Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΝΥΤ: Υγειονομική κρίση στην Ελλάδα


Από το Euro2day

Στα σοβαρά προβλήματα περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των New York Times. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο ιατρείο που δέχεται δωρεάν ασθενείς στο Πέραμα. Ξεκίνησε με στόχο να παρέχει περίθαλψη στους παράνομους μετανάστες, αλλά σήμερα κατά κύριο λόγο το επισκέπτονται Έλληνες που έχουν μείνει άνεργοι και δεν έχουν πλέον ασφάλιση.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα συνήθιζε να έχει ένα σύστημα υγείας το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε όλο τον πληθυσμό. Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, οι δανειστές της χώρας έχουν απαιτήσει τη δραματική μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα.


Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και πολλαπλασίασε τον αριθμό των φτωχών και των άνεργων που δεν μπορούν να αντέξουν το εισιτήριο, που εν τω μεταξύ έχει επιβληθεί, για την επίσκεψη σε δημόσια νοσοκομεία.

Στις κλινικές του κράτους οι γιατροί καταγγέλλουν σημαντικές ελλείψεις σε διάφορα υλικά αλλά και βλάβες σε ιατρικά μηχανήματα που δεν επισκευάζονται, ενώ οι νοσοκόμες καλούνται να εξυπηρετήσουν τέσσερις φορές περισσότερους ασθενείς απ’ ό,τι θα έπρεπε, συμπληρώνει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα η πρόσβαση σε φάρμακα επίσης έχει επηρεαστεί καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, στις οποίες το Δημόσιο χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν προμηθεύουν πλέον τα ελληνικά νοσοκομεία.

Πολλοί ειδικοί, αναφέρουν οι New York Times, υποστηρίζουν ότι το σύστημα βρίθει διαφθοράς και απαιτεί μεταρρύθμιση. Αλλά το μέγεθος των περικοπών και η ταχύτητα με την οποία επιβλήθηκαν ήταν τέτοια που χτύπησε σαν «τσουνάμι». Σε δυο χρόνια ο προϋπολογισμός του τομέα υγείας μειώθηκε κατά 13% στα 19,5 δισ. δολάρια και θα πρέπει να περικοπεί κατά 915 εκατ. δολάρια την επόμενη χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου