Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η σειρά της Ισπανίας!


Από topontiki.gr

Μόλις χθες το βράδυ παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες και πλέον η χώρα αυτή θα πρέπει, αν και θα προκηρυχθούν εκλογές, να προχωρήσει σε πολιτικές συνεννοήσεις ώστε να υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με μία έννοια βολικό, αφού έτσι καμιά κυβέρνηση κανενός συγκεκριμένου κόμματος δεν θα πάρει μόνη της την πολιτική ευθύνη.

Η πίεση των «αγορών» όμως προς την ευρωζώνη για «συνολική λύση» που θα διασφαλίζει τα λεφτά τους δεν σταματάει εδώ. Την ημέρα που αρχίζει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., σήμερα δηλαδή, η Moody's, συνηθισμένη να αυξάνει την πίεση παραμονές ή ανήμερα των συνόδων, έβαλε στο κάδρο για τα καλά την Ισπανία, τη χώρα στην οποία θα δοκιμαστεί η συνοχή και η άμυνα της Ευρώπης έναντι των διεθνών τοκογλύφων.

Έτσι, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες (στο Αα2), η Moody’s υποβάθμισε 30 ισπανικές τράπεζες κατά μία ή δύο βαθμίδες κατά μέσον όρο και κατά περισσότερες βαθμίδες μερικές από αυτές.

Την ώρα που η Γερμανία, πιεσμένη και στο εσωτερικό της, παζαρεύει ώστε να καθυστερήσει την καταβολή του μεριδίου της στον νέο μηχανισμό στήριξης, οι «αγορές» δείχνουν ποιος είναι το αφεντικό.

Άλλωστε, αν οξυνθεί το θέμα της Ισπανίας και προκύψει σύντομα η ανάγκη στήριξής της, τότε όλοι οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί για τους μηχανισμούς στήριξης πάνε περίπατο και η ευρωζώνη θα πρέπει όχι μόνο να επιταχύνει τους ρυθμούς της, αλλά και να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χοντραίνει το παιχνίδι. Πολύ και επικίνδυνα μάλιστα και είναι άγνωστο αν η ζώνη του ευρώ έχει τις πολιτικές και οικονομικές αντοχές για να αντέξει στην πίεση...

Σ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου