Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο θυμός συντρίβει τα κόμματαΑπό topontiki.gr

Ένας στους τρεις ψηφοφόρους τοποθετείται στην περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse RC για «Το Ποντίκι». Το ΠΑΣΟΚ χάνει συγκριτικά με τον Μάρτιο, αλλά σχεδόν κανείς από την αντιπολίτευση δεν κερδίζει, όπως θα δείτε αναλυτικά στους πίνακες και στην ερμηνεία των στοιχείων. Ο μόνος κερδισμένος είναι η... σιωπή.

Δεν μετατοπίζονται πολιτικά οι άνθρωποι που ρωτήθηκαν. Απλώς περνούν στην γκρίζα ζώνη, με έκδηλη απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα. Αυτή η γκρίζα ζώνη όμως εμφανίζει συνωστισμό εδώ και πολύ καιρό – συνεπώς πού είναι το καινούργιο; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην πρωτοφανή κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η οποία έχει μεταβληθεί σε πεδίο δοκιμής – αν όχι... βολής – και εργαστήριο τής επί τα χείρω μεταμόρφωσης ολόκληρης της Ευρώπης.

Το κοινωνικό κόστος είναι ήδη τεράστιο, αν και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Άλλωστε η επιτήρηση μετράει στη χώρα μας ένα τετράμηνο όλο κι όλο – και ο Γολγοθάς είναι μπροστά μας...

Η κοινωνία βυθίζεται στην απογοήτευση καθώς συνειδητοποιεί ότι γκρεμίζονται με φοβερή βία όχι μόνο οι σταθερές της, αλλά και όλα όσα πίστευε ότι θα ισχύουν για τα παιδιά της, ότι η οικονομική επιβράδυνση των προηγούμενων χρόνων έχει μεταβληθεί ήδη σε μια κανονική χρεοκοπία, ότι απέναντι στην οικονομική λεηλασία που υλοποιεί η κυβέρνηση με τις επιταγές και τις ευλογίες της «τρόικας» δεν βρίσκει απάντηση από την αντιπολίτευση.

Έτσι αποτραβιέται. Με ποια προοπτική όμως; Μπορεί αυτή η απόσυρση να μεταβληθεί σε αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος; Μπορεί αυτή η αμφισβήτηση να γεννήσει μια πολιτική σύγκρουση που θα το οδηγήσει σε εκ βάθρων μετασχηματισμό με πολιτικούς όρους; Ή μήπως η κοινωνία αποτραβιέται ενοχική, άβουλη και ηττημένη στη γωνιά της μεταβαλλόμενη σε απλό θεατή, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές δυτικές κοινωνίες; Κανείς δεν μπορεί σήμερα να το προβλέψει.

Μπορεί αντιθέτως να προβλέψει με μια σχετική ασφάλεια ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα οδεύει προς απόσυρση, καθώς ήδη τα σημάδια της αποσύνθεσης είναι περισσότερο από εμφανή. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η απόρριψη θα μεταφραστεί σε αμφισβήτηση ή σε ήττα, κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να... προφητεύσει με τα σημερινά δεδομένα. Τους επόμενους μήνες όμως πολλά θα είναι εντελώς διαφορετικά – και τότε ίσως δούμε κάποιες, πρώτες έστω, απαντήσεις... 

(Όλοι οι πίνακες και η αναλυτική παρουσίαση στη διεύθυνση http://www.topontiki.gr/Articles/view/9393)2 σχόλια:

 1. Δεν πιστεύω ότι αποτραβιέται η κοινωνία ενοχική γιατί νιώθει ήττημένη, όπως σε πολλές δυτικές κοινωνίες συμβαίνει.
  Εδώ είναι Ελλάδα! Δεν έχουμε την ίδια ψυχοσύνθεση με τους Ευρωπαίους κι ίσως αυτό είναι που μας σώζει τελικά!
  Το έγραψα και σε προηγούμενο μου σχόλιο: οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν ανατροπές, γιατί δείχνουν εμφανή αποστασιοποίηση από τα κόμματα, των τοπικών κοινωνιών. Αρκεί να πειστεί ο κόσμος και να κατέβει να ψηφίσει!

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ!
  ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγγνώμη που το σχόλιο αφορά άλλο επίκαιρο θέμα.
  Δε θα μας καθυστερήσουν οι γενίτσαροι για πολύ ακόμα.
  Οι γαλαξιακές ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ αυξάνονται οι σεισμοί και έρχεται ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΣ χειμώνας (όπως ο 5ετής από το ηφαίστειο Ταμπόρα τού 1815-20, που ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ την Επανάσταση του 1821!):
  http://www.youtube.com/watch?v=u8e2dsV9eZ0

  ΑπάντησηΔιαγραφή