Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Από την Τουρκία ζήτησε και προφανώς έλαβε άδεια ιταλικό πλοίο για την πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου. Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, περιπλέκει σε βάρος της Ελλάδας την κατάσταση στην περιοχή, καθώς με τον τρόπο αυτό η Τουρκία εγγράφει σε διεθνές επίπεδο τις υποθήκες της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο στις 12 Μαρτίου πραγματοποιούσε έρευνες στην ίδια περιοχή έχοντας λάβει σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές. Τότε τουρκική κορβέτα είχε παρεμποδίσει το πλοίο, του είχε ζητήσει να απομακρυνθεί και του είχε δώσει συντεταγμένες, σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω περιοχή αποτελεί τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι έρευνες πραγματοποιούνται για τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να περάσει καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία και την Ευρώπη.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έκανε την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη διαβήματα στην Άγκυρα τα όποια απέρριψε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αξιολογούν «ως ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση» το εν λόγω περιστατικό και αναζητούν τακτικές αντίδρασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου