Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας - Γαλλίας για τη σφαγή των Αρμενίων


Απειλή της Άγκυρας για επ' αόριστον ανάκληση του πρεσβευτή της στο Παρίσι

Από Το Βήμα

Η Τουρκία απειλεί να ανακαλέσει επ' αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι εάν η εθνοσυνέλευση της Γαλλίας υπερψηφίσει νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τον «αρνητισμό» ως προς την γενοκτονία των Αρμενίων, δηλαδή την διατύπωση της άποψης ότι τα όργανα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν εξόντωσαν συστηματικά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους στο περιθώριο των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


«Ο πρέσβης μας στο Παρίσι θα κληθεί να επιστρέψει στο κέντρο για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Και το μήνυμα είναι ότι αν ληφθεί τέτοιο μέτρο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή εκπρόσωπος της πρεσβείας στο Παρίσι.

Η ψηφοφορία για τον σχετικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 45.000 ευρώ για τους παραβάτες, έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογος νόμος ισχύει στη Γαλλία από το 1990 και για όσους αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το θέμα επανέφερε στην πολιτική επικαιρότητα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου