Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η συμβολική συμμαχία γιεν - γουάν


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Simon Rabinovitch (Πεκίνο)

Η Κίνα και η Ιαπωνία θα προωθήσουν την χρήση των νομισμάτων τους στο εμπόριο και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, η οποία πάντως κατά τους αναλυτές έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού είναι ελλιπής σε λεπτομέρειες.

Οι δύο ασιατικές οικονομίες δήλωσαν ότι ο στόχος τους είναι να μειωθεί το κόστος και ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις τους. Πρόκειται για μια ανοιχτή δήλωση προθέσεων για λιγότερη εξάρτηση από το δολάριο, το οποίο αποτελεί σήμερα το κύριο μέσο συναλλαγών.


Επιπρόσθετα η Ιαπωνία επιβεβαίωσε σχέδιο αγοράς κινεζικών κρατικών ομολόγων προσθέτοντας για πρώτη φορά ενεργητικά το γουάν στα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με την συμφωνία θα ενισχυθεί ο ρόλος του ρενμίνμπι (ή γουάν) στην Ασία και διεθνώς, αλλά τονίζουν ότι αυτό το βήμα είναι ένα μόλις από τα πολλά μικρά βήματα που κάνει το Πεκίνο για να αναβαθμίσει το στάτους του κινεζικού νομίσματος και ότι η θέση του δολαρίου ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος του πλανήτη είναι, για την ώρα τουλάχιστον, ασφαλής.

«Είναι μια συμβολική κίνηση. Στο παρελθόν η Ιαπωνία προσπαθούσε να προωθήσει το γιεν ως τη μόνη διεθνή ισοτιμία για την Ασία, οπότε η τωρινή εξέλιξη έχει θετική υποδοχή στο Πεκίνο» σχολιάζει ο κ. Shen Jianguang, οικονομολόγος της Mizuho Securities.

Αν και οι εμπορικές συναλλαγές ακμάζουν ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, η επίσημη πολιτική τους συνεργασία παρακωλύεται από εντάσεις, οι οποίες ποικίλλουν από τις εδαφικές διαφορές μέχρι την ιστορική αντιπαλότητα.

Και οι δύο χώρες δηλώνουν ότι η χρηματοοικονομική συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Yoshihiko Noda κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο ανήμερα των Χριστουγέννων, έχει σκοπό να τονώσει τη μεγαλύτερη μεταξύ τους συνεργασία και τη σταθερότητα.

Θα χρειαστεί ωστόσο ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να αποτιμήσουν οι αγορές τη σημασία της συμφωνίας από οικονομικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου