Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η Ε.Ε. ψάχνει ρούβλια για τα πυρομαχικά της


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Τη δέσμευση της Μόσχας να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης χρεών θα επιχειρήσει να κερδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή σύνοδο με τη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και ο ομόλογός του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso αναμένεται να προωθήσουν την πρόταση στον Ρώσο πρόεδρο κ. Dmitry Medvedev στη σύνοδο. Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες αξιολογούν το μέγεθος της επιδιωκόμενης βοήθειας περίπου στα 10 δισ. ευρώ. «Οι Ευρωπαίοι πιέζουν πολύ σκληρά για να γίνει», δήλωσε ένας αξιωματούχος.


Πιθανή ρωσική συνδρομή θα προσφέρει πολύ σημαντική στήριξη στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αυξηθούν τα πυρομαχικά του ΔΝΤ, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών της ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να μελετήσουν αύξηση στις συνδρομές κατά 200 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τους τράπεζες, με την ελπίδα ότι θα συμβάλουν στην προσπάθεια και μη ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, οι ΗΠΑ αρνούνται επίμονα, ενώ η Γερμανία και η Ιαπωνία επιμένουν ότι θα ζητήσουν αυστηρές προϋποθέσεις για να δώσουν κεφάλαια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε. κ Vladimir Chizhov μίλησε με πιο καθησυχαστικούς τόνους. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σημείωσε, έχει το 40% των αποθεμάτων της σε ευρώ και υπολογίζει την Ε.Ε. ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. «Εμείς στη Ρωσία δεν έχουμε χάσει την πίστη μας στο ευρώ» δήλωσε ο κ. Chizhov.

Πάντως, αν και η ευρωπαϊκή οικονομική σταθερότητα ευνοεί τη Ρωσία, οι συνδρομές στο ΔΝΤ θα συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις. Η Μόσχα, για παράδειγμα, ζητά επί μακρόν να γίνει μεταρρύθμιση στο ΔΝΤ ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Η αντιπροσωπεία του κ. Medvedev αναμένεται να αξιοποιήσει τη σύνοδο για να επαναλάβει τη μεγάλη δυσαρέσκεια για τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, που υποχρεώνουν τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να πωλήσει έναν αγωγό στη Λιθουανία περιορίζοντας την επιρροή της σε άλλες αγορές.

Ο κ. Chizhov δήλωσε ότι το επεισόδιο της Λιθουανίας «αντιστοιχεί σε κρατικοποίηση υποδομής» και συνέκρινε τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, που έχουν στόχο τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, με τις χειρότερες πρακτικές της Σοβιετικής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου