Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το Βερολίνο συνεχίζει να «ξηλώνει» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής


Από το Capital

Του Γιάννη Αγγέλη

Τα δύο τελευταία 24ωρα επαναλαμβανόμενα μηνύματα από την κ. Μέρκελ και τον κ. Weidmann αποδεικνύουν ότι η γερμανική κυβέρνηση αποδυναμώνει αργά, αλλά σταθερά, τη διακυβερνητική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. Σε συμφωνία μεταξύ τους, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Bundesbank απαγορεύουν την υλοποίηση της απόφασης για την ενίσχυση του IMF (ΔΝΤ) με επιπλέον 200 δισ. ευρώ – προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης της ευρωκρίσης – αν δεν συμμετάσχουν με δικά τους κεφάλαια και οι εκτός Ε.Ε. χώρες μέλη του ταμείου!


Ο πρόεδρος της Bundesbank, μάλιστα, ζήτησε να εξηγήσει τη θέση του και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής, αλλά, σύμφωνα με τον γερμανικό οικονομικό Τύπο, η Επιτροπή αρνήθηκε να τον ακούσει. Η άρνηση αυτή της Bundesbank με τη στήριξη και της κ. Μέρκελ αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την αμφισβητούμενη από την πρώτη στιγμή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, η οποία είχε στόχο:

● Να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ισχυρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στις 26 χώρες της Ε.Ε.

● Και ταυτόχρονα να ενισχύσει μέσω του ΔΝΤ (δάνειο 200 δισ. ευρώ) την δυνατότητα ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης χρέους, ιδιαίτερα στην Ιταλία, αφού αποκλείσθηκε προς το παρόν η εκτεταμένη παρέμβαση της ΕΚΤ ή η αύξηση των πόρων του EFSF.

Η εξήγηση που δίνεται για την νέα παρέμβαση της Γερμανίας είναι ότι με τον τρόπο αυτό, αν δηλαδή δεν συμμετάσχουν και οι εκτός Ε.Ε. χώρες του ΔΝΤ, η διαδικασία θα καταλήξει σε μια έμμεση (μέσω του ΔΝΤ) νομισματοποίηση του χρέους των χωρών που θα ενισχυθούν.

Το μερίδιο της Bundesbank στα 200 δισ. ευρώ είναι περίπου 50 δισ. ευρώ και δηλώνει έτοιμη να τα καταβάλει μόνο αν αυτό γίνει παράλληλα και από τους άλλους. Ποιους; Τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Βραζιλία, κλπ.

Στο μεταξύ όμως στις ΗΠΑ η «διστακτικότητα» για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο έχει δώσει την θέση της σε δηλώσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά των ρεπουμπλικάνων, οι οποίες προδικάζουν άρνηση αν το θέμα καταλήξει στην Γερουσία και την Βουλή.

Ανάλογου κλίματος είναι οι αντιδράσεις και από την Ιαπωνία, ενώ από την Βραζιλία και από την Κίνα η αρχική θετική στάση έχει φορτιστεί με νέες επιφυλάξεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου