Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Βερέμειος ιστορία του ελληνικού έθνους


Συνοπτική, εικονογραφημένη

Αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη υπό του Αλαφούζειου Ιδρύματος για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στην Ψωροκώσταινα

Από το Ξύλα Πέτρες18ος αιώνας: Η άλλοτε προοδευτική και ανεκτική Οθωμα­νική Αυτοκρατορία έχει μετατραπεί σε ένα διεφθαρμένο δημοσιοϋπαλληλικό κράτος.
1800: Βαλκάνιοι διαφωτιστές στην δυτική Ευρώπη κατασκευάζουν μία φαντασιακή κοινότητα με το brand name «ελληνικό έθνος».
1800-1820: Οι πεφωτισμένοι διαφωτιστές φωτίζουν τοπικούς πολέμαρχους των βάρβαρων φυλών της νοτίου Βαλκανικής και τους μετατρέπουν σε Έλληνες.1821: Όχλος κουκουλοφόρων, ΣΤΑΖιέρ και ανέργων του ΟΑΕΔ ισοπεδώνει και λεηλατεί την Τριπολιτσά. Διακρίνεται ο συνδικαλιστής Θ. Κολοκοτρώνης.
1822: Οι Φιλέλληνες βοηθούν τους επαναστάτες με ομόλογα και χαμηλότοκα δάνεια, ενώ ο Λόρδος Μπάυρον διοργανώνει τηλεμαραθώνιους υπέρ των Ελλήνων.1823-1825: Εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της πολιτικής ηγεσίας και την κλεφταρματωλική δημοσιοϋπαλληλική φαυλοκρατία.1826: Οι πολιορκημένοι νεοφιλελεύθεροι του Μεσολογγίου προσπαθούν να σπάσουν τα μπλόκα των αγροτών που εμπόδιζαν τον ανεφοδιασμό της πόλης, ζητώντας οθωμανικές επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους.


1827: Οι Προστάτιδες Δυνάμεις, πεισμένες για τον αγνό, γνήσιο και ανόθευτο νεοφιλελευθερισμό των επαναστατών, καταβυθίζουν τον στόλο του οθωμανικού δημοσίου στο Ναυαρίνο και κηρύττουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
1828: Ο οικονομολόγος Ι. Καποδίστριας διορίζεται κυβερνήτης από την Τρόικα (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Οι Έλληνες, εξαγριωμένοι από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και άλλες μεταρρυθμίσεις του, τον δολοφονούν.

Παραγωγή:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου