Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόνιο: Η διάψευση, οι διαφωνίες και η ταμπακέρα




Από το euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η Κομισιόν απορρίπτει τα σενάρια περί παράτασης του μνημονίου μετά το 2014. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του euro2day, ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου κ. Όλι Ρεν δήλωσε: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα» που θέλουν επιμήκυνση της συμφωνίας μετά τη λήξη της.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι «πολύ δύσκολα η ευρωζώνη θα συμφωνήσει για νέα δανειοδότηση από τη στιγμή όπου το σχέδιο έχει σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές».


Γι' αυτόν τον λόγο οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων είναι ασφυκτικές, ώστε «μέχρι τα μέσα του 2011 να υπάρχουν σαφή δείγματα γραφής για τις διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί αυτές θα πείσουν τις αγορές να ρίξουν τα spreads» αναφέρει.

Ο ίδιος αξιωματούχους συμπληρώνει ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει συναίνεση στους κόλπους των «16», και ιδιαίτερα της Γερμανίας, για νέο δανεισμό προς την Ελλάδα, που απέρριψε και η κ. Άγγελα Μέρκελ επισήμως, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης θεωρεί ότι το παράδειγμα της Σλοβακίας η οποία αρνείται από τώρα να καταβάλει το μερίδιο του δανείου που της αναλογεί ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Φαίνεται πως με τον μηχανισμό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ η ευρωζώνη κλείνει το θέμα χρηματοδότησης προβληματικών χωρών, ενώ τα βλέμματα των αξιωματούχων στρέφονται πλέον προς την Ιρλανδία, που τις τελευταίες ημέρες δέχεται επίθεση από τις αγορές.


Ο ρόλος του ΔΝΤ

Κατά τα roadshows του υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, φάνηκαν και επισήμως οι διαφωνίες στους κόλπους της τρόικας. Εδώ και μήνες το ΔΝΤ σιωπηρά προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την έκβαση του μνημονίου και έχει αρχίσει τις διαρροές περί «πνιξίματος» της ανάπτυξης από τη δύσκαμπτη δημοσιονομική λογική της Ε.Ε.

Πολλοί ξένοι επενδυτές, που πήραν μέρος στα roadshows, ρώτησαν επανειλημμένα τι θα γίνει με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία φαντάζει δύσκολη. Η απάντηση ήρθε μόνο από την πλευρά του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας ή και νέας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ μόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο οργανισμός επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια καθώς πληθαίνουν οι φωνές ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια μετά τη λήξη του μνημονίου, ακόμα και αν κάνει αιματηρές περικοπές δαπανών. Οι απαραίτητες διαρροές ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο για νέα συμφωνία έγιναν και στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προτείνει τις εναλλακτικές του λύσεις (contingency plans) σύντομα, και δη κατά την παραμονή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Μπροστά στη λογική να παραδοθεί μια χώρα της ευρωζώνης εξ ολοκλήρου στις δεσμεύσεις και στους όρους του ΔΝΤ, θα πιεστεί να συμμετάσχει και η ευρωζώνη», πιθανολογεί κυβερνητικό στέλεχος, που προσθέτει ότι προς το παρόν η σεναριολογία για παράταση μπορεί να ασκήσει πίεση στις αγορές να κατεβάσουν τα spreads «αφού μια νέα συμφωνία τις αποκλείει από την πίτα των κερδών».

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει υπολογίσει την έντονη δυσφορία που προκάλεσαν στους εταίρους μας δηλώσεις - πιέσεις αξιωματούχων της ότι «αποτυχία της Ελλάδας σημαίνει και αποτυχία της ευρωζώνης». Η δυσφορία εκφράστηκε σε επίπεδο τόσο Κομισιόν όσο και Eurogroup και η απάντηση ήρθε διά στόματος του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, κ. Άξελ Βέμπερ, ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένη περίπτωση», διαχωρίζοντάς την έτσι από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη.


Φοβού τα έσοδα

Όπως είχε γράψει το euro2day, η τρόικα εξετάζει το σενάριο η «μαύρη τρύπα» των εσόδων να φτάσει έως και τα 3,5 δισ. ευρώ φέτος, από μια καραμπόλα συγκυριών.

Οι ανησυχίες είναι έντονες και εμφανείς στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Το ΥΠΟΙΟ έχει ήδη δεσμευτεί για νέα περιστολή δαπανών, με αιχμή τα εξοπλιστικά προγράμματα και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα προβεί και σε νέες περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, επισπεύδει την ενιαία αρχή πληρωμών και αυτό σημαίνει και άλλες συρρικνώσεις στις λειτουργικές δαπάνες. Η τρόικα ανησυχεί για τη «μαύρη τρύπα» και γι' αυτό δεν φαίνεται να προβάλλει ιδιαίτερες αντιστάσεις στο θέμα της περαίωσης.

Παρ' όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα πραγματοποιηθεί, με ποιους όρους και το κυριότερο εάν ο στόχος εσόδων από μια τέτοια περαίωση είναι επιτεύξιμος. Επίσης, η περαίωση θεωρείται μέτρο προσωρινού χαρακτήρα, συνεπώς η τρόικα έχει ζητήσει να δει λεπτομερές σχέδιο για μόνιμα μέτρα τόσο για το 2011 όσο και για το 2010.


Τι θα γίνει τον Νοέμβριο

Η κυβέρνηση επιδιώκει η πιθανή ενεργοποίηση των λεγόμενων διορθωτικών μέτρων (extension of existing measures) να πραγματοποιηθεί μετά τις δημοτικές εκλογές. Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση καθώς η τρόικα θεωρεί ότι μετά απομένουν 40 περίπου μέρες για να τελειώσει το 2010 και οποιαδήποτε μέτρα ίσως δεν αρκούν για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα».

Έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι, εάν η απόκλιση από τα έσοδα αποδειχθεί μεγάλη, τότε δεν θα μεταφερθεί στο 2011. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρξουν νέα στοιχεία για τα έσοδα αλλά και αναλυτικότερα δεδομένα για τις οφειλές του Δημοσίου σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πάντως, και επισήμως πλέον, η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν δουλεύει με τους ρυθμούς που υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων χρεών να μην είναι τα αναμενόμενα.

Αντιλαμβάνεται επίσης ότι οι κοινωνικές αναταράξεις, σε συνδυασμό με τις εκλογές του Νοεμβρίου, την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, δυσκολεύουν τις εισπράξεις αλλά και την εφαρμογή αλλαγών στα κλειστά επαγγέλματα, στα εργασιακά και στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου