Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Κινέζοι κατακτούν τη Γερμανία



Από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (via Deutsche Welle)

Μέχρι πέρυσι οι Κινέζοι προτιμούσαν τον ασιατικό χώρο για τις επενδύσεις τους και η Γερμανία βρισκόταν πολύ χαμηλά στον κατάλογο των χωρών με επενδυτικό ενδιαφέρον. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν.


Στη διεθνή έκθεση Expo της Σαγκάης έδωσαν το «παρών» τουλάχιστον 240 επιχειρήσεις μόνο από την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Μαζί τους τοπικοί υπουργοί και δήμαρχοι που προέβαλαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας. Η Πέτρα Βάσνερ, διευθύντρια του φορέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων NRW-Invest, ήταν στην Σαγκάη και επισημαίνει:

«Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Σήμερα δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας 660 επιχειρήσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Και η τάση είναι αυξητική».


Προβάδισμα έναντι βρετανικών και ιαπωνικών επενδύσεων

Οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται στην τέταρτη θέση του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη Γερμανία και το ποσοστό τους υπερβαίνει το 8%. Οι Κινέζοι έχουν το προβάδισμα έναντι των βρετανικών και ιαπωνικών επενδύσεων, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς η κινεζική δραστηριότητα στη Γερμανία παραμένει χαμηλή.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank), το ύψος των κινεζικών επενδύσεων στη Γερμανία περιορίζεται σήμερα στα 568 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παρά την οικονομική κρίση, η επενδυτική δραστηριότητα των Κινέζων σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2008.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας Sany, που έχει τις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Μπέντμπουργκ της Κολωνίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οικοδομικών μηχανημάτων του κόσμου και όπως υπογραμμίζει η Πέτρα Βάσνερ:

«Σημειώθηκαν καθυστερήσεις στο έργο αυτό εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αλλά τώρα ξεκινάμε και είμαι βέβαιη ότι το πρότζεκτ θα στεφθεί με επιτυχία, όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις».


Περιμένουν τρεις μήνες για βίζα

Ο επικεφαλής της Sany Ξιάνγκ Βένμπο συναντήθηκε πρόσφατα με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία τον ρώτησε για τα πλεονεκτήματα της Γερμανίας ως χώρας προσέλκυσης επενδύσεων.

«Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία του κόσμου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους καλά εκπαιδευμένους εργαζομένους της. Επιδιώκουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη Γερμανία ως ορμητήριο για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας σε όλον τον κόσμο».

Αλλά ο Ξιάνγκ Βένμπο δεν είχε μόνο καλά λόγια για τη Γερμανία. Αναφέρθηκε και σε πράγματα που τον ενοχλούν. Και όπως επιβεβαιώνει ο Ντέτλεφ Σούμπερτ, υφυπουργός Οικονομίας στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας Άνχαλτ:

«Θα πρέπει στη Γερμανία να διευκολύνουμε τη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Κινέζους. Είναι απαράδεκτο να θέλει ένας επενδυτής να επενδύσει 100 εκατομμύρια στη Γερμανία και να είναι αναγκασμένος να περιμένει τρεις μήνες προκειμένου να του χορηγήσει η γερμανική πρεσβεία βίζα. Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η πρακτική, εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε το θέμα Κίνα στην κορυφή της ατζέντας μας».

Και όχι μόνο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco Γουέι Ζιαφού διαμαρτυρήθηκε στην καγκελάριο Μέρκελ για το αβαθές του μεγάλου λιμανιού της Γερμανίας, του Αμβούργου. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Cosco να επιλέξει το βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας για τις μεταφορές προς τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να χαθούν 100 θέσεις εργασίας στο Αμβούργο.

Astrid Freyeisen / Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου