Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Fitch: Η αξιολόγηση «ΑΑΑ» του EFSF εξαρτάται από τη Γαλλία


Έρχονται νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη

Από Τα Νέα

Η αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ομολόγων που εκδίδει ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης (EFSF) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η Γαλλία και η Γερμανία διατηρήσουν σταθερή την πιστοληπτική τους αξιολόγηση, επισημαίνει ο οίκος Fitch σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η Fitch, που έχει προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας (εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι «ελαφρά υψηλότερες» του 50%), επισημαίνει ότι η χώρα είναι η πιο εκτεθειμένη, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρώ που έχουν βαθμολογία «ΑΑΑ», σε μία περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.


Η βαθμίδα «ΑΑΑ» που αποδίδεται στους τίτλους που εκδίδει ο EFSF «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία» που είναι οι μεγάλοι εγγυητές του Ταμείου, «θα διατηρήσουν τη αξιολόγηση ΑΑΑ», εξηγεί ο οίκος.

Αλλά, προσθέτει, η αναθεώρηση προς τα κάτω της προοπτικής της Γαλλίας σε «αρνητική» είναι αυτή που «έχει ως συνέπεια έναν αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου του EFSF».

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» που προσφέρουν το μεγαλύτερο ύψος των εγγυήσεων στον EFSF, δηλαδή σχεδόν το 80% του συνόλου τους (369,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 451,5 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προσφέρουν οι χώρες με «ΑΑΑ»).

Οι εγγυήσεις αυτές δίδουν στον EFSF τη δυνατότητα να δανειστεί έως 440 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία προσφέρει εγγυήσεις ύψους 158,5 δισ. ευρώ. Αν και οι επιπτώσεις μίας υποβάθμισης μίας μικρότερης χώρας δεν θα είναι σημαντικές για τον EFSF, καθώς μπορούν οι άλλες χώρες να βάλουν ρευστό ή περισσότερες εγγυήσεις (και να διατηρηθεί το «ΑΑΑ»), ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όταν η υποψήφια προς υποβάθμιση χώρα έχει το μέγεθος της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι τόσο οι επενδυτές όσο και η γαλλική κυβέρνηση έχουν προεξοφλήσει την υποβάθμιση (κατά μία ή δύο βαθμίδες) της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι φήμες ότι οι οίκοι θα «χτύπαγαν» την περασμένη Παρασκευή δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο η ανακοίνωση της υποβάθμισης είναι καθαρά θέμα χρόνου.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε την Τρίτη, ότι «θα χρειαζόταν ένα θαύμα» για να διατηρηθεί το τριπλό Α.

«Βρίσκω απολύτως λυπηρό ότι αποδεχόμαστε με μια κάποια μοιρολατρία την απώλεια του ΑΑΑ και ότι, με κάποια παραίτηση, αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας», σημείωσε ο Ζαν Πιερ Ζουαγιέ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Αυτή η απώλεια δεν είναι κάτι το τετριμμένο καθώς θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν θα έρθει χωρίς συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου