Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ: Τρία «αγκάθια» για το ελληνικό πρόγραμμα


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Τρεις προκλήσεις για την επιτυχία της εφαρμογής των όρων του μνημονίου εντοπίζει το ΔΝΤ στην έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία, που, αν και γράφτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση 129 σελίδων οι προκλήσεις είναι οι εξής:

1. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, λόγω πολιτικών πιέσεων ή δυσλειτουργίας στον κρατικό μηχανισμό.

«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές καθυστερήσεις μπορεί να κρατήσουν το έλλειμμα σε μη διατηρήσιμα επίπεδα, ενώ οι μακροοικονομικές καθυστερήσεις μπορεί να βλάψουν την ανάκαμψη. Ξεκάθαρα οι καθυστερήσεις μπορεί να υποσκάψουν και τις προσπάθειες των αρχών να επανενταχτούν στις αγορές» αναφέρει το πόρισμα, που επισημαίνει ότι η άμεση και σφιχτή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων είναι «κρίσιμος» παράγοντας ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι εκτροχιασμού.

2. Αδυναμία της κυβέρνησης να επανενταχθεί στις αγορές ακόμα και εάν το πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχων.

«Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην ευρω-περιφέρεια μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τέτοια εξέλιξη. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολο να πειστούν οι αγορές πριν η οικονομία και η δυναμική του χρέους αλλάξουν σελίδα» αναφέρει το ΔΝΤ, που προσθέτει ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο Ε.Ε. και η προοπτική χρησιμοποίησης του Ταμείου Στήριξης μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει σταδιακά στις αγορές.

3. Η υπερβολικά γρήγορη αποεπένδυση από τις τράπεζες.

«Πολύ γρήγορος ρυθμός σχεδόν σίγουρα θα έχει αρνητικό μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο και συνέπειες και μπορεί να υποσκάψει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα» αναφέρει η έκθεση που επισημαίνει ότι η εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να γίνει σε «ασφαλές χρονοδιάγραμμα». Επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις τραπεζικές αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξάνονται και ότι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, σε συνδυασμό με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων (ιδιαίτερα θυγατρικές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης) και ξεφόρτωμα περιφερειακών χαρτοφυλακίων δανειοδότησης είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι ίσως χρειαστεί η κυβέρνηση να δώσει και νέες ενισχύσεις στις τράπεζες ενώ παροτρύνει την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ να εγκρίνουν το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλάνο, που αναμένεται να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες, μόνο όσων πληρούν τα κριτήρια.

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκολληθεί από την επείγουσα ρευστότητα που δίνει το ευρωσύστημα. Θα χρειαστεί χρόνος αφού η εύθραυστη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας γρήγορης αποεπένδυσης (από τις τράπεζες). Είναι κρίσιμο η ΤτΕ και η ΕΚΤ να λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο αυτό όταν θα εγκρίνει τα μεσοπρόθεσμα χρηματοδοτικά πλάνα των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης πρέπει να είναι διαθέσιμο στις υγιείς συστημικές τράπεζες, εάν χρειαστεί. Προβλήματα σε πιο μικρές και μη βιώσιμες τράπεζες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του Ταμείου» αναφέρει η έκθεση


Αυξητική τάση στο έλλειμμα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα φέτος προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον στόχο του ελλείμματος, που είναι 7,5%. Ωστόσο, όπως και στην έκθεση της Κομισιόν, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο το έλλειμμα να κυμανθεί κατά 0,75% υψηλότερα, κυρίως λόγω αναπροσαρμογής των στοιχείων από τις οφειλές του δημοσίου που δεν έχουν ακόμα πλήρως αποσαφηνιστεί.
Ως ένας άλλος λόγος υψηλότερου ελλείμματος επισημαίνεται η χαμηλή είσπραξη εσόδων, που εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον στόχο, «Εάν διατηρηθούν οι παρούσες τάσεις, το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά τρία τέταρτα» αναφέρει το ΔΝΤ.

Προτείνει δε η τρίμηνη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου να συνοδεύεται με άμεσες ανακοινώσεις μέτρων εάν διαπιστώνεται μαύρη τρύπα, αντί να γίνεται στον απολογισμό του κάθε προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να κάνει «υπερδιπλάσια προσπάθεια» για να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να ελέγξει τις δαπάνες και να επιταχύνει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ενώ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει από φέτος τα μέτρα που κανονικά θα εντάσσονταν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2014, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Η έκθεση υπογραμμίζει και τη δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα μέτρα φέτος ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου