Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κίνηση ρίσκου τα ομόλογα διασποράς



Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Kerin Hope και Peter Wise

Η Αθήνα προχωρά στην πρώτη έκδοση ομολόγων διασποράς κατά τη διάρκεια του έτους στηριζόμενη στο πατριωτικό αίσθημα των ομογενών επενδυτών στις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη [σ.σ.: 8 Μαρτίου] κατέθεσε αίτηση για την έκδοση ομολόγων στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μία ημέρα μετά την υποβάθμιση των ομολόγων της από τη Moody's κατά τρεις βαθμίδες.

Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το χρέος της χώρας, την Τετάρτη δήλωσε ότι η Ελλάδα στοχεύει στην άντληση 3 δισ. ευρώ από μία σειρά τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες εκδόσεις. «Θα υπάρξει ένας αριθμός σταδιακών εκδόσεων στα μεσοδιαστήματα» ανέφερε. Ακόμα δεν έχουν οριστεί σύμβουλοι της έκδοσης ούτε έχει καθοριστεί ημερομηνία.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, αλλά αρκετοί traders ομολόγων στην Αθήνα προβλέπουν πως οι εκδόσεις θα έχουν ετήσια απόδοση μικρότερη του 5% και διάρκεια μεταξύ 3 και 10 ετών. Ορισμένοι αναλυτές στην Αθήνα αμφισβητούν το ενδεχόμενο επιτυχίας των ομολόγων διασποράς δεδομένων των υψηλών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Στα τριετή ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν την Τετάρτη σε νέο ρεκόρ, στο 17,67%, και στα 10ετή ομόλογα στο 12,9%.

● Ένας trader δήλωσε: «Το να στοιχηματίζεις στον πατριωτισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, εν μέσω αυτού του κλίματος νευρικότητας, είναι κίνηση υψηλού ρίσκου».

● Ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής έρευνας κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών στην EFG Eurobank, σημείωσε: «Το να προωθείς ομόλογα σε δολάρια στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ έχει νόημα, όμως δεν νομίζω πως το μέγεθος της έκδοσης είναι σημαντικό, δεδομένου του συνολικού δανειακού βάρους».

Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τον προηγούμενο χρόνο, αλλά εκδίδει βραχυπρόθεσμους τίτλους μηνιαίως αξίας 1 - 2 δισ. ευρώ ώστε να διαχειριστεί τη ρευστότητά της. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την έκδοση ομολόγων, στον κατάλογο των πιθανών κινδύνων για τους επενδυτές, αναφέρεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Αναφέρεται ότι, εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν σε αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τότε «ίσως οδηγηθούμε στον τερματισμό της διεθνούς οικονομικής στήριξης».

«Υπό την ύπαρξη του πολύ μεγάλου δανειακού βάρους της Ελλάδας τέτοιες εξελίξεις ενδεχομένως να επηρεάσουν την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τα χρέη της και να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα πιστωτικό γεγονός όσον αφορά το χρέος της» σημειώνεται.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την έκδοση ομολόγων, καθώς η Πορτογαλία, η οποία κατά πολλούς θα είναι η επόμενη που θα ζητήσει συμφωνία στήριξης, κατέβαλε σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο στη δημοπρασία διετών ομολόγων. Κατέβαλε επιτόκιο 5,993%, έναντι 4,086% στην προηγούμενη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Filipe Silva, επικεφαλής trading ομολόγων για την πορτογαλική Banco Carregosa, δηλώνει: «Οι τρέχουσες αποδόσεις σχεδόν για όλα τα ομόλογα της Πορτογαλίας δεν είναι διατηρήσιμες μακροπρόθεσμα». Οι αποδόσεις των 10ετών και των 5ετών ομολόγων της Πορτογαλίας άγγιξαν νέο υψηλό την Τετάρτη, στο 7,70% και στο 7,84% αντιστοίχως, για να διορθώσουν λίγο στη συνέχεια.

Ο κ. Carlos Costa Pina, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε πως οι υψηλότερες αποδόσεις δεν δικαιολογούν προσφυγή σε συμφωνία στήριξης. Ζήτησε, όμως, από την Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και τη σταθεροποίηση του ευρώ.


1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα.
    Ευχαριστούμε... Ηδη σας εχουμε επιλέξει προ πολλού στα ενδιαφέροντα για μας blog
    Να ειστε καλά
    diaskronos απο galaxiako.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή