Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

«Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Π. Στάινμπρουκ

Από την Deutsche Welle

Στο χορό των προγνώσεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπαίνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Σε συνέντευξη προς το Der Spiegel ο Πέερ Στάινμπρουκ ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της». «Θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο» επισημαίνει ο Πέερ Στάινμπρουκ και διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεολύσια ή – όπως είναι ο τεχνικός όρος – εφαρμόζοντας ένα "haircut"».


Κριτική στη Μέρκελ

Ο Στάινμπρουκ επέκρινε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τη διστακτικότητά της κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης: 


«Κατα την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης και της ευρωκρίσης η γερμανική κυβέρνηση δεν κατέστησε επαρκώς σαφές ότι το ευρώ δεν αποτελεί απλώς ένα νόμισμα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επέτρεψε να ανέβουν οι εθνικιστικοί - σοβινιστικοί τόνοι. Αυτό ήταν εκρηκτικά επικίνδυνο» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στο ερώτημα εάν η ευρωκρίση οφείλεται στους κερδοσκόπους, ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά ότι «για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι κυβερνήσεις» και διευκρινίζει: «Οι μεν (σ.σ.: οι ελληνικές) επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι δε (σ.σ.: οι ευρωπαϊκές), επειδή παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα "κόλπα" που γίνονταν. Σ' αυτή την τελευταία παρατήρηση συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου» επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου