Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Έρχονται και άλλες υποβαθμίσεις της Ελλάδας


Από το Κέρδος

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το τριπλό – αλλά αναμενόμενο, όπως φαίνεται, από τους διεθνείς αναλυτές – χαστούκι της Μοοdy's χθες δίνει και πάλι ζωή στη σεναριολογία γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την «ελεγχόμενη» πτώχευση, καθώς, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, η υποβάθμιση αυτή έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στον γκρεμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να στείλει το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας σε επίπεδα ρεκόρ μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων, ποσού 1,25 δισ. ευρώ. Όπως μάλιστα σχολιάζουν σήμερα οι traders, το έντονο ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται και σήμερα με την αγορά να αποτιμά πλέον σημαντικό haircut, αν και τα περιθώρια για περαιτέρω sell-off στο πενταετές και το δεκαετές ελληνικό κρατικό ομόλογο είναι πολλά.

Σύμφωνα με την Evolution Securities, τα επιχειρήματα της Moody's για την τριπλή υποβάθμιση της Ελλάδας είναι αρκετά λογικά και η κίνηση αυτή απεικονίζει την άποψη της αγοράς, ότι δηλαδή ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση και του επενδυτές να συμμετάσχουν σε μία εθελοντική ανταλλαγή του χρέους πριν το 2013.

Όπως ωστόσο παρατηρεί η Evolution Securities, η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί κατά 9 βαθμίδες μέσα σε μόλις 440 ημέρες από τη Μοοdy's ξεκινώντας από την αξιολόγηση Α1. Σύμφωνα με την Evolution, η ταχύτητα και η σοβαρότητα των κινήσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από πλευράς της Moody's κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν το κεντρικό σενάριο του οίκου, ότι δηλαδή οι κάτοχοι ομολόγων της χώρας δεν θα υποστούν απώλειες. Όπως προσθέτει, το haircut των ελληνικών ομολόγων είναι θέμα χρόνου.

Η απόφαση της Moody's δύσκολα χαρακτηρίζεται ως έκπληξη, αλλά πάντως υπενθυμίζει στην αγορά ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας συνεχίζεται, όπως σχολιάζει ο κ. Charles Diebel, επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Lloyds Bank Corporate Markets στο Λονδίνο.

Όπως προσθέτει, η απόφαση αυτή υπογραμμίζει επίσης την πιθανή ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέούς, καθώς και το υψηλότατο βάρος των τόκων που έχει η Ελλάδα να πληρώσει για τα δάνεια που έχει λάβει. «Η Ελλάδα, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι σε τρομακτικά δύσκολη κατάσταση» τονίζει ο αναλυτής.

Οι απόψεις αυτές σίγουρα έρχονται σε αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, κ. Antonio Borges, ο οποίος δήλωσε μετά την υποβάθμιση ότι είναι πεπεισμένος πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα πετύχει και πως το χρέος της χώρας είναι διατηρήσιμο.

Ωστόσο κάποιοι αναλυτές δηλώνουν πως η αγορά ομολόγων ήδη αποτιμά την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Όπως σχολιάζει στο Reuters ο οικονομολόγος της Commerzbank, κ. Christoph Weil, αυτή δεν είναι η τελευταία υποβάθμιση που θα δει η Ελλάδα: έρχονται κι άλλες. Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της κι έτσι, όπως τονίζει ο κ. Weil, οι οίκοι αξιολόγησης απλά στηρίζουν αυτήν την άποψη της αγοράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το haircut και άρα οι ζημιές στους κατόχους ελληνικών ομολόγων είναι εξαιρετικά πιθανές στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup κ. Juergen Michels, αν και όχι άμεσα, πάντως σίγουρα, αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει περαιτέρω μέτρα και να υποστεί haircut στα κρατικά της ομόλογα. Αυτό βέβαια, όπως σημειώνει ο αναλυτής, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αφού και η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης είναι αποδεκτά.

Όπως προσθέτει ο κ. Michels, η κίνηση αυτή της Moody's δείχνει πως τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Όλι Ρεν, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα στα πλαίσια της διάσωσής της, δεν πρόκειται να εξαφανίσουν το πρόβλημα.

Τέλος, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βλέπουν (και πάλι) οι Financial Times, μετά και την υποβάθμιση από τη Moody's. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μία διαδικασία όπου θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των επενδυτών, των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πιθανότερη και σίγουρα είναι πιο... ελεγχόμενη από μία απότομη κύρηξη default, κατι που είναι και απίθανο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η χθεσινή υποβάθμιση δεν ήταν έκπληξη, αλλά μάλιστα ήταν αναπόφευκτη, αφού, με τα διετή ομόλογα να αγγίζουν το 15% σε απόδοση, αυτό δείχνει ότι η αγορά θεωρεί την αναδιάρθρωση σχεδόν βέβαιη.

Οπως επισημαίνεται μάλιστα στη στήλη της εφημερίδας, η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά μίας... χρεοκοπίας. Και αν και μέχρι τώρα το ενδεχόμενο αυτό δεν ήταν «αποδεκτό» από τους διάφορους αξιωματούχους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύντομα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου