Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η Moody's υποβαθμίζει, η κυβέρνηση σφυρίζει



Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Καθόλου ξαφνική και καθ' όλα αναμενόμενη ήταν η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's. Αν θυμάστε, ήταν να γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρες κατάθεσης του προϋπολογισμού και αξιολόγησης από την τρόικα, αλλά οι παρακλήσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι θα προκληθεί «πολιτική αστάθεια και τριγμοί στο μνημόνιο σε μια κρίσιμη στιγμή» απέσπασαν δύο μήνες αναβολή.

Οι δύο μήνες πέρασαν και ο οίκος αξιολόγησης έβγαλε την απόφαση όπως είχε πει από τον Δεκέμβριο στην τότε απόφασή του. Άρα για ποιο ξάφνιασμα μιλάει ο υπουργός Οικονομικών – τον οποίο ενημέρωσαν οι αξιωματούχοι όταν πριν μερικές εβδομάδες έφαγε μαζί τους στο Λονδίνο (στο πανάκριβο εστιατόριο Nobu) – δεν καταλαβαίνουμε.

Αμέσως, όμως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παίζοντας το τελευταίο του χαρτί, άρχισε να μιλάει περί «ύποπτης απόφασης που δεν στηρίζεται στα οικονομικά δεδομένα» και τα γνωστά. Τα παπαγαλάκια του δε άρχισαν να πιπιλίζουν την καραμέλα ότι «μας χτυπούν οι αγορές» (τώρα το θυμήθηκαν;) και όλα τα αδικαιολόγητα που ούτε και οι ίδιοι πλέον πιστεύουν.

Το μήνυμα που πέρασε η Moody's, οι υποβαθμίσεις της οποίας μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν από τον Παπακωνσταντίνου ως μοχλός πίεσης προς την κοινωνία για να περάσουν τα επαχθή μέτρα του μνημονίου, ήταν άλλο: Ότι αποσύρεται η στήριξη των έξω συμφερόντων προς τον υπουργό Οικονομικών και σιγά - σιγά προς την ίδια την κυβέρνηση. Και βεβαίως, μαζί με αυτό, ασκήθηκε η συνήθης πίεση προς την Ε.Ε., λίγες μέρες πριν από τις συνόδους κορυφής των 17 και των 27, να βρουν λύση στο θέμα του χρέους.

Ας μην ξεχνάμε ότι και οι προηγούμενες υποβαθμίσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έγιναν και πάλι λίγες μέρες έως και λίγες ώρες πριν από τις Συνόδους Κορυφής.

Αν διαβάσει όμως προσεκτικά κάποιος το δικαιολογητικό της Moody’s για την νέα μας υποβάθμιση, μάλλον στα μαλακά μάς ρίχνει. Πού στηρίχτηκε η απόφαση; Στο ότι:

1. Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί το χρέος είναι φιλόδοξα και εμπεριέχουν σημαντικό κίνδυνο εφαρμογής. Αυτά που έλεγε δηλαδή και η τρόικα στην τελευταία έκθεση της αλλά και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης!

2. Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα τη συλλογή των εσόδων. Από την ημέρα εφαρμογής του μνημονίου ουδέποτε πιάσαμε τον στόχο των εσόδων, ο οποίος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τρεις φορές μέχρι τώρα. Οι αγορές, η τρόικα και η Ε.Ε. στηρίζονταν όχι στα ευρήματα και τους ελέγχους, αλλά στην εμμονική αισιοδοξία του Παπακωνσταντίνου ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι, είτε με διάφορα τρικ, είτε με προσωρινά μέτρα όπως η περαίωση, και τώρα με την μαζική πώληση της κρατικής περιουσίας.

Όσο για τη φοροδιαφυγή; Πάτος. Όποιος «μικρός» δεν πληρώσει ΦΠΑ θα πηγαίνει φυλακή, όποιος όμως έχει καλούς δικηγόρους μπορεί να πληρώσει φόρους τον επόμενο αιώνα.

3. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα μετά το 2013 να ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια φερεγγυότητας και να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό δηλαδή που λένε πλέον φανερά η Κομισιόν, η Ε.Ε., η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και... ένας μαθητής του σχολείου που ξέρει από πρόσθεση.

Προς τι λοιπόν φωνάζει η κυβέρνηση και γιατί πλέον Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται να είναι οι μόνοι που δεν κατανοούν ότι το project Ελλάδα απέτυχε, όπως και η πολιτική τους; Μάλλον γιατί ακόμα ελπίζουν ότι τα διεθνή συμφέροντα θα τους στηρίξουν «για να τελειώσει η δουλειά», προφανώς γιατί αυτή ήταν η συμφωνία από την αρχή.

Η συμφωνία όμως δεν ήταν να διαλυθεί η χώρα από τον πρώτο χρόνο και να μην επιτευχθεί ούτε ένας στόχος από το μνημόνιο. Αλλά να υπάρχει έστω και μια σταδιακή καλυτέρευση για να «μπουκώσουν» στον κόσμο ότι οι κόποι του δεν ήταν χαμένοι ενώ παράλληλα να γίνεται η δουλειά που πραγματικά ενδιαφέρει τους έξω (διαβάστε το χθεσινό θέμα του συναδέλφου Στ. Χριστακόπουλου)

Όμως και σε αυτό τα έκανε θάλασσα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.

Τη Moody's αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι τις επόμενες εβδομάδες.

Προφανώς το πάρτι – για τους Έλληνες πολιτικούς που συνέτρωγαν με τους οίκους αξιολόγησης ένα χρόνο τώρα, που τσούγκριζαν ποτήρια με διεθνείς επενδυτές και μεγαλοσυμφέροντα σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον, νομίζοντας ότι έτσι θα κρατήσουν την καρέκλα τους – τελειώνει.

ΥΓ.: «Μια νέα υποβάθμιση της οικονομίας θα μπορούσε να συμβεί εφόσον η προσήλωση της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό πρόγραμμα εμφάνιζε σημάδια κόπωσης ή η στήριξη από την τρόικα αρχίσει να ελαττώνεται» αναφέρει η Moody's στον επίλογο της. Αυτό που λεγόταν ευρέως στους διαδρόμους των Βρυξελλών – ότι η τρόικα εγκαταλείπει το καράβι – το βλέπουμε για πρώτη φορά γραπτώς. Και αυτό έχει την σημασία του…

ΥΓ. 1: Πανικοβλήθηκε σου λέει ο (mind the) GAP χθες το απόγευμα με την απόφαση και συγκάλεσε σύσκεψη (πριν από το υπουργικό συμβούλιο) με Παπακωνσταντίνου και Ξενογιαννακοπούλου ώστε να χαράξουν νέα στρατηγική!!!! Δηλαδή η διάσωση της χώρας στηρίζεται πάνω στην τριάδα Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου - Ξενογιαννακοπούλου;

Έστιν ουν τραγωδία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου