Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Δόγμα ΔΝΤ» στην εξωτερική πολιτικήΑπό το (ανανεωμένο) topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Τα πράγματα είναι απλά: Όταν υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, όταν χρεοκοπείς, όταν σε ψάχνουν οι πιστωτές, όταν ζεις με δανεικά, θα διαταραχθούν και οι σχέσεις σου. Τηρουμένων των αναλογιών το ίδιο ισχύει και για τα κράτη.

Ένα χρεοκοπημένο κράτος, όπως η Ελλάδα, προφανώς δεν είναι σε θέση να ασκήσει την κυριαρχία του. Αυτοί οι οποίοι κρατούν και διαχειρίζονται το χρέος του θα διαμορφώσουν και τις επιλογές στην εξωτερική του πολιτική. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για την εκπόνηση του νέου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Αυτή η ανακοίνωση δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι συνέπεσε με την ανακοίνωση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα. Στην εν λόγω έκθεση οι γνωρίζοντες διαπιστώνουν ότι αυτό το εργαλείο (ΔΝΤ) της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι έτοιμο να αναλάβει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Με άλλα λόγια η πρώην «ισχυρή» και ευρωπαϊκή Ελλάδα μετακινείται από τη γερμανική σφαίρα επιρροής και ξαναδένεται σφικτά πίσω από το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Πού θα καταλήξει, τελικά, η όποια εσωτερική συζήτηση γύρω από την εκπόνηση του νέου ελληνικού δόγματος, δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη φαντασία για να το προβλέψει. Αρκεί να είναι σε θέση να διακρίνει τις τρέχουσες αμερικανικές επιδιώξεις. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, η Ουάσιγκτον επιθυμεί:

να υπονομευτεί η ρωσική προσπάθεια για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από τον Νότο,

να ολοκληρωθεί η ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων με την ένταξη και της ΠΓΔΜ,

να τεθούν υπό (αμερικανικό) έλεγχο οι φιλοδοξίες της Άγκυρας,

να μπει φρένο στη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις βασικές παραμέτρους που είναι υποχρεωμένη να λάβει η κυβέρνηση συντάσσοντας το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και θα τις λάβει γιατί, όπως είπαμε, το ΔΝΤ, δηλαδή η Ουάσιγκτον, αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου