Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ: Πράσινο φως στην 4η δόση - «Δείχνει» νέα μέτρα


Από το Euro2day

Ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τις Βρυξέλλες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε και τυπικά την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του ελληνικού δανείου ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η έκθεση προόδου του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιευτεί την Τρίτη, ωστόσο οι επικεφαλής της προέβησαν σε δηλώσεις λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει κάνει πρόοδο, όμως χρειάζεται η εφαρμογή «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» που καθυστερούν και οι οποίες είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας αναφέρεται ότι επείγουν και ότι θα βοηθήσουν στη διαχείριση του δημοσίου χρέους και ιδιαίτερα των ελληνικών τίτλων που λήγουν, στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε βασικές μεταρρυθμίσεις τους μήνες που έρχονται. Αν και οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2010 έχουν επιτευχθεί, η παρούσα στρατηγική για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς την κάλυψη των χαμηλών εσόδων και τις αυξημένες δαπάνες δεν είναι διατηρήσιμη» αναφέρει ο Τζον Λίπσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

«Για να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σημαντικό μέχρι τον Μάιο να ολοκληρωθεί η μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Και πρέπει να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η δίκαιη κατανομή των βαρών, συνεπώς ο κοινωνικός διάλογος είναι ευπρόσδεκτος» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και η περιστολή δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Επισημαίνει ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, όπως επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όσο για το τραπεζικό σύστημα, το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «παραμένει σταθερό» και ότι θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες για να «αναδιαρθρωθούν με ομαλό τρόπο», ενώ γι' αυτές που χρειάζεται υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο Ταμείο FSF.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου