Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Πορτογαλία


Από το Euro2day

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, καθώς από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για τα μέτρα λιτότητας στη Βουλή θα κριθεί η παραμονή της στην εξουσία, αλλά, εν πολλοίς, και η ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. Ειδικότερα σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία στη Βουλή του πολύκροτου νομοσχεδίου για νέα περικοπή των δημοσίων δαπανών, που μεταξύ άλλων επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Η άρνηση της αντιπολίτευσης, η οποία έχει την πλειοψηφία στην πορτογαλική Βουλή, να στηρίξει τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Ζοζέ Σόκρατες, έχει αναγάγει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος προειδοποίησε την Ε.Ε. το πρωί της Δευτέρας ότι, σε περίπτωση όπου δεν περάσουν τα μέτρα, η Πορτογαλία θα στραφεί αμέσως στον μηχανισμό στήριξης, γιατί «οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι διατηρήσιμες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

«Ο κ. Σόκρατες έπαιξε το τελευταίο του δραματικό χαρτί» ακούστηκε να λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Πορτογαλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην άβυσσο» διαμήνυσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνητικής παράταξης των σοσιαλιστών κ. Francisco Assis καλώντας παράλληλα την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας.

Ωστόσο ο κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών, που είχαν στηρίξει τα δύο προηγούμενα πακέτα λιτότητας, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Ζοζέ Σόκρατες πως αυτήν τη φορά δεν θα τον στηρίξει. Ο κ. Κοέλιο τονίζει πως η παράταξή του στηρίζει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες για την Πορτογαλία, αλλά όχι τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί την επίτευξή τους.

Στις δηλώσεις του κ. Σόκρατες περί παραίτησης σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας ο κ. Κοέλιο απαντά εμμέσως πλην σαφώς: «Είναι αναπόφευκτο να έχει τον τελικό λόγο ο λαός».

Πάντως, οι σοσιαλιστές καλούν την αντιπολίτευση σε μία ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμβιβασμού. Ο κ. Assis επισήμανε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, η οποία «θα είναι αποφασιστική για τη χώρα».

Σημειώνεται πως, σε περίπτωση παραίτησης του κ. Σόκρατες, σήμερα αναμένεται να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή ως απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, κ. Anibal Cavaco Silva θα πρέπει να ορίσει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου