Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Δυστυχώς, αποτύχατε!»


Από Τα Νέα

Του Γιάννη Πρετεντέρη

Να, λοιπόν, που δεν τα λένε μόνο οι «λαϊκιστές» αντίπαλοι του θεόσταλτου Μνημονίου. Να που τα λένε οι ίδιοι που έφτιαξαν το Μνημόνιο. Να που το ΔΝΤ αυτοπροσώπως υιοθετεί πλέον τις περισσότερες επικρίσεις που διατυπώνουν εδώ και είκοσι μήνες όσοι προεξοφλούσαν την αποτυχία ενός ανεφάρμοστου οικονομικού σχεδίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ και τις συναφείς εξηγήσεις του Πολ Τόμσεν, το πρόγραμμα είχε πολλά λάθη:


● Υπερεκτίμησε την άντληση δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή – Μπα;


● Περιείχε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις – Σοβαρά;

● Έπεσε έξω στο δημοσιονομικό όφελος αυτών των μεταρρυθμίσεων – Ποιο;

● Εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών – Έλα, ρε!

Θα μπορούσα ανέτως να προσθέσω καμιά εικοσαριά ακόμη λάθη και αστοχίες, αλλά για να βοηθήσω τη συζήτηση θα μείνω σε αυτά που οι ίδιοι παραδέχονται. Και θα αναρωτηθώ: Τώρα τα κατάλαβαν; Και αφού τα κατάλαβαν, τι θα κάνουν;

Πολύ φοβούμαι ότι δεν θα κάνουν τίποτα. Διότι μαζί με την αποτυχία εφευρέθηκε και το άλλοθί της. Το Μνημόνιο απέτυχε λόγω εφαρμογής.

Τι μας λες! Διότι έπρεπε να χρεοκοπήσει η χώρα και να μας επισκεφθεί η τρόικα για να συμφωνήσουμε ότι στην Ελλάδα δεν δουλεύουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται με ρυθμούς μαραθωνίου σαλιγκαριών και ότι η Δημόσια Διοίκηση είναι ανίκανη να εφαρμόσει το παραμικρό μέτρο, εξαιρουμένης της αύξησης των αποδοχών της...

Ενώ κανονικά νομίζαμε ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί από Βρετανούς δημόσιους λειτουργούς, συνεπικουρούμενους από Γερμανούς δικαστές και από Σουηδούς φοροεισπράκτορες. Και όχι στην υπάκουη ελληνική κοινωνία, αλλά στο ταραγμένο Νιντβάλντεν της πολύπαθης Κεντρικής Ελβετίας.

Αλλά η ανοησία δεν σταματάει εκεί, ίσα - ίσα. Υποκρύπτει τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν (γενικώς) τα «σωστά οικονομικά προγράμματα», τα οποία έχουν ενίοτε την ατυχία να εφαρμόζονται στις λάθος χώρες. Και επειδή το πρόγραμμα είναι αναμφισβήτητα σωστό, το πρόβλημα είναι ότι η χώρα παραμένει αδιόρθωτη.

«Δυστυχώς, αποτύχατε!» μας λέει τώρα το ΔΝΤ. Και το δικό τους λάθος είναι ότι δεν κατάλαβαν εγκαίρως με τι ρεμάλια πήγαν κι έμπλεξαν. Διότι μόνο κάτι ρεμάλια σαν την αφεντιά μας είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όταν τους κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις ή όταν τους τσακίζουν στους φόρους και στις εισφορές.

Καλά να πάθουμε, λοιπόν! Και γι' αυτό έχουν δίκιο όσοι σοβαροί θεωρούν ότι δεν μας αξίζει να κάνουμε εκλογές. Διότι, με τόσους αληταράδες που κυκλοφορούν, ποτέ δεν ξέρεις τι θα πάνε να ρίξουν στην κάλπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου