Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Άγνωστο το χρέος της Ελλάδας σύμφωνα με την Eurostat
Από το Nooz.gr (via busy bee)

Τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα στοιχεία για τις χρηματικές της συναλλαγές καταγγέλλει στο Bloomberg ο επικεφαλής της Eurostat λίγο πριν από την επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα.

«Δεν έχουμε δει τα πραγματικά στοιχεία» δήλωσε ο Walter Radermacher σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg και προειδοποίησε ότι τα στελέχη της υπηρεσίας που θα βρεθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, για να αποκτήσουν μία «ισχυρή εκτίμηση για το συνολικό πραγματικό χρέος της χώρας», θα επιδείξουν «περαιτέρω αυστηρότητα». «Πρόκειται για μία νέα εποχή για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Eurostat ζήτησε να δει τα συγκεκριμένα αρχεία τον Φεβρουάριο.

Ο επικεφαλής της Eurostat προσθέτει ότι τα στελέχη της υπηρεσίας του θα εξετάσουν αν οι δανειακές συμβάσεις με τη μορφή swaps που έγιναν την τελευταία 10ετία έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος. Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.

Τον περασμένο Απρίλιο η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση του μεγέθους του κατά 7% μετά την εξέταση των εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.

Ο κ. Radermacher ανέφερε ότι από την επίσκεψη των στελεχών του στην Ελλάδα θα έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται η Υπηρεσία του, ώστε να αναθεωρήσει το ύψος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων – για το χρέος και το έλλειμμα – σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. στις 22 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η περίπτωση της Goldman Sachs (σ.σ.:των swaps που έγιναν το 2000 και το 2001 με την τράπεζα αυτή) ήταν η αρχή» και ότι «υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές, συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε».

Τέλος, ο κ. Radermacher πιστεύει ότι η Ελλάδα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα swaps χρέους από το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός της Eurostat.

«Δεν έχουμε δει τα συμβόλαια των swaps» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και επίσης σημείωσε ότι και άλλες χώρες της Ε.Ε. είχαν προχωρήσει σε δάνεια με τη μορφή swaps – όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο – αλλά πρόσθεσε ότι αυτές προσάρμοσαν ανάλογα το χρέος τους μετά την αλλαγή του κανονισμού.

Στο ρεπορτάζ του Bloomberg υπενθυμίζεται ότι πλέον η Eurostat έχει αυξημένες αρμοδιότητες – ήδη από τον προηγούμενο μήνα – που της επιτρέπουν να ελέγχει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας χώρας, εάν μπορεί να αποδείξει πως τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ακριβή.

Διαβάστε το άρθρο του BloombergΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου