Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εκκρεμεί η απόφαση για ενίσχυση του προσωρινού Μηχανισμού Διάσωσης


Από τη Ναυτεμπορική

Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως θα παραμένει η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η δανειοδοτική δυνατότητα του σημερινού Μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) από τα 250 δισ. ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου της Ε.Ε. της 24ης και 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.


«Η προπαρασκευή της συνθήκης του Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) και οι τροποποιήσεις της συμφωνίας του προσωρινού Μηχανισμού (EFSF), για να διασφαλιστεί η πραγματική δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθούν προκειμένου να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες στα κράτη - μέλη, για την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2011» αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο του κειμένου.

«Φοβάμαι ότι η Δευτέρα θα μπορούσε να είναι μαύρη Δευτέρα για τις αγορές» ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε. υπονοώντας πως οι αγορές ενδέχεται να απογοητευτούν από το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τα χαρακτηριστικά του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στις 21 Μαρτίου το Eurogroup συμφώνησε ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα μπορεί να δανείζει, χωρίς να διακυβεύεται η πιστοληπτική του ικανότητα (ΑΑΑ), έως και 500 δισ. ευρώ. Από τα 700 δισ. ευρώ, τα 620 δισ. θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη και τα 80 δισ. θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη μέλη.

Το κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης συν 2% για τα δάνεια έως τριετούς διάρκειας και συν 3% για τα δάνεια με διάρκεια πέραν της τριετίας. Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που θα καταφεύγουν στον Μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κατά τα άλλα οι «27» ηγέτες θα τονίζουν ότι, παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα. «Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης» αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου ότι 24 από τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες με στόχο έως το 2015 κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε. να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε., οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία που επέτυχαν οι υπουργοί Οικονομικών για τη σκλήρυνση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, την αυστηρή επιτήρηση, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υπερβολικών ανισορροπιών.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει το Σύμφωνο για το Ευρώ, μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν Γερμανία και Γαλλία και έχει στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής. Επί της ουσίας οι χώρες του ευρώ και οποιαδήποτε άλλη εκτός ευρωζώνης επιθυμεί να ακολουθήσει συμφωνούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς.

Επιπλέον οι «μη ανταγωνιστικές χώρες» θα πρέπει να αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ, που θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος προς τη Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δημιούργησε εντάσεις με την Ιρλανδία, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 12,5%. Το Παρίσι και το Βερολίνο αντίθετα ζητούν από την Ιρλανδία να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να εγκρίνουν ελαφρύνσεις στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας.

Τέλος, οι «27» αναμένεται να αποφασίσουν την εφαρμογή αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες καθώς και «φιλόδοξα και εξειδικευμένα» σχέδια, τα οποία θα προβλέπουν το ενδεχόμενο ανακεφαλαίωσης, αν εντοπιστούν νέες «μαύρες τρύπες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου