Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Οι εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις για το PSI


Από το Euro2day

Σε επικίνδυνο σημείο βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για το PSI στο swap των ελληνικών ομολόγων, καθώς ένα από τα βασικότερα hedge funds αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και απειλεί με αγωγές, ενώ και οι υπόλοιποι αντιδρούν σθεναρά στις πιέσεις για μεγαλύτερες ζημίες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι ιδιώτες πιστωτές ανθίστανται σθεναρά στις πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεχθούν μεγαλύτερες ζημίες.


Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες πιστωτές ζητούν τα 70 δισ. ευρώ των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τους ληξιπρόθεσμους τίτλους να έχουν κουπόνι τουλάχιστον 5%. Το ΔΝΤ, αντιθέτως, τους πιέζει να δεχθούν μικρότερο κουπόνι ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κάτω από το 120% μέχρι το 2020.


Επισημαίνεται ότι το PSI είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα και της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Το χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευθεί σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από το ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο» σχολιάζει το Bloomberg.

Ήδη το ισπανικό Vega Asset Management, «ένα από τα πιο σημαντικά hedge fund με ελληνικά ομόλογα», αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και απειλεί με αγωγές.

«Το Vega πιστεύει ότι, με δεδομένη την τρέχουσα θέση του θεσμικού τομέα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα δεν είναι πλέον εθελοντική ανταλλαγή που θα περιλαμβάνει μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 50% ή λιγότερο», αναφέρει ο Jesus Saa Requejo, ανώτατο στέλεχος του Vega, σε επιστολή του με ημερομηνία 7ης Δεκεμβρίου και συμπληρώνει:

«Το Vega πρέπει να αρχίσει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές, ώστε να αρνηθεί και να αμφισβητήσει κάθε ανταλλαγή που συνεπάγεται ζημία μεγαλύτερη του 50%».

Επισημαίνεται, πάντως, πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο και θα έχουν την ίδια προτεραιότητα με το ΔΝΤ και το EFSF. Έχουν επίσης συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πιστωτών στο swap.

1 σχόλιο:

  1. Τι είναι ; Εμεις θα σας το πούμαι ΑΠΛΑ: Θέλει να γίνει ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, ώστε ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΩΣ Αντιπρόεδρος και ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ως είθησται, να ΚΑΝΕΙ με μερικές μονάδες της Αστυ/μιας και ορισμένα τμήματα των ΕΝ.ΔΥΝ. .... ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ !!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΩΣ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝ.ΔΥΝ. ... ΤΕΛΕΙΩΣ .... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ !! ΑΦΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 11/11/11, ΓΙΑΤΙ ΝΑ .... ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΔΩ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή