχτούν την πρόταση στη σύνοδο κορυφής της 16ης - 17ης Δεκεμβρίου, προκειμένου ο νέος μηχανισμός οικονομικής βοήθειας να αντικαταστήσει τον προσωρινό που λήγει το 2013.


Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική


Από το Βλέμμα

Του Νίκου Γ. Ξυδάκη

Η κρίση δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης ξεκίνησε από την Ελλάδα και σαν επιδημία απλώνεται σε όλη την περιφέρεια: σήμερα Ιρλανδία, αύριο Πορτογαλία, μεθαύριο Ισπανία, αργότερα κανείς δεν ξέρει – ήδη πιέζονται τα ομόλογα του Βελγίου, ενώ άγνωστη στο ευρύ κοινό παραμένει η κατάσταση του χρέους της ευρισκομένης σε σφοδρή κυβερνητική κρίση Ιταλίας. Πόσο θα αντέξουν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τα αποθέματα, το σκληρό ευρώ;

Η Μέρκελ κατά βάθος γουστάρει τον Γιωργάκη!



Από την Μπούρμπερη

Ένα φοβερό, ανατριχιαστικό ντοκουμέντο. Μέχρι και με βασανιστήρια απειλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος. Η απίστευτα χυδαία και προκλητική επίθεση της Μέρκελ εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου μέσα στο Γερμανικό κοινοβούλιο. Το εξασφαλίσαμε πρώτοι απ' όλους και σας το παρουσιάζουμε με πόνο ψυχής...



Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η χώρα


Από Το Ποντίκι 25.11.2010 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Παρά τα όσα περί επιτυχούς... μνημονιακής πορείας δηλώνει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα που αποκαλύπτουν οι αριθμοί είναι οδυνηρή. Αυτή η πραγματικότητα υποχρεώνει τους «φύλακες» του ΔΝΤ να έχουν έτοιμα και συμφωνημένα με την ελληνική (yes sir) κυβέρνηση τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να διασφαλιστούν τα λεφτά των τοκογλύφων - πιστωτών. Το παραδέχτηκε με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο και ο ανθύπατος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν σε πολύ σημαντική συνέντευξή του (που δημοσιεύθηκε χθες στην οικονομική ιστοσελίδα Euro2day):

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γ.Α.ΜΑ.Π., ένας μάστορας στον ανταρτοπόλεμο


Από τη Ρήξη, Νοέμβριος 2010

Του Νίκου Βεντούρα

Μια από τις σοφότερες ρήσεις του λαού μας είναι και το «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Πράγματι, ο Χριστός δεν έπεισε τελικά τους συμπολίτες του στην Ιερουσαλήμ, ενώ ακόμη και ο Μωάμεθ αναγκάστηκε να τα μαζέψει και να την κάνει προς Μεδίνα. Είναι ίδιον των μεγάλων ανδρών να γεννούν αντιπάθειες και έντονα συναισθήματα – ειδικά των μεγάλων ανδρών που εμφανίζονται δημόσια με καράφλα, μουστάκι, γυαλί «σφήκα» και ποδηλατικό κολάν σε μια κοινωνία που βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω για να το εκτιμήσει.

Πιο ξεφτίλα γίνεται; Ίσως...

Βρήκα την εικόνα στο "Έθνος": Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Χίλτον απειλούν μια χούφτα ματατζήδων! Δόθηκε σκληρή μάχη για την προσταστία της τρόικας...

Από τη Χώρα της Λήθης

Τα μάθατε, φαντάζομαι, τα χαΐρια μας:

α. Στη συνέντευξη τύπου της Τρόικας στο Χίλτον δεν υπήρχε μεταφραστής. Ξέροντας, φαίνεται, πως η Διαμαντοπούλου άρχει στην Παιδεία, τα παλικάρια θεώρησαν πως τα αγγλικά είναι η επίσημή μας γλώσσα. Εξάλλου τι επικυρίαρχοι θα ήταν; Ωστόσο, γιατί διαμαρτύρομαι; Ούτε η Μάργκαρετ μιλάει ελληνικά. Δεν τα καταδέχεται. Όσο για τον γιο της, έμαθε τουλάχιστον να τα προφέρει!

Πολύ αργά το κατάλαβες, Άγγελα


Από topontiki.gr (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Γράφει η Κουκίδα

Έχουμε φθάσει στο παρά πέντε της διάλυσης της Ευρωζώνης για να καταλάβει η Άγγελα Μέρκελ ότι οι συμμαχίες με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ουσιαστικά της γύρισαν μπούμερανγκ. Έχοντας το γερμανικό γονίδιο της αλαζονείας και της πάγιας επιδίωξης να ηγηθούν μιας Ευρώπης στα μέτρα τους, οι Βερολινάτοι άνοιξαν διάπλατα την πόρτα της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γερμανία: Ρήτρα ευθύνης στα ομόλογα από το 2011


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφραζε την αισιοδοξία ότι καμία άλλη χώρα της Eυρωζώνης δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας της διέρρεε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο επισπεύδει την πρότασή του για ρήτρα αυξημένου κινδύνου και ετοιμάζεται να ζητήσει η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας να ισχύσει από το 2011 και όχι από το 2013. 

Τα νούμερα δείχνουν εκλογές


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Βλέπουν και ξαναβλέπουν στην κυβέρνηση τις οδηγίες που άφησε πίσω της η Τρόικα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν – και συνεπώς να ανακοινωθούν – μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και θα μας ξανάρθουν για νέα ιερά εξέταση. Τα περισσότερα τα έχουν εξαγγείλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Εναλλακτική λύση» ΔΝΤ με συμφωνία του πρωθυπουργού


Π. Τόμσεν (ΔΝΤ): Πώς θα έλθει η ανάπτυξη

Από το Euro2day

Συνέντευξη στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου

* Έχετε μιλήσει για εναλλακτικά σχέδια όσον αφορά στη δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση όπου η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μετά το 2013. Τι εννοείτε;

Αυτό που είπα είναι το εξής: Το δάνειό μας έχει σχετικά μικρή περίοδο αποπληρωμής, 1-2 χρόνια μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης. Σίγουρα περιμένουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό στο τέλος του 2011 ή στις αρχές του 2012. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Όμως μερικοί, πολύ εύστοχα, υπογραμμίζουν ότι δεν είναι μόνο το να μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί κανονικά για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα, είναι και το εάν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ρεαλιστικό να συμπεράνεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει τέτοια μεγάλη πρόσβαση στις αγορές εκείνη την περίοδο; Αυτό που λέω είναι πως ελπίζουμε ότι έτσι θα γίνει. Εάν, όμως, κατά τη διάρκεια του 2011 δούμε πως αυτό δεν γίνεται, έχουμε έναν αριθμό επιλογών.

Οι... «διαβουλεύσεις» με τους εργαζομένους του ΣΚΑΙ...


Από topontiki.gr

Μετά την… προφορική παρουσίαση των «ιδεών» του ομίλου Αλαφούζου στους εργαζόμενους του ΣΚΑΪ για το πώς θα επιστρέψουν τα δικαιώματά τους στον Μεσαίωνα, ακολουθεί και η… γραπτή «διαβούλευση», με την οποία δημοσιογράφοι και τεχνικοί καλούνται να υλοποιήσουν το «όραμα» της ιδιοκτησίας για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 10% και την υπογραφή των πρώτων ατομικών συμβάσεων στον χώρο των ΜΜΕ και την νομιμοποίηση της ελαστικής (εκ περιτροπής) εργασίας.

Από τον ΛΑΟΣ στη Χρυσή Αυγή: οι μεταλλάξεις της ακροδεξιάς


Από τον Εναλλακτικό Χώρο Πολιτικής και Πολιτισμού

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 19.30, στο στέκι του Άρδην στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση νεολαίας με θέμα: Από τον ΛΑΟΣ στη Χρυσή Αυγή, οι μεταλλάξεις της ακροδεξιάς έως σήμερα.

Εκεί θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την πολιτική διαδρομή του ΛΑΟΣ από το 2000 μέχρι και την εποχή του Μνημονίου! Παράλληλα θα μιλήσουμε για τη Χρυσή Αυγή, τις θέσεις της και τις πρακτικές της, τις παρεμβάσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα ή στην Κύπρο (ΕΛΑΜ). Τέλος θα αναφερθούμε σε αντίστοιχες κινήσεις σε όλη την Ευρώπη, τις δικές τους θέσεις και δομές.

Γιατί ο ΣΕΒ αμφισβητεί το... Μνημόνιο


Από το Inprecor  (το σκίτσο του Τολιάδη βρήκα στο πολιτικοσατιρικό Διαδίχτυ)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε από τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν να υπάρξει «μία εσωτερική αναδιάρθρωση του Μνημονίου». Αυτό είπε σε δήλωσή του ο κ. Δασκαλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ρεν στο πλαίσιο επαφών με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ στις 17 και 18 του μηνός. Ο κ. Δασκαλόπουλος διευκρίνισε τα εξής:

«Αναπτύξαμε στον κ. Ρεν την άποψή μας ότι απαιτείται μία εσωτερική αναδιάρθρωση του Μνημονίου. Αυτή συνεπάγεται την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των προβλεπόμενων διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με μία σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση της ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα και την επίσπευση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Κι αυτό θα δικαιολογούσε μια ανοχή στις διαφαινόμενες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2010 και του 2011, δεδομένου ότι ο κοινωνικός ιστός δεν αντέχει νέες περικοπές και νέους φόρους».

Ρετάλι αξίας 50 δισ.



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η σημερινή αποκάλυψη του «Ποντικιού», ότι το ΔΝΤ έχει έτοιμα 50 δισ. ευρώ προκειμένου να «στηρίξει» την Ελλάδα αν κριθεί οριστικά ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις «αγορές» και να εξυπηρετήσει το χρέος της, είναι από πολλές απόψεις συγκλονιστική. Ειδικά μάλιστα αν συνδυαστεί με την επίσης μεγάλη είδηση που έδωσε χθες, σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εναλλακτικό πλάνο έτοιμο για την Ελλάδα, στο οποίο μάλιστα υπάρχει η συμφωνία όχι μόνον του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

50 δισ. με άγνωστους όρους!


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το νέο δάνειο 50 δισ. ευρώ, το οποίο με άγνωστους όρους και διάρκεια ετοιμάζει το ΔΝΤ. Πώς το χρέος εκτοξεύεται παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού...



Η Μαριναλέντα, ο Κ. Παπαρρηγόπουλος και τα Αμπελάκια


Από τη Ρήξη, Νοέμβριος 2010

Του Σπύρου Κουτρούλη

Όταν ήρθε ο δήμαρχος της μικρής ισπανικής πόλης Μαριναλέντα στη χώρα μας, αντιμετωπίστηκε κατ’ αρχήν με περιέργεια και στη συνέχεια με θαυμασμό για το επιτυχές πείραμα αυτοδιαχείρισης και κοινοτισμού σε μια εξ ολοκλήρου καπιταλιστική οικονομία όπως είναι η ισπανική.

Δημοσιογράφοι που δεν βγάζουν κουβέντα ούτε για τον «Καποδίστρια» ούτε για τον «Καλλικράτη», οι οποίοι έθεσαν την ταφόπλακα στην παράδοση κοινοτισμού που υπήρχε στη χώρα μας, τον καλούσαν στις τηλεοπτικές εκπομπές τους με έκδηλο θαυμασμό και συγκίνηση.

Πού θα είστε το 2025;


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Το είπε χθες ξεκάθαρα η τρόικα. Επιμήκυνση του μνημονίου ή νέα δάνεια για άλλα 11 χρόνια. Μέχρι το 2025 δηλαδή. Ακόμα και αν πάρουμε τα χίλια μύρια μέτρα, δεν το γλιτώνουμε. Το ζητούμενο, λένε τώρα ξεκάθαρα, είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, που, όπως δείχνουν οι αριθμοί, ούτε με θαύμα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μετά το 2013. Βέβαια την είδηση την κάναμε γαργάρα και επικεντρωθήκαμε στις απαραίτητες επώδυνες αλλαγές που «πρέπει να γίνουν».

Μαθήματα ιστορίας από το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας


Από το analitis.com

Του Πάνου Παναγιώτου*

Το καλοκαίρι του 1843 η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.

Η γενικευμένη εκποίηση της Ελλάδας


Από το Hellenic Nexus, τ. Νοεμβρίου 2010 (via YouPayYourCrisis)

Του Δημήτρη Καζάκη

Πριν από ένα μήνα ο Πολ Τόμσεν, δηλαδή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, παραδέχτηκε εμμέσως ότι το Ταμείο είχε θέσει λάθος προτεραιότητες στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (16.9.2010).

Ο κ. Τόμσεν, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών στην περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου, ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος, αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Προαποφασισμένο οικονομικό αδιέξοδο


Από topontiki.gr (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Γράφει η Κουκίδα

Όσο περνάει ο καιρός και βγαίνουν στην επιφάνεια oι λεπτομέρειες της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, τόσο εκμηδενίζεται η εκδοχή η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να εξάντλησε (όπως ισχυρίζεται) όλα τα ενδεχόμενα πριν δεχθεί το μνημόνιο. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης φαίνεται πως υπογράφηκε με κλειστά μάτια, άνευ μελέτης και προετοιμασίας ώστε να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Από τον περασμένο Μάιο η χώρα μπήκε σε αυτόματο πιλότο, χωρίς κυβερνήτη και συγκυβερνήτες.

Τρόικα: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!


Από το euro2day

Της Έλενας Λάσκαρη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού των 110 δισ. ευρώ άφησε σήμερα ο επικεφαλής της τρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καμία απόφαση και η τρόικα είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Ο περίγελως και η «αξιοπιστία»


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Τα ελληνικά ομόλογα, που λήγουν μέσα σε αυτήν την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος, που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. Είναι σαν να δανείζεσαι από "καρχαρία" της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στη γιαγιά σου».

Η τρόικα, οι διαφωνίες και η ταμπακέρα



Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Την περασμένη Παρασκευή η τρόικα ανακοίνωσε ότι σήμερα (σ.σ.: χθες) θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Η εξέλιξη προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία πληροφορήθηκε ότι οι ξένοι αξιωματούχοι είχαν πρόθεση να της χρεώσουν μια σειρά καθυστερήσεις αλλά και ανετοιμότητα να δώσει πειστικές απαντήσεις για κάποιες εκκρεμότητες.

Μεσολάβησαν το σαββατοκύριακο και διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας για να μετατεθεί η συνέντευξη Τύπου για αύριο (σ.σ.: σήμερα), ώστε να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λουκά Παπαδήμο στο Καστρί για να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Ζήτημα τριμήνων η ελληνική αναδιάρθρωση


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του John Dizard*

Καθώς η ιρλανδική διάσωση προχωρά προς τη θλιβερή τελευταία πράξη της, το επόμενο επεισόδιο στη διαδοχή των γεγονότων της κρίσης ταυτότητας του ευρώ γίνεται πιο ξεκάθαρο. Αν δεν είχε επιλυθεί το ζήτημα της ικανότητας του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου να συντηρήσει τη ρευστότητά του, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε ταχύτατα επαναλάβει τα ίδια προβλήματα.

Οι απώλειες καταθέσεων των τραπεζών της Ιρλανδίας είχαν προηγηθεί της τρέχουσας κρίσης και η ίδια τάξη καταθετών είχε αρχίσει να εξέρχεται από την Ισπανία. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ με το ζόρι κατάφερνε να προσφέρει παροδική ρευστότητα στην Ιρλανδία.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ποιους σώζει η «διάσωση» Ελλάδας - Ιρλανδίας;


Από το analitis.com

Του Πάνου Παναγιώτου*

Πριν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ είχα παρουσιάσει στοιχεία που έδειχναν ότι οι πρώτοι διασωθέντες από μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν οι τράπεζες και οι δεύτεροι τα κράτη με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό χρέος. Ακολούθησε μία σειρά εκθέσεων μεγάλων διεθνών οικονομικών ινστιτούτων και οργανισμών που επιβεβαίωναν ότι το πακέτο στήριξης διέσωζε τις τράπεζες και όχι τη χώρα.

Ο ιρλανδικός Τύπος υπερασπίζεται την ανεξαρτησία


Στο στόχαστρο του ιρλανδικού Τύπου η «παράδοση της χώρας»

Από την Ελευθεροτυπία

Η Ιρλανδία υπέγραψε την παράδοσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δέχθηκαν σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σχολιάζει ο σημερινός ιρλανδικός Τύπος, προβλέποντας την επικείμενη πτώση της «υπεύθυνης για τη χρεοκοπία» κυβέρνησης.

«Έπειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από τη χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της» γράφει η Irish Sun.

«Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας», γράφει το ιρλανδικό ταμπλόιντ.

Όπως στη Ζιμπάμπουε...


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα μαζεύοντας τα ρέστα της ελληνικής κοινωνίας πέτυχαν. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου όπου σταθεί κι όπου βρεθεί υπογραμμίζει ότι αυτό που κατάφερε (να μαζέψει 15 δισ. σ' ένα χρόνο με την πολιτική της πιο άγριας λιτότητας που έχει γνωρίσει ο τόπος) δεν έχει προηγούμενο. Έλα όμως που οι τροϊκανοί φίλοι του περιμένουν ακόμη περισσότερα απ' αυτόν και – δυστυχώς – από εμάς...

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Το δίδαγμα της Ιρλανδίας


Από Το Ποντίκι 18.11.2010 (απ' όπου και το σκίτσο του Π. Τσιολάκη)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή

Η Ιρλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα της επίσημης πτώχευσης. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν θα λάβει «βοήθεια» ή «στήριξη» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στα όργανα της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ, τον γερμανικό άξονα στην Ευρωζώνη και τις «αγορές» παίζεται μια παρτίδα πόκερ για πολύ γερά νεύρα. 

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αναδιαπραγμάτευση ή άρνηση του χρέους


«Όλβιος, όστις ιστορίης έσχε μάθησιν» (Ευτυχισμένος όποιος έμαθε ιστορία) 
Ευριπίδης
Από το inprecor

Του Γ. Βαζάκα

Ήταν η 25η Μαρτίου 2010 όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης σύστησαν επίσημα την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Μέρα που βρήκαν, ανήμερα του εορτασμού της εθνικής μας παλιγγενεσίας, άραγε συνέβη και τυχαία; Και δημιουργήθηκε – λέει – ο μηχανισμός στήριξης (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) για τη δυσπραγία της ελληνικής οικονομίας, η γνωστή σ’ όλους πια τρόικα. Στις 8 Μαΐου ακολούθησε η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, για να δανεισθεί κοντά στα χρωστούμενα κι άλλα 110 δισ. ευρώ. Κοντολογίς ήρθε και το διαβόητο μνημόνιο, που ορίζει χειρισμούς στον οικονομικό χάρτη της Ελλάδας, ώστε αυτή να αποπληρώσει το προαναφερθέν ποσό στο τέλος της συμφωνηθείσας τριετίας κάπου στις αρχές του 2014.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός πτώχευσης



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ας κάνουμε μια... υπόθεση εργασίας. Ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα κηρύσσει επίσημη πτώχευση – ελεγχόμενη, οπωσδήποτε, από τους πιστωτές μας. Αν αυτό γινόταν, σύμφωνα με τα σενάρια που είναι αρκετά δημοφιλή στους κύκλους των διεθνών αναλυτών, των τραπεζιτών και εν γένει των «αγορών» – δύο συνέπειες θα συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις πιο βασικές για τη χώρα.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου...


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η κυβέρνηση μάζεψε με συνοπτικές διαδικασίες τα όσα χίλια μύρια μας έλεγε «ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» και έβαλε την τζίφρα για «όσα μέτρα θέλετε, εμείς θα τα πάρουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα». Αμέσως δόθηκε η απαραίτητη γραμμή για διαρροές ότι η τρόικα ζητάει τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το Γιούρογκρουπ είπε όχι στην επιμήκυνση του Μνημονίου, όχι στον καταμερισμό των επιπλέον μέτρων σε άλλες χρονιές, η Γερμανία φταίει για όλα και μας υποχρεώνει να αυξήσουμε τους φόρους, και πάει και πάει και πάει.

Ευρωκομφούζιο για το Μνημόνιο



Από το euro2day

Βρυξέλλες. Ανταπόκριση από την Αγγελική Παπαμιλτιάδου (το σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου πήρα από το ιστολόγιό του)

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη για την πορεία υλοποίησης του Mνημονίου αλλά και την κλιμάκωση των αντιδράσεων αρκετών χωρών στις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα. Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup το κλίμα ήταν σαφώς αρνητικό για τη χώρα μας και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν εξέφρασε κανένα αίτημα για επιμερισμό των επιπρόσθετων μέτρων και σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Έχει μετατραπεί το ευρώ σε «μηχανή χρεοκοπίας»;



Από το analitis.com

Του Πάνου Παναγιώτου*

Μία στρατηγική κίνηση, που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική και όχι μόνο την εδαφική κατάκτηση του κόσμου, ήταν να δημιουργήσει την πρώτη διεθνή νομισματική ενοποίηση καθιερώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ενός νομίσματος σε όλες τις χώρες που είχε κατακτήσει, με τον νομισματικό έλεγχο να αναλαμβάνεται από τη μητρόπολη. Στην πορεία της ιστορίας και μέχρι σήμερα κάθε αυτοκρατορία επέβαλλε στους κατακτημένους λαούς το δικό της νόμισμα και ασκούσε η ίδια τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Εκβιασμοί και εξαπάτηση



Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα παρθεί τον Δεκέμβριο και, αν όλα πάνε καλά, τα κονδύλια θα δοθούν τον Ιανουάριο, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο» δήλωσε χθες στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day εκπρόσωπος του γραφείου του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Την ίδια περίπου ώρα ο Αμεντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου της Κομισιόν για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, δήλωνε στον απεσταλμένο της Ναυτεμπορικής ότι η τρίτη δόση του δανείου από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να δοθεί τον Ιανουάριο και η απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, στη βάση όμως της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία...


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Μοιάζει με (κακό) όνειρο, αλλά η χώρα έχει ήδη επιστρέψει εκεί απ' όπου ξεκίνησε πριν από 37 χρόνια: Τότε, στο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοέμβρη του 1973, το σύνθημα «ψωμί παιδεία ελευθερία» συνόψισε τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν άραγε τρεις άλλες λέξεις, εξ ίσου δυνατές, για να περιγράψουν τα σημερινά μας αιτήματα;

Νέο «σίριαλ» με την τρίτη δόση του πακέτου


Από το euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

«Η τρίτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο, όπως είναι προγραμματισμένη και βάσει συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας» δήλωσε στο euro2day εκπρόσωπος του γραφείου του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν. «Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα παρθεί τον Δεκέμβριο και, αν όλα πάνε καλά, τα κονδύλια θα δοθούν τον Ιανουάριο, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ της απόφασης και της εκταμίευσης.

Η «νόσος» της κοινής λογικής και η ελληνική αξιοπιστία


Από το analitis.com
Του Πάνου Παναγιώτου*

«Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2002 θα διερωτηθεί: εφόσον τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός μετά το 2000 είναι πλεονασματικός, γιατί το δημόσιο χρέος σημειώνει διαχρονική ονομαστική αύξηση;

«Δεν είναι μονόδρομος η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα»



Από την Deutsche Welle

Ο εκνευρισμός που προκαλεί στην ευρωζώνη η οικονομική κρίση της Ιρλανδίας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις πολλών υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην Αθήνα αλλά και στις αγορές οι δηλώσεις του Γιόζεφ Πρελ σήμερα το μεσημέρι, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Βιέννη.

«Εμείς δεν εκχωρούμε κυριαρχία, δεν είμαστε Ελλάδα»


Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου

«Έχουμε κάθε βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κατάσταση. Αυτή η χώρα κέρδισε πολύ δύσκολα την εθνική της κυριαρχία και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να την παραδώσει σε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας της Ιρλανδίας Batt O'Keeffe. (Πηγή: Ιρλανδία: Δεν θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία σε κανέναν).