Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συναγερμός στην Πορτογαλία: ξεπεράστηκε το «spread πτώχευσης»


Από το XrimaNews

Το «spread πτώχευσης», το οποίο μετρά την απόσταση των επιτοκίων των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και ορίζεται στο 4,5%, δηλαδή στις 450 μονάδες βάσης, είναι το ορόσημο το οποίο παρακολουθούν στενά τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Πορτογαλία καθώς, αν ξεπεραστεί, έρχεται κοντά η στιγμή που οι οίκοι εκκαθάρισης των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων θα ζητήσουν την κατάθεση μεγαλύτερων εγγυήσεων απ' όσους επενδυτές θέλουν να κατέχουν ή να αγοράσουν πορτογαλικά ομόλογα.

Αυτό κάνει την κατοχή ή την αγορά πορτογαλικών ομολόγων ακόμη πιο ασύμφορη και υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται νέες εντολές πώλησής τους και να αυξάνεται περαιτέρω το επιτόκιο προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο.

Αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος που βιώνει από το μεσημέρι της Δευτέρας η Πορτογαλίας καθώς το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έφτασε το 4,5% και αμέσως ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης ομολόγων ωθώντας το spread άμεσα στο 4,59%. Οι πωλήσεις πορτογαλικών ομολόγων είναι μαζικές και αφορούν όλο το φάσμα τους, από τα βραχυπρόθεσμα μέχρι τα μακροπρόθεσμα.

Όσο το spread παραμένει πάνω από το 4,5% τόσο η πιθανότητα η Πορτογαλία να μην αντέξει στις χρηματοπιστωτικές πιέσεις αυξάνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου