Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τι συμφώνησε η Ευρώπη των «27»


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ευρωζώνη, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα περισσότερα μέτρα που προνοεί το Σύμφωνο του Ευρώ. Οι ηγέτες είπαν «ναι» στους μηχανισμούς στήριξης, στο Ευρωσύμφωνο και την οικονομική διακυβέρνηση, όμως πολλές καυτές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών ζητημάτων, μένουν ανοιχτές για τα επόμενα... «ματς».

Μέχρι τον Ιούνιο η Κομισιόν θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την κάθε χώρα - μέλος που υπέγραψε το Σύμφωνο του Ευρώ και τα νέα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες οικονομικής σύγκλισης.

Οι ηγέτες της Ε.Ε., βγάζοντας τα ακανθώδη θέματα από το τραπέζι και βάζοντας αρκετό νερό στο κρασί τους, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από θέματα που ικανοποιούν όλους τους μεγάλους παίκτες: Τη Γερμανία, που πλέον θα έχει δικαίωμα παρέμβασης στις οικονομικές πολιτικές των λεγόμενων αμαρτωλών χωρών της ευρωζώνης, και τη Βρετανία που δεν θα συμμετάσχει στο Ευρωσύμφωνο και θα τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης σε ότι αφορά την ετήσια αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών. Στην ίδια γραμμή και η Σουηδία.

Επίσης η Βρετανία, η οποία απείλησε με βέτο, κατάφερε να αποσπάσει δέσμευση για να επιταχυνθούν οι κανόνες της ενιαίας αγοράς και του ελεύθερου εμπορίου μέσα από ένα πλάνο 12 σημείων που θα τεθεί στην επόμενη Σύνοδο.

Το θέμα της ελληνικής επιμήκυνσης και του χαμηλότερου επιτοκίου, που έχει αποφασιστεί από τους 17 ηγέτες της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δεν επικυρώθηκε σε αυτή την Σύνοδο και αναμένεται να τεθεί σε αυτήν του Ιουνίου. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απόφαση της 11ης Μαρτίου διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα.

Το ευρώ παρέμεινε σε υψηλά 4,5 μηνών έναντι του δολαρίου ενώ και οι ευρωαγορές κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να αψηφούν την τελευταία υποβάθμιση της Πορτογαλίας και τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του μόνιμου μηχανισμού.

«Το γεγονός ότι η ενίσχυση του EFSF θα καθυστερήσει έως τον Ιούνιο δεν αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως πισωγύρισμα, καθώς ήδη τα κεφάλαια του fund μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα μια διάσωση της Πορτογαλίας» σημείωνε αναλυτής την Παρασκευή.

Ωστόσο η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε άνω του 8%, σε νέα επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, που έχουν χαρακτηριστεί μη διατηρήσιμα από την κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία καλείται να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και αντίστοιχου ποσού τον Ιούνιο.

«Το ευρώ πέρασε με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη», περιορίστηκε να δηλώσει μετά τη σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.


Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Ειδικότερα, βάσει του κειμένου των Συμπερασμάτων, οι 27 αποφάσισαν:

1. Από το 2012 οι χώρες - μέλη πρέπει να καταθέτουν λεπτομερές πλάνο που θα έχει πρωταρχικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Η αναπροσαρμογή πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Η κατάρτιση του πλάνου πρέπει να βασίζεται στους βασικούς άξονες της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

2. Όσες χώρες υπέγραψαν το Σύμφωνο του Ευρώ πρέπει εντός του Απριλίου να υποβάλουν πρόγραμμα βάσει του οποίου θα πορευθούν ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες του.

3. Όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τις χώρες μέλη από το 2013 και μετά θα περιλαμβάνουν ρήτρες, τις λεγόμενες «CAC», Collective Action Clauses.

4. Τα stress test των τραπεζών θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα, ενώ θα συμπεριλαμβάνουν έκθεση σε κρατικά ομόλογα.

5. Πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress test, οι χώρες θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει φιλόδοξα και συγκεκριμένα σχέδια - στρατηγικές ώστε να αναδιαρθρωθούν οι ευάλωτες τράπεζες. Τα σχέδια πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και λύσεις «από τον ιδιωτικό τομέα, όπως απευθείας χρηματοδότηση από την αγορά ή πώληση περιουσιακών στοιχείων», αλλά και στέρεο σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις.

6. Η αξιολόγηση για τις χώρες του ευρώ θα γίνεται με γνώμονα τον δείκτη ανταγωνιστικότητας, ο οποίος θα σχηματιστεί από την Κομισιόν. Η πρόοδος θα αξιολογείται βάσει των εξελίξεων στο μισθολογικό και την παραγωγικότητα, τη διατηρησιμότητα του συνταξιοδοτικού προγράμματος της κάθε χώρας, του τομέα της υγείας και των κοινωνικών δαπανών. Ανάλογα θα ζητούνται μεταρρυθμίσεις.

7. Οι χώρες μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τον δημοσιονομικό κανόνα με νομοθετική ρύθμιση. Ο κανόνας από «fiscal rule» μετονομάστηκε σε «debt break» μετά από απαίτηση της Βρετανίας.

8. Το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισσαβώνας θα τεθεί υπό αναθεώρηση ώστε να περιλαμβάνει τις αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό ESM.

Για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης – ΕSM – αποφασίστηκε ότι:

● Θα διαθέτει συνολική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ.

● Θα ξεκινήσει με 16 δισ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο το 2013, αντί για 40 δισ. ευρώ, όπως απαίτησε η Γερμανία, όμως προστέθηκε και η φράση ότι η «καταβολή θα επισπευστεί εάν κριθεί αναγκαίο».

● Ακόμη θα απαιτηθούν 620 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν αποφασίσει για άμεση καταβολή 40 δισ. ευρώ στο Ταμείο, με τα υπόλοιπα να καταβάλλονται εντός των επόμενων τριών ετών.

Το Βερολίνο ζήτησε και πέτυχε τη μείωση του ποσού και την επιμήκυνση των καταβολών, καθώς τα επιπλέον κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα καταβάλλονται κάθε χρόνο για διάστημα πέντε ετών μέχρι ο μηχανισμός να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Για τον προσωρινό μηχανισμό υπάρχει πλέον επίσημη δέσμευση των ηγετών για αύξηση των κονδυλίων του EFSF από τα 220 στα 440 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμα πώς θα χρησιμοποιούνται.

Για τους κανόνες χορήγησης δανείων από το ESM επικυρώθηκαν οι αποφάσεις του εκτάκτου συμβουλίου του Eurogroup, σύμφωνα με τις οποίες ο Μηχανισμός θα παρέχει δάνεια υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, από το Eurogroup και ακολούθως από τους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης.

Η λήψη των δανείων θα γίνεται με κριτήριο το μέγεθος «της σοβαρότητας των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η υπό ένταξη (στον Μηχανισμό) χώρα».

Η παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνεται μόνο όταν διαπιστωθούν «συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

(Η συνέχεια... εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου