Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Απειλή αγνώστων διαστάσεων η ευρωπαϊκή κρίση για τη Μ. Βρετανία


Από το Bloomberg Businessweek (via Capital)

Από τη Linda Yueh

Η κρίση του ευρώ όχι απλώς επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει άλλη μια πιστωτική κρίση. Ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που αποφασίζει για το ύψος των επιτοκίων, παρέπεμψε στα σημάδια:

Oι βρετανικές τράπεζες δεν μπόρεσαν να εκδώσουν μη διασφαλισμένο χρέος στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Αυτό δεν δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στις τράπεζες που είχαν ήδη φροντίσει για το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους.


Παρ' όλα αυτά το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τις πιστωτικές γραμμές 30 ημερών για τις τράπεζες – μια κίνηση που δεν είχε επαναληφθεί από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.


Πράγματι, σχολίασε ο Dale, παρά το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε «σημαντική» επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη να ανοίξουν ξανά οι αγορές χρηματοδότησης: Και αν δεν γίνει κάτι σχετικά γρήγορα, εκτιμώ ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι πιστωτικές συνθήκες στην οικονομία μας να σφίξουν περαιτέρω.

Έτσι, με την προοπτική μιας νέας πιστωτικής κρίσης και με την οικονομία να παραμένει «επίπεδη», η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να ανοίξει τις πόρτες των πιστωτικών αγορών – και να ρισκάρει να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό – ή να τηρήσει στάση αναμονής;

Μέχρι να αποκτήσουμε μία καλύτερη αίσθηση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων νομίζω ότι θα υπάρξει μια νευρικότητα όσον αφορά το βαθμό στον οποίο πρέπει η τράπεζα να συνεχίσει να τονώνει την οικονομία, δήλωσε ο Dale.

Ο ρυθμός πληθωρισμού έχει υποχωρήσει στο 4,8%, αλλά παραμένει υπερδιπλάσιος σε σχέση με το στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τον ξεπερνά τους 52 από τους τελευταίους 60 μήνες. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα περιμένει να δει με τι ρυθμό επιβραδύνεται ο πληθωρισμός προτού εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, διότι, όπως είπε και ο Dale, η δυναμική του πληθωρισμού είναι αβέβαιη.

Ενδεχομένως η καθυστέρηση αυτή να μεταφέρει την απόφαση για την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης για μετά το Μάρτιο του επόμενου έτους.

Μέσα σε όλη την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ποσοτική χαλάρωση, ή ακόμη και εξαιτίας όλων αυτών, ένα πράγμα μοιάζει ξεκάθαρο: στις επιπτώσεις της κρίσης του ευρώ μπορεί να μην περιλαμβάνεται απλά η «διάβρωση» της ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, αλλά και η ώθηση του τραπεζικού συστήματος και της ευρύτερης οικονομίας σε μία νέα πιστωτική κρίση - αναβίωση της κρίσης του 2008, χωρίς τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου