Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μαίνεται η «μάχη της κεντρικής τράπεζας» στην Ουγγαρία


Νέες πιέσεις Μπαρόζο για να τροποποιηθεί ο νόμος περί «ανεξαρτησίας» της

Από Το Βήμα

Μετά τις σκληρές κόντρες τόσο με τις Βρυξέλλες, όσο και με τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουγγαρίας για τους νέους αμφιλεγόμενους νόμους για τα ΜΜΕ και τις θρησκευτικές ελευθερίες, στην Βουδαπέστη ήρθε η ώρα της μεγάλης μάχης για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, τις αρμοδιότητες της οποίας προσπαθεί πάση θυσία να περιορίσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Μετά την απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου από πλευράς ΕΚΤ, ήρθε η σειρά του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να πιέσει την Ουγγαρία να τροποποιήσει τον επίμαχο νόμο. Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε με επιστολή του προς τον Όρμπαν τις «ισχυρές ανησυχίες» του για τον νέο νόμο και ζήτησε την άμεση τροποποίηση του.


Πράγματι λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ουγγρικής Βουλής Αντάλ Ρόγκαν δήλωσε πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι έτοιμοι να εγκρίνουν 13 από τις 15 «συστάσεις» της ΕΚΤ, αλλά θα επιμείνουν στην διεύρυνση της σύνθεσης του οργάνου που διοικεί την ΜΝΒ, παρά τις αντιδράσεις του σημερινού κυβερνήτη της, Άντας Σίμορ.


Μετά τις «υποχωρήσεις» αυτές τα μέλη του Νομισματικού Συμβουλίου της ΜΝΒ, δηλαδή του σώματος που θα αποφασίζει για την αυξομείωση των επιτοκίων δανεισμού, θα διορίζονται από την βουλή και όχι από την κυβέρνηση, όπως επιθυμούσε αρχικά ο κ. Όρμπαν.

Επίσης μπαίνει στον «πάγο» η προτεινόμενη συγχώνευση της κεντρικής τράπεζας και της επιτροπής που εποπτεύει την κεφαλαιαγορά και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο – χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται η μελλοντική ενεργοποίηση του.

Εν μέσω όλων αυτών, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας προχώρησε το πρωί σε νέα αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά μισή μονάδα (στο 7%, το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εν μέσω της νέας σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν με την ευρωπαϊκή «τρόικα» γύρω από τον νέο νόμο που θα διέπει την λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας των Μαγιάρων (Magyar Nemzeti Bank, ή ΜΝΒ).

Μια αύξηση επιτοκίων που προκάλεσε την οργή του υπουργείου Οικονομικών, που με ανακοίνωση του εξέφρασε την έκπληξη του και έκανε λόγο για κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την υγιή ανάκαμψη της χώρας – ένα ακόμη δείγμα της άγριας κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας.

Η κίνηση αυτή οδήγησε αρχικά σε ενίσχυση περίπου 1% του – ιδιαίτερα ταλαιπωρημένου από κερδοσκοπικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, οπότε και έχασε το 12% της αξίας του – φιορινιού, αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «ράλι» του ουγγρικού νομίσματος δεν θα κρατήσει πολύ, ιδίως αν δεν βρεθεί σύντομα πεδίο συνεννόησης με τους δανειστές.

Ως γνωστόν οι εκπρόσωποι της τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αποχώρησαν πριν τρεις μέρες αγανακτισμένοι από την Βουδαπέστη, διακόπτοντας τις συνομιλίες για την χορήγηση νέου «δανείου σωτηρίας» προς τη χώρα, και οδηγώντας το φιορίνι σε νέα μεγάλη «βουτιά».

Αιτία της νέας κόντρας είναι η νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση Όρμπαν και έχει σκοπό να περιορίσει δραματικά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να επαναφέρει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου