Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η σιωπή είναι ήττα




Από Το Ποντίκι 9.9.2010

Το ευκρινέστερο ίσως συμπέρασμα που προκύπτει από τις τάσεις οι οποίες καταγράφονται στη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα το «Π» είναι ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους «σιωπά». Πρόκειται για οργή; Για απογοήτευση; Για απελπισία; Θα μετουσιωθεί αυτή η σιωπή σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου; Θα βγάλει τη γλώσσα στην καιροσκοπική «αντιμνημονιακή» επιχειρηματολογία του έτερου κόμματος εξουσίας; Ή μήπως τελικά οι αποσβολωμένοι πολίτες θα παραμένουν άλαλοι, μακριά από την κάλπη, άρα και ακίνδυνοι;


Είναι προφανές και αυτονόητο ότι όσο λιγότεροι δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από την πολιτική του ΔΝΤ που ακολουθεί η κυβέρνηση φτάσουν στην κάλπη, τόσο το καλύτερο για την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα, όπως είναι γνωστό, διαμορφώνεται από αυτούς που ψηφίζουν, ό,τι ψηφίζουν. Οι απέχοντες μετατρέπονται σε σιωπηλούς θεατές μιας διαδικασίας, κατά την οποία οι υπόλοιποι αποφασίζουν για το επόμενο σενάριο εξουσίας. 

Όσο λιγότεροι λοιπόν συμμετέχουν στη «συγγραφή» αυτού του σεναρίου, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εκπλήξεων και ανατροπών, τόσο πιο απίθανο γίνεται να ξεφύγει η εξουσία από τα χέρια των... αρμοδίων.

Δεδομένων των δημοσκοπικών επιδόσεων των κομμάτων εξουσίας, στην περίπτωση που η αποχή στις επικείμενες εκλογές κινηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα (30% και πάνω), η κυβέρνηση θα εμφανιστεί «δικαιωμένη» για την πολιτική του μνημονίου, η αξιωματική αντιπολίτευση «θα διατηρήσει τις δυνάμεις της» και η Αριστερά (υπό την ευρύτατη έννοιά της) θα βυθιστεί στα αρχέγονα ερωτήματά της: Νύχτα τα βάζουμε, νύχτα τα βγάζουμε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτό είναι το βολικό για το σύστημα εξουσίας σενάριο. Δεν είναι μυστικό ότι το σύστημα επιδιώκει την απογοήτευση και ήττα μας, ότι η συμμετοχή μας είναι αυτή που τους τρομάζει...


2 σχόλια:

  1. Το 30% της αποχής, έχει καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες.
    Φροντίζουν ακατάπαυστα γι αυτό, εκτός απ αυτούς που κάνουν το παιχνίδι, δυστυχώς κι οι άλλοι, αυτοί που κάποτε αποτελούσαν την ας πούμε ελπίδα των λαών.
    Κι άντε να πείσεις κάποιον, πως δεν παίζουν το ίδιο παιχνίδι.
    Ενδείξεις, ίσως κι αποδείξεις, πολλές.
    Παραθέτω δυό-τρεις, χοντροκομένα κραυγαλέες.
    Τώρα βρήκε στιγμή ο Κουβέλης να διασπάσει και να προσδεθεί.
    Αν αληθεύει πως η τυποεκδοτική απολύει 20 εργαζόμενους το μήνα για οικονομικά προβλήματα της, σε τι διαφέρει απο τον οποιονδήποτε εργοδότη, που λέει πως αντιμετωπίζει τα ίδια;
    Ο 902 TV. Όποτε κι αν το επιλέξεις, τηλεπωλήσεις!
    Ακόμα και τώρα το γαμωκάναλο.
    Τώρα που θάπρεπε να υπάρχουν συνεχώς συζητήσεις (και το πιο άσχετο blog, αναδημοσιεύει σοβαρές αναλύσεις και για τα οικονομικά και για το δούλεμα και εναλακτικές λύσεις και για τα πάντα. Έστω, ας διάβαζε κάποιος απλά, μερικά απ αυτά.
    Πόσοι πολίτες νομίζετε ενημερώνονται απο τα blogs;
    Ελάχιστοι και σχετικά κάτω των 40.
    Αν κάτσω να σκεφτώ, θα βρώ κι άλλα παραδείγματα που λειτουργούν πεμπτοφαλαγγίτικα, καλλιεργώντας στο μυαλό του καθένα τη μαλακία "δεν βαριέσαι, όλοι ίδιοι είναι, σιγά μην πάω να ψηφίσω".
    Ε, τι να σου κάνει κι ο πολίτης (υπήκοος); Σάμπως τούμεινε και καθόλου μυαλό, έτσι πως τον έχουνε χώσει;
    Τι να πρωτοσκεφτεί, τα χρέη, τις μειώσεις, την ανεργία, την ανασφάλεια πούρχεται, τόσα είναι...
    Τους βάζει λοιπόν όλους σ ένα τσουβάλι και περιμένει να έρθει ο που θα τον σώσει.
    Και σιγά μην ελπίζει ν αλλάξει κάτι μη απέχοντας, ή αλλοιώς, συμμετέχοντας.
    Και για να νοιώθει έτσι, φρόντισαν όλοι γι αυτό...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχει ο mbiker. Θέλουν να μας καταντήσουν σαν την Αμερική όπου εκεί ψηφίζει μόνο το 20% στις εκλογές και βγάζουν κυβέρνηση. Δεν θα το πετύχουν όμως γιατί εδώ είναι Ελλάδα! Και το αίμα μας βράζει! Θα δείτε παρακάτω τι εννοώ.

    Η διαφορά που διαφαίνεται σε τούτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ότι τα δυό μεγάλα κόμματα φαίνεται να χάνουν την μπάλα, καθόσον στο σύνολο της χώρας έχουν δράσει σε μεγάλο βαθμό οι τοπικιστικοί μηχανισμοί και δεν σηκώνουν από τα γνωστα νταβαντζηλίκια των κομματάρχηδων.

    Έχει γίνει χαμός σας λέω, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεσσηνία: για τον Δήμο Καλαμάτας, ίδρωσαν να βρουν υποψήφιο στο ΠΑΣΟΚ και τρώγανε συνεχώς πόρτα από τα ίδια τους τα στελέχη. Τελικά, με την αρωγή του Κουβέλη, θα πάρει το χρίσμα κάποιος Τροχάτος (τον ξέρει άραγε ο μπακάλης του;)
    Σε άλλο Δήμο αυτόν της Μεσσήνης, ίδρωσαν κι εκεί να βρούν υποψήφιο. Τελικά μετά από δημοσκόπηση κατεβάζει το ΠΑΣΟΚ κάποιον Τζώρτζη, πολ.μηχ. γνωστό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ". Όμως, ο εκ Πεταλιδίου ορμώμενος Κουτσοδημητρόπουλος, γεωπόνος και πετυχημένος νυν δήμαρχος Πεταλιδίου, αν και προερχόμενος απ΄ το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει ακομμάτιστος!
    Στο δε Δήμο της Τριφυλίας, εκεί που ο Ραγκούσης έβαλε μαζί, τρεις μεγάλες, γειτονικές αλλά συνάμα εχθρικές μεταξύ τους πόλεις στον ίδιο Δήμο-έκτρωμα (Φιλιατρά - Κυπαρισσία - Γαργαλιάνοι), εκεί γίνεται το έλα να δεις! Οι Κυπαρίσσιοι (που πήραν την έδρα) θέλουν να βγάλουν και το Δήμαρχο δικό τους! Οι δε Φιλιατρινοί που νιώθουν αδικημένοι γιατί όντας στην μέση απ΄τις δυο άλλες πόλεις και σαν δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας μετά την Καλαμάτα, δεν τους υποστήριξαν οι Κυπαρίσσιοι Βουλευτάδες και χάσανε την έδρα, το έχουν πάρει πατριωτικά και θέλουν να βγάλουν Δήμαρχο δικό τους! Οι Γαργαλιανιώτες, έχουν πέσει σε αφασία, δεν έχουν συνέλθει ακόμα,είχαν μείνει στο σχέδιο "Καποδίστριας 2" (του Προκοπάκη), που τους έδινε την έδρα. Άρχισε ο χορός με πολιτικά στελέχη να πιέζουν τον Σαμαρά να κατεβάσει κάποιον γιατρό από τους Γαργαλιάνους, εν ονόματι Κατσίβελα. Κι εκεί που το ανακοινώσανε επίσημα και είχαν και σίγουρη τη νίκη στη ΝΔ, προέκυψε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε, απ΄τον εκλογικό νόμο κώλυμα, ως Δ/ντης στο Κέντρο Υγείας Γαρ/νων. Μαύρη πίκρα ο Αντωνάκης, φτιάξαμε συκώτι μας απ΄ τα γέλια με τη γκάφα του! Και εκεί που υπήρχαν διάφοροι υποψήφιοι, πετιέται ένας εκ Κυπαρισσίας ονόματι Τσίγγανος και λέει: κατεβαίνω ανεξάρτητος! (Τί ανεξάρτητος δηλαδή, έχει όλο το φασισταριό μέσα!). Πριν λίγη ώρα η ΝΔ επίσημα ανακοίνωσε ότι δίνει το χρίσμα στο Κώστα Κόλλια από τα Φιλιατρά, συνδικαλιστή, πρώην Πρόεδρο ΑΔΕΔΥ. Απ΄ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα κατέβουν δυο υποψήφιοι, ο Κυπαρίσσιος Πετρόπουλος με το επίσημο χρίσμα και ο Φιλιατρινός Σωτηρόπουλος ως αντάρτης! Χαμός!
    Γειά σου ρε Ραγκούση με τα έργα σου!
    Εκλογές είναι αυτές ή ο Τρωικός πόλεμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή