Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ελληνική χρεοκοπία και Τουρκία


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Μαζί με το κολοσσιαίο χρέος της χώρας και τη συγκαλυμμένη – προς το παρόν – χρεοκοπία μας, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη: Η Τουρκία εκτόξευε απειλές και κατά την περίοδο της «ισχυρής Ελλάδας»... Και να επιθυμούσαμε να ξεχάσουμε τις τουρκικές πάγιες βλέψεις, δεν μας το επιτρέπει η Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, κατά την τριήμερη παραμονή του σε Αθήνα - Θράκη - Θεσσαλονίκη, φρόντισε, με δηλώσεις και συνεντεύξεις, να μας υπενθυμίσει πως:

Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως έχει από το Διεθνές Δίκαιο το δικαίωμα, στα 12 ν.μ., η Τουρκία θα της κηρύξει πόλεμο.

● Tο Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα ούτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

● Η Τουρκία έχει αναγνωρισμένα και από την Ελλάδα (Συμφωνία της Μαδρίτης) ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι διεκδικεί τη συνεκμετάλλευση (τουλάχιστον) των πόρων του.

● Η Τουρκία είναι η «μητέρα πατρίδα» για τους «Τούρκους» της Θράκης.

Οι τουρκικές θέσεις αποτυπώνονται απειλητικές εξ αιτίας της αδυναμίας της χώρας και κυρίως εξ αιτίας της πολιτικής της άνευ όρων και προϋποθέσεων ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτόν παγιώνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις γιατί η κυβέρνηση:

Εξακολουθεί να συζητά εφ’ όλης της ύλης με μια χώρα που την απειλεί με πόλεμο.

Έχει αποδεχτεί τη «λογική» της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Προωθεί, στην πράξη, με δεκάδες ελληνοτουρκικές συμφωνίες, την «ιδέα» της συνεκμετάλλευσης των πόρων του Αιγαίου.

Αποδέχεται την τουρκική απαίτηση να τοποθετηθεί το ζήτημα του Καστελόριζου στο ράφι, μη τολμώντας να προχωρήσει στην ανακοίνωση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, όπως έχει από το Διεθνές Δίκαιο κάθε δικαίωμα η χώρα.

Δεν χρειάζεται να σημειώσει κανείς ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα υπάρχουν όσο ένα κράτος είναι σε θέση να τα προασπίσει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου